De week in 300 woorden

Bits of Freedom overhandigt Plasterk eisenpakket tegen massale spionage

Help het CDA verkiezingsprogramma de 21e eeuw in

Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering krachtige maatregelen treft om burgers te beschermen tegen spionerende geheime diensten. Dat heeft digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom dinsdag geëist in een gesprek met minister Plasterk. Directeur Hans de Zwart overhandigde de minister een pakket met concrete maatregelen die genomen moeten worden. “We zitten nu midden in een serie onthullingen over spionagepraktijken in Nederland,” aldus De Zwart, “Dit is hét moment voor de regering om strenge maatregelen te nemen om deze spionagepraktijken te stoppen.”

Op de website bespied-ons-niet.nl noemt de organisatie een concrete lijst maatregelen die de regering moet nemen om een vuist te maken tegen deze spionage. Zo moeten de geheime diensten in Nederland aan banden worden gelegd, om te garanderen dat Nederland zich niet schuldig maakt aan NSA-achtige praktijken. De plannen om ongericht internetverkeer te kunnen tappen moeten worden ingetrokken. Verder moet de regering onderzoek laten doen naar de schaal van spionage. Potentiële doelwitten als de AMS-IX, chipsproducent NXP en telecomprovider KPN moeten worden onderzocht op bedrijfsspionage en hierover moet worden gerapporteerd. Ook moet de regering het gebruik van beveiligingstechnologie bevorderen, via campagnes en financiële steun. In Europa moet de regering tot slot eisen dat onderhandelingen met Amerika worden gestopt, onder meer over het vrijhandelsverdrag TAFTA.

Het is de verantwoordelijkheid van onze regering om de rechten van onverdachte Nederlanders te beschermen tegen spionerende diensten. Alleen een krachtig optreden helpt nog om spionage van deze omvang terug te draaien. Bits of Freedom roept Nederlandse burgers en organisaties op om deze eisen te ondersteunen en duidelijk te maken dat ze deze massale schending van onze rechten niet langer accepteren.

Zie de website bespied-ons-niet.nl voor de volledige lijst met maatregelen. Hieronder is een PDF met de lijst met maatregelen te vinden:

Screenshot from 2013-12-04 00:07:55

 1. Tom

  Het is een mooie lijst met acties. Veel goede punten, waarvan een behoorlijk aantal realiseerbaar moeten zijn. Maar bij sommige punten, zoals:

  -Roep de ambassadeur terug voor overleg.
  Na die onthullingen in de NRC en het rapport van commissie-Dessens? We zullen het zien…..

  -Verbied geheime diensten besmette informatie te accepteren:
  Als een land niet de bron wilt vermelden of gewoon iets anders vertelt, dan valt dat niet te controleren.

  -Nieuwe eis in aanbestedingen: broncode van software moet beschikbaar zijn:
  Deze eis wordt wel vaker gesteld. In de praktijk is dit een onmogelijk iets helaas, vooral bij grote projecten. Kost gigantisch veel mankracht en kans op het vinden van een backdoor is zeer klein, afgezien van de regelmatige updates die ook moeten worden gecontroleerd. Buiten het feit dat bedrijven dit soms gewoon weigeren. Marktwerking is niet altijd van toepassing helaas.
  Het is daarom beter belangrijke onderdelen zelf te ontwikkelen, wat wel goed mogelijk is.

  Andere landen bepalen hun eigen beleid op interceptie gebied, die zullen over het algemeen niet zoveel aantrekken wat Nederland vindt.

  De sterke punten die mij realiseerbaar lijken, zijn :
  – Intensiveer het toezicht op de geheime diensten.
  – Publiceer tapstatistieken Nederlandse geheime diensten.
  – Onderzoek spionage bij bedrijven.(Wel zeer lastig)
  – De regering moet het gebruik van beveiligingstechnologie bevorderen.
  – Schaf privacy-uitzondering voor VS-bedrijven af.
  – Wissel niet langer financiële- en vluchtgegevens uit met Amerika.
  – Verbied afname bespioneerde diensten door de publieke sector.
  – Pleit voor Europese privacyregels om verzamelwoede aan banden te leggen.

  Jullie (BOF) hebben in ieder geval een mooi overzicht met veel goede punten geleverd.

 2. Johan

  Goed dat jullie dit oppakken als onafhankelijke organisatie!

  Stan “u moet vertrouwen hebben” Dessens komt op stoom op radio 1, 2 december 18.10. Hieronder een link om nog eens terug te luisteren, vanaf 10.30:
  http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2013-12-02/18:00
  Dessens laadt hierbij de verdenking van beïnvloedbaar en niet onafhankelijk op zich: dit klinkt als een verlengstuk van de AIVD!

 3. ruudtsas

  Onze reactie is in de maak:

  Op dinsdag 17 december in ‘Lokaal Negen’ aan het Trans 7 te Utrecht gaan we het hebben over BIG DATA in de vorm van een EETLEZING met als tafelsprekers Gabriele Stötzer en Dimitri Tokmetzis. Aanvang 19.00 uur. Wij verzoeken u vriendelijk zich aan te melden via info@nieuweutrechtsetribune.nl.

  ‘Er is veel maatschappelijke reuring over de schandelijke aantasting van onze privacy door de NSA en andere diensten. Blijkbaar hebben we niets te verbergen maar zijn we altijd verdacht, luidt de verwoording van de nare smaak van dit nieuws. Vergelijkingen met Stasi-praktijken zijn niet van de lucht.
  Maar blijkbaar gebeurt het vooral omdat het kán, is het onvermijdelijk dat inlichtingendiensten door onze faceboeken bladeren, onze smskattebelletjes en piepjes meelezen. Hoe heeft het zover kunnen komen en belangrijker nog wat levert het óns op? Kunnen we er ook gebruik van maken?

 4. Bits of Freedom: maatregelen tegen spionage. Bespied ons niet | George Knight

  […] burgerrechtenbeweging Bits of Freedom overhandigde vandaag minister Ronald Plasterk ‘een pakket met concrete maatregelen die […]

 5. Exhibitionistisch dus niet interessant

  Jammer dat jullie meteen met zo’n overkill aan eisen komen.
  Laten we hopen dat ze tenminste nog een paar punten serieus nemen.

 6. Naar Greenwald of thuis privacy koesteren? « Bits of Freedom

  […] is een relatief klein vergrijp in vergelijking met de misstanden die Greenwald aan de kaak stelt, maar het toont wel het probleem aan: datahonger. En daardoor heb ik een dilemma: bezoek ik de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.