Dataspoorzoeken bij De Gemeente

Vijf vragen over de Nederlandse massale internettap

U hoort zsm van ons. Deel 4 en voorlopig einde
DOSSIER: Geheime diensten

Vandaag berichten verschillende media over de Nederlandse plannen voor een massale internettap. We hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd. De vijf belangrijkste vragen en antwoorden.

1. Is het waar dat de Nederlandse regering het internet massaal wil kunnen tappen?

De regering heeft aangekondigd dat ze de komende maanden een wetsvoorstel zal publiceren dat Nederlandse afluisterdiensten de macht geeft om alle internetverkeer ongericht te controleren. Alles: emails, websites, privé-foto’s, etc.

2. Lijken de Nederlandse plannen op wat de NSA al doet?

Uit de documenten van Snowden blijkt dat de Amerikaanse afluisterdienst NSA en de Engelse afluisterdienst GCHQ ook het internet massaal bespioneren. In Amerika heet dat programma Upstream. In het Verenigd Koninkrijk heet het Tempora. Het komt erop neer dat de belangrijkste internetkabels volledig worden getapt, geanalyseerd en dat een deel van het verkeer zelfs wordt opgeslagen. Het blijkt dat de Engelse afluisterdienst de Nederlandse geheime dienst zelfs heeft geadviseerd over hoe onze wet moet worden aangepast.

3. Wat kunnen we doen om de plannen van de Nederlandse overheid te stoppen?

Roep nu jouw favoriete politicus op om zich uit te spreken tegen plannen voor een massale internettap. Wij zullen de komende tijd campagne blijven voeren om te zorgen dat dit rampzalige spionageapparaat in de kiem wordt gesmoord. Je kan ons helpen door donateur te worden.

4. Is het niet gek dat de Nederlandse regering deze plannen doorzet na wat we hebben geleerd over de NSA?

Steeds meer mensen zijn woedend over het surveillanceapparaat dat de Amerikanen en de Engelsen over het hele internet hebben uitgerold. Het is dan ook goed om te zien dat kamerleden zoals Dijkhoff (VVD), Recourt (PvdA) en Verhoeven (D66) zich uitspreken tegen massale spionage van onverdachte burgers. De regering zou er goed aan doen om dit plan direct in te trekken, nog voordat het in het parlement is gelanceerd.

5. Is het niet gek dat de Nederlandse regering al investeert in een afluistersysteem terwijl het parlement hierover nog niet eens in debat is gegaan?

De Nederlandse regering heeft al 17 miljoen geïnvesteerd om een afluistersysteem van een Israelisch bedrijf te kopen. Het is volstrekt onacceptabel dat ze dit doet voordat het parlement de uitbreiding van de afluisterbevoegdheid van de geheime diensten überhaupt heeft besproken.

 

 1. Johan

  Iedereen verdacht. Erger dan Noord Korea of destijds Oost Duitsland

 2. Rémi

  Vraag 6:
  Is er een koste-bate analyse gemaakt?

 3. Bas Taart

  Ik vind ‘een slag om de arm houden’ zoals Recourt tegen Tweakers zei, toch iets heel anders dan zeggen dat hij tegen massaal tappen is.

 4. MatthijsK

  Aanvulling: het toezicht op de uitoefening van SIGINT (Artikel 27 Wiv2002) laat ook al jaren te wensen over. De verwachte uitbreiding van SIGINT-bevoegdheden van alleen niet-kabelgebonden communicatie (radio/satelliet) naar niet-kabelgebonden én kabelgebonden communicatie waar Ot aan refereert bij (1) is in dat ligt extra onze aandacht waard:

  http://blog.cyberwar.nl/2013/11/observations-in-dutch-oversight-reports.html

 5. Niels

  Slechte zaak dat zoiets in deze tijd ook maar bespreekbaar is. Lijkt me duidelijk dat we hier niet op zitten te wachten. Maar het lijkt in Nederland om welke reden dan ook moeilijk om massa’s op de been te krijgen zoals dat bijvoorbeeld bij onze Duitse buren wel lijkt te gebeuren.

