Transparantierapport publiceren, mag dat?

#HappyHumanRightsday

Eigen hachje eerst

‘Happy Human Rights Day!’ twitteren allerhande politici, zowel in de EU als in Nederland, hun volgers toe. Ook individuen die zonder schroom het massaal bespioneren van burgers door de overheid goedpraten doen hier aan mee. De ironie van hun tweets, waarin ze iedereen fijne mensenrechten dag wensen terwijl ze zelf vrolijk meewerken aan de continue schending van artikel 12 van de universele rechten van mens, lijkt volledig aan hen voorbij te gaan.

Gelukkig is Dennis Weening, presentator voor onder andere BNN en MTV, in deze video clip (opgenomen ter ere van het 65-jarige bestaan van de universele verklaring van de rechten van de mens) wel scherp:

‘Van de 30 universele rechten van de mens vind ik het recht op privacy [artikel 12] een hele belangrijke. [..] ik vind het een beetje eng dat bedrijven en de overheden er steeds makkelijker toegang toe kunnen krijgen. [..] We hebben privacy thuis, ik vind dat we ook privacy moeten hebben op het internet.’

Niet alleen Weening maakt zich zorgen over de mogelijke effecten van de afbraak op het recht op privacy, ook Nederlandse schrijvers als Arnon Grunberg, Abdelkader Benali en Ian Buruma uiten publiekelijk hun zorgen over massale surveillance. Zij zijn slechts een greep uit de groep BN’ers die de internationale petitie voor het behoud van privacy en burgerrechten in het digitale tijdperk ondertekend hebben.

Naast verontwaardiging van bekende bobo’s uit een relatief onbeduidend kikkerlandje, waarvan de NSA het niet eens de moeite waard vindt om de minister-president te bespioneren, groeit ook internationaal het verzet tegen de surveillancestaat. In een artikel in The Guardian van vandaag zegt de Engelse auteur en petitie-ondertekenaar Ian McEwan:

‘Where Leviathan can, it will. The state, by its nature, always prefers security to liberty. Lately, technology has offered it means it can’t resist, means of mass surveillance that Orwell would have been amazed by. The process is inexorable – unless it’s resisted. [..]’

En dat verzet wordt gelukkig steeds meer geboden. Over de hele wereld komen mensen in actie tegen massale surveillance en voor het behoud van digitale burgerrechten. Van de petitie op change.org tot de Stop Watching Us campagne. In Nederland is Bits of Freedom met de bespied-ons-niet een aanjager van het debat over maatregelen die de overheid zou moeten nemen. Maar ook ‘tendieuze, ongefundeerde en nodeloos kwetsende’ blogs zoals geenstijl.nl komen in actie tegen overmatige spionage met hun #Defember aksie. In dit post-Snowden tijdperk is er een groeiende beweging die hun recht op privacy opeist en het wordt tijd dat zij, en artikel 12, serieus genomen worden.

  1. Marco

    Ronald Prins: 5 miljoen voor afluisteren burgers

    http://youtu.be/GZbPg6tdbNw

  2. Martin van de Wardt-Olde Riekerink

    In plaats van privacy zouden we openbaarheid moeten eisen. De gegevens worden dan opeens een stuk minder interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.