• Menu

0 recente resultaten

Vijf vragen over de Nederlandse massale internettap

Vandaag berichten verschillende media over de Nederlandse plannen voor een massale internettap. We hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd. De vijf belangrijkste vragen en antwoorden.

1. Is het waar dat de Nederlandse regering het internet massaal wil kunnen tappen?

De regering heeft aangekondigd dat ze de komende maanden een wetsvoorstel zal publiceren dat Nederlandse afluisterdiensten de macht geeft om alle internetverkeer ongericht te controleren. Alles: emails, websites, privé-foto’s, etc.

2. Lijken de Nederlandse plannen op wat de NSA al doet?

Uit de documenten van Snowden blijkt dat de Amerikaanse afluisterdienst NSA en de Engelse afluisterdienst GCHQ ook het internet massaal bespioneren. In Amerika heet dat programma Upstream. In het Verenigd Koninkrijk heet het Tempora. Het komt erop neer dat de belangrijkste internetkabels volledig worden getapt, geanalyseerd en dat een deel van het verkeer zelfs wordt opgeslagen. Het blijkt dat de Engelse afluisterdienst de Nederlandse geheime dienst zelfs heeft geadviseerd over hoe onze wet moet worden aangepast.

3. Wat kunnen we doen om de plannen van de Nederlandse overheid te stoppen?

Roep nu jouw favoriete politicus op om zich uit te spreken tegen plannen voor een massale internettap. Wij zullen de komende tijd campagne blijven voeren om te zorgen dat dit rampzalige spionageapparaat in de kiem wordt gesmoord. Je kan ons helpen door donateur te worden.

4. Is het niet gek dat de Nederlandse regering deze plannen doorzet na wat we hebben geleerd over de NSA?

Steeds meer mensen zijn woedend over het surveillanceapparaat dat de Amerikanen en de Engelsen over het hele internet hebben uitgerold. Het is dan ook goed om te zien dat kamerleden zoals Dijkhoff (VVD), Recourt (PvdA) en Verhoeven (D66) zich uitspreken tegen massale spionage van onverdachte burgers. De regering zou er goed aan doen om dit plan direct in te trekken, nog voordat het in het parlement is gelanceerd.

5. Is het niet gek dat de Nederlandse regering al investeert in een afluistersysteem terwijl het parlement hierover nog niet eens in debat is gegaan?

De Nederlandse regering heeft al 17 miljoen geïnvesteerd om een afluistersysteem van een Israelisch bedrijf te kopen. Het is volstrekt onacceptabel dat ze dit doet voordat het parlement de uitbreiding van de afluisterbevoegdheid van de geheime diensten überhaupt heeft besproken.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag