Tweede Kamer verdedigt Nederlandse netneutraliteit

Kamerleden PvdA en VVD tegen massale internettap

Dataspoorzoeken bij De Gemeente

Op 6 november vergaderde de Commissie voor Binnenlandse Zaken. Natuurlijk ging het vooral over het afluisterschandaal van de NSA, GCHQ, de komende onthullingen en de rol van de AIVD. En daar waar dit weekend bleek dat de inlichtingendiensten alvast vooruitlopen op een massale internettap, blijken de regeringspartijen nu alvast tegen te zijn. Goed nieuws dus!

Massaal aftappen
Er was woede, frustratie en ergernis over het gegluur van de Amerikaanse overheid. Dat is terecht, maar ook opmerkelijk. Het zijn namelijk precies de bevoegdheden die de regering de AIVD wil geven: het massaal en ongericht kunnen aftappen van communicatie. De Kamerleden van de regeringspartijen hebben zich nu tegen deze bevoegdheden uitgesproken.

Partij van de Arbeid: tegen
Recourt, van de Partij van de Arbeid, gaf aan dat een inbreuk op privacy alleen moet worden toegestaan als dat gericht is (video). Dat is niet zo als er sprake is sprake is van massale en ongerichte datastofzuigers (video).

VVD: tegen
En Dijkhoff, Kamerlid van de VVD, drukt zich in dezelfde termen uit. Hij zei: standaard monitor (video) je niet zomaar burgers. Een hele berg opslaan omdat het kan is geen goede reden (video) om dat te doen.

Wij zijn het vanzelfsprekend van harte eens met deze Kamerleden. Het begluren van de bevolking omdat het kan en zonder dat er enige aanleiding voor is, is absoluut schandalig.

De binnenzak van Plasterk
Trouwens, tijdens het overleg gaf Minister Plasterk aan dat de uit zijn binnenzak gehaalde brief van de NSA niet een aan hem gerichte brief was, zoals hij leek te suggereren tijdens Nieuwsuur, maar dat dit (video) een ambtsbericht was dat via kanalen tussen geheime diensten wordt uitgewisseld..

Nu ja, het stond in ieder geval mooi. Over Plasterk gesproken: hij heeft toegezegd dat binnenkort de evaluatie van de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (WIV) naar de Tweede Kamer gestuurd zal worden. Je hoort dus snel weer van ons.

 1. S. Kievits

  Thank you Edward Snowden. What you did was a patriot act. The world is very grateful. A real eye-opener for stupid, ignorant politicians.

  Stephan.

  • Hein.

   Een eye-opener? Het lijkt erop dat de ogen van onze eigen politici (Plasterk, Opstelten) dichtgeslagen zijn. “Heel erg dat de Amerikanen dat doen. Voortaan doen we het zelf.”

 2. Joop

  Feit blijft dat het architectuur van het internet dusdanig is dat deze massaal kan worden afgetapt (bijvoorbeeld Belgacom Linkedin GCHQ Spoof) door welke andere dienst/groep dan de AIVD dan ook.

  Kamerleden moeten wat dat betreft ook daad bij het woord voegen en de verantwoordelijke ministers aan het werk zetten om zich in zetten voor een veiliger architectuur. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden.

 3. t' schaap veronica

  ‘Snowdens’s revalations’ zijn slechts het topje van de ijsberg. (Drake, Binney,Greenwald, Mooring)

  Buiten het meetbare bereik van de gewone man zijn wapens ontwikkeld. Tetanizatie wapens, systemen die de hartslag verstoren. Ook in Nederland worden mensen (vaak zonder te weten waarom) blootgesteld aan deze Non Lethal weapons. Het klinkt onvoorstelbaar maar is waar.

  Mensen worden ook hier letterlijk gefolterd met radar wapens, krijgen schokken door hun lichaam, worden maanden blootgesteld aan hoge tonen, worden financieel vermorzeld en lichamelijk verminkt.

  Is dit een illustratie van greenwald’s recente uitspraak : “..extremely aggressive scope of the clandestine spy operations.”, die betrekking heeft op Nederland?

 4. Naïef.nl

  Is er iemand die denk dat PvdA of VVD één haar beter is dan….Blablabla. Als we met z’n allen net wat meer aan het morfine infuus hadden gelegen dan deden ze het zelfde met ons. PvdA en VVD zijn terroristen in het ergste soort en een ernstige bedreiging voor de Nederlandse samenleving. En dan hebben we het maar even niet over de 1 miljoen Mohammed Bouazizi’s in Nederland die als het aan de Pvda en VVD met zweep aan het werk moeten terwijl er eigenlijk geen werk is. Laat ze daar eerst maar eens wat aan doen voordat ze met pek en veren het land uit gesodemieterd worden.

 5. Jan v G

  Ze doen het allemaal, dus moeten wij het ook maar gaan doen! Dit soort meldingen hoor je tegenwoordig meer en meer. Ze vergeten dat de meeste opgeslagen data in handen zijn van Amerikaanse bedrijven en wij maken daar uitgebreid gebruik van. Zo geven de VS alle mogelijkheden om ons te bespioneren. Lang leve Bing, Facebook, Google, Flickr, Yahoo… allemaal Amerikaans. Het wordt tijd voor Europese concurrentie, gecontroleerd door Europese instanties, maar dan moeten wij natuurlijk niet de Amerikanen gaan nadoen. We moeten strijden voor een vrij internet, moet alle mogelijkheden voor onwraakbare dataprotectie. Wie neemt de handschoen op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.