  Misschien dat toekomstige onthullingen daarbij kunnen helpen: https://twitter.com/ggreenwald/status/399190722294714370
  Ook Bits of Freedom is daarbij onmisbaar, mijn steun hebben jullie.

 6. MatthijsK

  ligt->licht

 7. Gedachten zijn (nog) vrij.

  Los van de ernstige privacyschending die dit teweeg gaat brengen, is het al een grof schandaal dat de afluisterapparatuur en -software maar vast even besteld wordt……hoezo democratie…….en van door ons allen opgehoest belastinggeld………

  En stel je bijvoorbeeld eens voor dat dan nog tijdens het opstellen van berichten een (uiteraard anonieme) overheidsdienaar ‘live’ optreedt als spellingscorrector:

  ‘koste-bate analyse’ wordt dan onmiddellijk:
  ‘kosten-batenanalyse’

  en

  ‘is in dat ligt extra onze aandacht waard’
  wordt dan onverwijld:
  ‘is in dat licht bezien extra onze aandacht waard’

  Willen we dat?

  ……………….

 8. MatthijsK

  Enkele observaties uit CTIVD-rapport 28 (2011, over MIVD):

  “De Commissie constateert dat de aanleiding voor en het doel van het uitvoeren van een searchactiviteit gericht op selectie gelegen kunnen zijn in meerdere zaken. Zij onderscheidt in ieder geval de volgende gangbare praktijken:
  1. Het searchen van de bulk aan communicatie om te bepalen of met de selectiecriteria waarvoor toestemming is verkregen de gewenste informatie kan worden gegenereerd;
  2. Het searchen van de bulk aan communicatie om potentiële ‘targets’ te identificeren of te duiden;
  3. Het searchen van de bulk aan communicatie naar gegevens waaruit, in het kader van een verwacht nieuw onderzoeksgebied, toekomstige selectiecriteria kunnen worden afgeleid.”

  Vervolgens:

  “De Commissie acht de eerstgenoemde praktijk van searchen toegestaan. De waarborgen die door de MIVD zijn ingebouwd om ongeoorloofd gebruik van deze bevoegdheid te voorkomen, bieden echter onvoldoende bescherming. De Commissie is van oordeel dat de inbreuk die bij de tweede en de derde praktijk van searchen gericht op selectie wordt gemaakt op de (privacy)rechten van anderen geen basis heeft in de Wiv 2002. Zij acht deze praktijken van searchen ten behoeve van selectie dan ook niet toelaatbaar.”

  En dan:

  “De Commissie geeft in overweging te bezien of het, met inachtneming van de privacybescherming, noodzakelijk is dat aan de MIVD (en de AIVD) ruimere bevoegdheden worden toegekend die beter aansluiten op deze (gewenste) praktijk.”

  Interessant detail is dat in hetzelfde rapport deze opmerking staat:

  “Het is de commissie opgevallen dat niet alle personen die zich dagelijks bezighouden met de verwerking van Sigint de inbreuk van dit middel op waarde schatten.”

  (bovenstaande is toegevoegd aan http://blog.cyberwar.nl/2013/11/observations-in-dutch-oversight-reports.html )

 9. Luuk

  Het gaat aan de boodschap van dit nieuwsbericht voorbij, maar ik val over het gebruik van anglicismen in de hier geciteerde overheidsbronnen.

  targets. searchen. Mon dieu, verrekte ambtenaar, ga terug naar school.

 10. m

  Voor de volgorde keer schoolmeester Luuk. Als je zelf al begrijpt dat je reactie ongepast is laat het dan.

 11. Oliver

  Is dit niet strijdig met het ‘Briefgeheim’ of met de WBP?
  Dit gaat echt te ver! Ik wens Bits of Freedom en Kees Verhoeven hierbij veel succes met het dwarsbomen van deze wet.

  Houd mij op de hoogte wanneer DichterBijDenHaag.nl wordt opengesteld, als dit wetsvoorstel door de Kamer wordt beordeeld.

