• Menu

0 recente resultaten

De week in 300 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blogpost wordt gelezen. En er is meer in de wereld: woedende rants op Reddit, filmpjes van katten, de vakantiefoto’s van je ex… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 300 woorden.

Zo hebben we deze week bijvoorbeeld:

• …een afspraak met minister Plasterk gehad. We hebben eisen overhandigd met maatregelen tegen de grootschalige bespieding van onverdachte burgers. Vervolgens hebben we Bespied ons niet gelanceerd: een website met een uitgebreid overzicht van onze eisen.

• …gewerkt aan de wObwOb: we zijn samen met Unc Inc bezig om onze open source administratietool voor wob-verzoeken te stroomlijnen.

• …onderzoek gedaan naar hoe we het beste BitCoins kunnen integreren in onze donatiepagina.

Het nieuws van de week:

AIVD hackt webfora:
Op zaterdag kwam het NRC Handelsblad met het nieuws dat de AIVD webfora hackt om de databases leeg te plukken. De massaal verzamelde gegevens worden vervolgens aan elkaar gelinkt om verbanden te leggen en personen te identificeren.

Commissie Dessens: AIVD moet meer bevoegdheden krijgen:
Afgelopen week is het rapport van Dessens verschenen waarin de wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten geëvalueerd is. De inhoud van het rapport was niet verrassend: uitbreiding van de bevoegdheden voor de veiligheidsdiensten, bijvoorbeeld de massale internettap.

Toetje: 3 must-reads voor het weekend:

• BoF-medewerker Janneke heeft geholpen met een analyse voor een artikel van der Spiegel over de Privacyverordening;

• De NSA blijkt vijf miljard locatiegegevens van gebruikers van mobiele telefoons te verzamelen en te analyseren met het programma Co-Traveler;

• Jaap-Henk Hoepman, onderzoeker bij de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft een analyse gemaakt over de uitspraak van de rechter in de zaak SMS-parking – Belastingdienst.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag