Wat Angry Birds en spionnen met elkaar gemeen hebben

Data protection day 2014: ministers, schiet op

Blokkade TPB opgeheven
DOSSIER: Europese privacyregels
DOSSIER: Jouw data

Riepen we vorig jaar het Europees Parlement nog op om de privacyrechten van burgers beter te beschermen, dit jaar richten we onze pijlen op een ander Europees instituut – de Raad van Ministers. Belangrijkste boodschap: ministers, maak voort!

Er wordt inmiddels in Brussel al meer dan twee jaar geruzied onderhandeld over een nieuwe Europese privacywet. Sinds er afgelopen oktober door de LIBE Commissie van het Europees Parlement een voorlopig compromis (zie hier en hier – waarschuwing: acquired taste)  werd aangenomen, wordt er verder gepraat tussen een delegatie van het parlement en de ministers van de verschillende EU landen. En dat gaat in een tergend laag tempo. Pas wanneer de Raad van Ministers een gezamenlijk standpunt inneemt kan er een stuk worden opgesteld waar het parlement als geheel over kan stemmen.

Al die vertraging gaat ten koste van onze privacy: de nodige hervormingen blijven uit terwijl er ondertussen wel onderhandeld wordt met de US over de doorgifte van onze gegevens naar de US. Kortom, de ministers moeten voortmaken en dit dossier niet vooruit blijven schuiven.

Data protection day is een prima gelegenheid om hen daar aan te herinneren, dus schreven we samen met andere digitale rechtenorganisaties  een brief waarin we de Raad oproepen vaart achter de onderhandelingen te zetten. Onze brief (die apart aan alle EU ministers is verzonden) vind je hieronder.

Screen Shot 2014-01-28 at 4.58.48 PM

 

 

 

 

 

 

Zodra er nieuwe ontwikkelingen over dit onderwerp te melden zijn (de Raadsvergaderingen zijn niet openbaar, dus veel informatie daarover is niet beschikbaar) geven we dat natuurlijk aan. Als het dossier straks weer in het Europees Parlement belandt voor een stemming, zullen we jullie weer vragen parlementsleden te bellen, mailen of schrijven voor betere privacybescherming.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.