 12. Nederland heeft eigen Prism in de steigers staan » datapanik.org

  […] ‘cybereenheid’ Nederlandse veiligheidsdiensten begint in 2014 Reactie Bits of Freedom: Vijf vragen over de Nederlandse massale internettap Nog bij Bits of Freedom: Nederlandse overheid broedt op eigen […]

 13. Kamerleden PvdA en VVD tegen massale internettap « Bits of Freedom

  […] en de rol van de AIVD. En daar waar dit weekend bleek dat de inlichtingendiensten alvast vooruitlopen op een massale internettap, blijken de regeringspartijen nu alvast tegen te zijn. Goed nieuws […]

 14. Doenor MaalJoH

  Waarom sommigen in het ziekenhuis belanden door het ..eh .. ‘afluisteren’ is een vraag die persistent niet gesteld wordt.

 15. Ook in Nederland blijkt datahonger van de overheid niet te stillen » datapanik.org

  […] Tweakers: Datahonger: de Nederlandse geheime dienst wil alles weten Tweakers: Nieuwe ‘cybereenheid’ Nederlandse veiligheidsdiensten begint in 2014 Reactie Bits of Freedom: Vijf vragen over de Nederlandse massale internettap […]

 16. Cees Ruyter

  Het is stuitend stil bij de politici.
  Niet aan de hand hoor gewoon doorlopen.
  Als Rutte jouw pin-code nodig heeft vraagt hij het wel aan NSA/Obama.

 17. De week in 367 woorden « Bits of Freedom

  […] – …een presentatie gegeven op een symposium over cyberspionage, georganiseerd door de Tilburgse juridische studievereniging ELSA. We hebben voornamelijk gesproken over het gebrekkige toezicht op de geheime diensten en over onze zorgen over het invoeren van een massale internettap. […]

 18. De week in 372 woorden « Bits of Freedom

  […] aanbevelingen van Commissie Dessens. De belangrijkste conclusie: de langverwachte aanpassing van de wet die onze geheime diensten regelt, zal eind van het jaar worden gepubliceerd, aldus […]

 19. Burgers versus Plasterk: 0-1 « Bits of Freedom

  […] Internettap Nog erger vinden we de constatering dat ´ook ongerichte interceptie van kabelgebonden informatie´, ook wel bekend als de massale internettap, de voorzienbaarheidstoets van 8 EVRM kan doorstaan. Deze toets wil zoveel zeggen als: kon jij weten dat de AIVD al jouw verkeer zou opvangen? Dat antwoord is als de AIVD die bevoegdheid krijgt natuurlijk: ja. Maar dat maakt het niet beter. […]

 20. Tijd voor het fundament: wetgeving voor geheime diensten wordt herzien « Bits of Freedom

  […] de bevoegdheden voor de geheime diensten uit te breiden. Het voornaamste onderdeel zal de invoering van een massale communicatietap zijn. Daarmee zouden de geheime diensten al onze communicatie kunnen afluisteren – telefoongesprekken […]

 21. Pietje Puk

  Beetje naiëf om te denken dat dit wetsvoorstel democratisch behandeld gaat worden. De aankondiging ervan is gewoon een “praatje voor de burger”, in werkelijkheid is er al besloten…

 22. BOINNK!!! | TIJD VOOR HET FUNDAMENT: WETGEVING VOOR GEHEIME DIENSTEN WORDT HERZIEN

  […] de bevoegdheden voor de geheime diensten uit te breiden. Het voornaamste onderdeel zal de invoering van een massale communicatietap zijn. Daarmee zouden de geheime diensten al onze communicatie kunnen afluisteren – telefoongesprekken […]

 23. De geschiedenis van een eufemisme, of hoe de regering Nederlanders met vage taal om de tuin probeert te leiden « Bits of Freedom

  […] Wie de wet niet wil overtreden, verandert maar de wet Het is juni 2013, Nederland is in de ban van de Snowden-onthullingen. Plasterk spreekt zich scherp uit: als soortgelijke surveillance in Nederland zou plaatsvinden, zou dat in strijd zijn met de wet. Maar, een paar maanden klinkt het alweer heel anders: ook onze geheime diensten moeten de bevoegdheid krijgen om burgers massaal af te tappen. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.