Vijf vragen over de Nederlandse massale internettap

U hoort zsm van ons. Deel 4 en voorlopig einde

Engelse afluisterdienst adviseerde over Nederlandse massale internettap

Het was spannend. Erg spannend. Maar de voorlopige conclusie van dit woest spannende verhaal is eindelijk binnen..

We hebben mail! (En om de privacy van onze geliefde correspondenten niet te schaden, zetten we dat mailtje niet 1-op-1 op het internet, anders dan onze vorige mailtjes.)

We hebben een afspraak op 3 december om 17.00 uur met minister Plasterk. De afspraak duurt een half uur. We gaan spreken over afluisteren door geheime diensten.

We zijn natuurlijk blij dat minister Plasterk een afspraak wil maken. En we willen niet ondankbaar zijn, maar… we vinden het wel een beetje jammer dat die afspraak een half uur duurt en dat de afspraak bijna twee maanden na ons verzoek plaatsvindt.

Hoe dan ook: we houden jullie natuurlijk op de hoogte van dat gesprek. En mocht je tips hebben voor dingen die we met Plasterk moeten bespreken, laat het achter in de comments.

 1. Anoniem

  Project Symbolon lijkt me een hele belangrijke.

 2. Kalahiri

  Het belangrijkste is dat het toezicht op de inlichtingendiensten verbetert.

  Ten eerste door meer transparantie over afluisterstatistieken, waar jullie natuurlijk al langer voor strijden.

  Een tweede punt is dat de democratische controle beter moet. In elke commissie in de Tweede Kamer zitten specialisten. Behalve in de commssie stiekem. Daar zitten de fractievoorzitters, kamerleden met de drukste agenda’s. Waarom niet de fractie-specialisten? Daarnaast mag er wel wat meer naar buiten komen uit de commissie stiekem. Net als het CTIVD wel door het ministerie goedgekeurde toezichtsverslagen naar buiten brengt, moeten ook de gescreende notulen van het overleg openbaar worden.

  Een derde punt is dat het rechterlijk toezicht beter moet. Nu worden afluisterverzoeken door de minister zelf goedgekeurd. Misschien heeft hij een deel van deze bevoegdheid zelfs gedelegeerd. De uitvoerende en controlerende macht gaat hier hand in hand. Dat is onwenselijk. Tap- en onderzoeksverzoeken, maar ook bijvoorbeeld de MoU die met de NSA is afgesproken, dient door een rechter getoetst te worden.

  Een vierde punt is dat het voorstel om kabels ongericht te kunnen aftappen sowieso van tafel moet. Daar is geen enkele noodzaak toe en is nooit proportioneel voor welk doel dan ook.

  Succes!

 3. Eddy84

  Vraag gelijk aan Plasterk waar al deze stress voor nodig is. Ik voel me in Nederland zo veilig als wat. Dit totalitaire voyeurisme is onze democratie onwaardig.

 4. ayla

  Hi,
  Succes met de dialoog en moge jullie het naadje van de kous vragen.

  Wellicht kunnen jullie ook eens vragen of Demmink ook is afgeluisterd en of deze taps beschikbaar zijn.

  in lak’ech

 5. Tom

  Valt weer (een beetje) mee van Plasterk, maar een halfuurtje is niet veel.

  Mogelijke vragen:

  Ondanks het feit dat de Nederlandse inlichtingendiensten niets kunnen bewijzen, maar er wel vanuit mag worden gegaan dat US/UK hun inlichtingenmiddelen inzet voor andere doeleinden dan alleen terroristen zoeken, zoals diplomatieke en bedrijfsspionage, zal de Nederlandse regering actieve ondersteuning bieden voor Nederlandse bedrijven die in concurrentie staan met US/UK? Steunt de regering het gebruik van Nederlandse beveiligingsproducten/opensource projecten m.b.t. netwerkbeveiliging / crypto voor bedrijven en de Nederlandse burgers? Wanneer ja, wat zijn hun plannen hiervoor?

  Ik ben zeer benieuwd naar zijn antwoorden. Kijken of het alleen bij woorden blijft i.p.v. daden…

  Overigens een antispionage-overeenkomst met de US/UK stelt in de praktijk niets voor, omdat de Nederlandse inlichtingendiensten het niet kunnen controleren. Leuk voor de media, meer niet.

 6. marcel

  We zijn een kolonie van de VS, sinds WO2. Ondervraag Plasterk daar maar over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.