Bescherm je laptop met een principiële sticker

Wat Angry Birds en spionnen met elkaar gemeen hebben

Data protection day 2014: ministers, schiet op

Eergisteren schreef The Guardian over de nieuwste Snowden-onthulling: de NSA roomt gegevens van mobiele apps af. Dat is nog een extra reden om terughoudend te zijn met het verzamelen van privé-data door bedrijven.

In een presentatie uit 2010 vertellen NSA-medewerkers hoe ze de gegevens van populaire apps zoals Angry Birds onderscheppen. Dat zijn minderzeggende gegevens zoals het model mobiele telefoon, het unieke ID van de telefoon en de softwareversie, maar ook veel rijkere informatie, zoals naam, leeftijd, locatie, geslacht, ethniciteit, burgerlijke staat, sexuele oriëntatie en of je een ‘swinger’ bent. Ze kunnen die gegevens afromen omdat de bedrijven deze gegevens verzamelen met hun app en vervolgens over het internet sturen, vaak in het kader van profielen die aan advertentiebedrijven worden verkocht.

De presentatie komt uit 2010, en dat verklaart misschien waarom homo-dating app Grindr nog niet genoemd wordt. Want apps zoals Grindr blijken geregeld lek te zijn. En de NSA houdt bij of radicaliserende moslims porno kijken, zodat ze daarmee later kunnen worden gechanteerd. Maar of het nu Grindr, Tinder of Angry Birds is: mobiele apps zijn een goudmijn van gevoelige gegevens voor een spionagedienst die álles wil weten. En waar je via apps iemand niet kan volgen, maakt de NSA gebruik van de advertentie-cookies van Google om mensen over het hele web te volgen.

Dit laat nog eens zien waarom strengere privacyregels voor bedrijven belangrijk zijn. Op die manier sla je twee vliegen in één klap: je zorgt dat bedrijven niet te veel informatie over hun gebruikers verzamelen en die informatie goed beveiligen – onder meer door die versleuteld te verzenden – en je zorgt dat de geheime diensten ons niet meer overal kunnen volgen. Op dit moment worden in Europa nieuwe privacyregels opgesteld. We hopen dat de parlementsleden het nieuwsbericht van The Guardian hebben gelezen.

 1. Jos van Deuzen

  Geluiden als: schande!, hoor ik niet vanuit de politiek. Het lijkt niet zo belangrijk te zijn. Ook is het stil vanuit de burgerij…. durven we niet meer? Voelen we ons te kwetsbaar om iets te laten horen? Het heimelijke, en grootschalige afluister apparaat boezemt angst in. Ook bij mij. Is dat bij anderen ook zo? Of vind ‘men’ privacy niet meer belangrijk? We leven in een steeds meer gecontroleerde omgeving. Eng!

  • PinkShinyRose

   Het “probleem” is dat we hier nooit echt een alles controlerende totalitaire dictatuur hebben gehad zoals in veel Oost-Europese landen (met name Oost-Duitsland is bekend) en misschien Spanje (ik weet niet zo héél veel van Franco) en de laatste minder controlerende dictator is 70 jaar geleden verdreven. De meeste Nederlanders hebben dus meestal met een relatief nette overheid geleefd en hebben zelf niet meegemaakt wat er gebeurt als dat veranderd, daarom zijn we afhankelijk van een soort inlevingsvermogen om de dreiging te zien.

 2. Jan Klaassen

  Die ene docu op NL3 (privacy een illusie) gaf heel mooi aan waarom privacy regelgeving in duitsland beter gefixt is. Het wordt ECHT tijd voor ‘n nieuw OS i.c.m. een degelijk stukje hardware (zonder spy chips). Meteen verkopen in o.a. duitsland want wij hollanders drukken nog eens op die snooze knop (niet iedereen, wel heel veel helaas) -_-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.