• Menu

0 recente resultaten

Tweede Kamer verdedigt Nederlandse netneutraliteit

Vandaag heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om netneutraliteit in Nederland en Europa te verdedigen. Dat is verstandig, want onze regering had richting Europa nog geen afstand genomen van de plannen van Europa om netneutraliteit kapot te maken.

We schreven al eerder over het Europese telecomvoorstel dat belooft om netneutraliteit te leveren, maar dat in de praktijk niet doet. Het voorstel schiet ernstig tekort op een paar cruciale punten: het laat providers bijvoorbeeld op eigen initiatief het internet blokkeren als er sprake is van ‘serieuze misdaad’. Ook maakt het voorstel een onderscheid tussen ‘speciale diensten’ en het gewone publieke internet. Door providers aparte ‘specialized services’ aan te laten bieden (zoals bijvoorbeeld een Facebook-only abonnement), bestaat het risico dat deze diensten het internet gaan vervangen. Ook is onduidelijk of de kwaliteit van internet mogelijk minder wordt door deze speciale diensten.

Een bezoek aan Brussel kon ons niet geruststellen: we vroegen om verzekering dat de Nederlandse wet kon blijven bestaan, maar vingen bot.

Het is daarom extra nuttig dat de Tweede Kamer vandaag met een meerderheid heeft ingestemd met een motie om de Nederlandse netneutraliteit te behouden. De Kamer heeft de regering gevraagd ‘pal te staan voor de Nederlandse netneutraliteit’ en afstand te nemen van het Europese plan om een internettolweg (met speciale diensten) aan te leggen.

Tegelijkertijd is Bits of Freedom actief in Europa: vorige week hebben wij en een aantal voorstellen gedaan om het wetsvoorstel van de Europese Commissie te verbeteren. Deze sturen we aan Europarlementariers omdat zij het recht hebben om wijzigingen in te dienen. De komende maanden zullen we actief parlementsleden gaan benaderen om ze te overtuigen van het nut van écht neutraal internet. Lees onze voorstellen hieronder:

 

Screen Shot 2013-11-12 at 5.07.25 PM

 

 

 

 

 

 

Amendementen Bits of Freedom

 

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag