U hoort zsm van ons. Deel 4 en voorlopig einde

Engelse afluisterdienst adviseerde over Nederlandse massale internettap

De naakte waarheid
DOSSIER: Geheime diensten

De onthullingen van Snowden blijven verbazen. Nu leren we dat de Engelse afluisterdienst GCHQ – die we bijvoorbeeld kennen van het hacken van de Belgische telecomprovider Belgacom – de Nederlandse geheime diensten adviseerde over het invoeren van een massale internettap in Nederland.

In een intern memo schrijft GCHQ over de Nederlandse AIVD en MIVD dat ze technisch competent en erg gemotiveerd zijn. Maar belangrijker nog:

“The Dutch have some legislative issues that they need to work through before their legal environment would allow them to operate in the way that GCHQ does. We are providing legal advice on how we have tackled some of these issues to Dutch lawyers.”

En “the way that GCHQ does”, wat is dat precies?

Nou: onder meer het aftappen van vrijwel alle internetcommunicatie die binnenkomt in Engeland en een deel daarvan 30 dagen (voor verkeersgegevens) en 3 dagen (voor de inhoud) opslaan. Alles: e-mailtjes, foto’s, telefoongesprekken, etc. Van iedereen. Voor allerlei doeleinden, waaronder economische spionage.

Nu weten we wat de Nederlandse regering bedoelde, toen ze in 2011 aankondigde dat ze ‘kabelgebonden verkeer’ ongericht wilde kunnen onderscheppen en daarvoor de wet wilde gaan aanpassen. (We wachten nog op het wetsvoorstel.)

Toen minister Plasterk onlangs werd gevraagd wat hij van het spionageprogramma Prism vond, had hij daarover een duidelijke mening:

“Er kan nooit sprake van zijn om zo maar eens een beetje rond te shoppen op het internet en mensen te bespioneren, dat kan niet.”

Mooi. Maar wij vragen ons af: zijn de Nederlandse geheime diensten achter de rug van Plasterk dit spionage-apparaat aan het bouwen? Snapt Plasterk niet wat de plannen van de Nederlandse geheime diensten zijn? Of zou hij terugkrabbelen en krijgt hij steeds minder zin in het verder bouwen aan een volstrekt losgeslagen spionageapparaat dat iedere Nederlander in de gaten houdt?

 1. Hein.

  Ik ken Ronald Plasterk als een zeer intelligente man. Zijn reactie op – sinds hij minister van binnenlandse zaken is geworden – privacy- en veiligheidsgerelateerde onderwerpen baren me echter veel zorgen. Volgens mij is hij de juiste man op de verkeerde plaats. Als ex-hoogleraar voldeed hij prima in de Kamer en als minister van ocw, maar op zijn huidige positie lijkt hij volledig dwalende. In al zijn reacties over deze omderwerpen hoor je dat hij zich laat sturen door Teeven, zijn ambtenaren, de aivd en op de achtergrond een zweem van zijn eigen rechtsgevoel. Een hopeloze combinatie.

 2. DoeNormaalJoH

  Juist als biochemicus zou hij beter de ‘devastating effects’ van het richten van magnetrons op de hersenen kunnen verwoorden.
  Ondanks dat het me een aardige vent lijkt, is hij ben ik bang,
  getroffen door het gangstalking-denial-syndrome.
  (zijn visuele cortex registreerd geen olifanten in de kamer)

 3. Frans

  Waarom wil Opstelten hacken legaliseren? Hij is natuurlijk al bekend met de technologische backdoors die de NSA al jaren heeft ingebouwd op hardwareniveau. Welke politicus gaat hem dat eens vragen, of blijft dat binnen de commissie stiekem? D66….Sophie?

  Nedeland zit al jaren in het 9-eyes afluisterverbond. Plasterk weet hiervan en doet alsof zijn neus bloed, of hij weet van niets maar dan verwacht je toch wel dat ie daar meer serieuze actie op gaat ondernemen. Wie gaat hem het vragen?

 4. Vijf vragen over Nederlandse massale internettap « Bits of Freedom

  […] Uit de documenten van Snowden blijkt dat de Amerikaanse afluisterdienst NSA en de Engelse afluisterdienst GCHQ ook het internet massaal bespioneren. In Amerika heet dat programma Upstream. In het Verenigd Koninkrijk heet het Tempora. Het komt erop neer dat de belangrijkste internetkabels volledig worden getapt, geanalyseerd en dat een deel van het verkeer zelfs wordt opgeslagen. Het blijkt dat de Engelse afluisterdienst de Nederlandse geheime dienst zelfs heeft geadviseerd over hoe onze wet moet worden aangepast. […]

 5. Vijf vragen over de Nederlandse massale internettap « Welke toekomst…

  […] 2. Lijken de Nederlandse plannen op wat de NSA al doet? Uit de documenten van Snowden blijkt dat de Amerikaanse afluisterdienst NSA en de Engelse afluisterdienst GCHQ ook het internet massaal bespioneren. In Amerika heet dat programma Upstream. In het Verenigd Koninkrijk heet het Tempora. Het komt erop neer dat de belangrijkste internetkabels volledig worden getapt, geanalyseerd en dat een deel van het verkeer zelfs wordt opgeslagen. Het blijkt dat de Engelse afluisterdienst de Nederlandse geheime dienst zelfs heeft geadviseerd over hoe onze wet moet worden aangepast. […]

 6. Fred

  De noodzaak van die massa-surveillance is nog steeds niet aangetoond. Er zijn wel geluiden dat er aanslagen zijn voorkomen, maar waar zijn dan de bijbehorende strafzaken die er zouden moeten zijn tegen diegenen die die aanslagen wilden plegen? Inderdaad, die zijn er niet. Als dat betekent dat de overheid die mensen niet voor de rechter bracht, maar zonder tussenkomst van de rechter ombracht, dan is het medicijn tegen terrorisme erger dan de kwaal terrorisme.

  En als het dan toch waar is dat er aanslagen zijn voorkomen, bijvoorbeeld alleen in Pakistan, waarom dan niet surveillance beperken tot dat betreffende land? In ieder geval is er geen enkele aanslag voorkomen in Nederland of in de VS door surveillance-terreur.

 7. Snowden: NSA stuurt aan op Nederlandse massale tapbevoegdheid « Bits of Freedom

  […] hadden eerder al geleerd dat de Britse GCHQ onze regering adviseerde over het uitbreiden van de bevoegdheden van onze geheime diensten. Op basis van de uitspraken van […]

 8. SIGINT and wiretapping: the Dutch Intelligence and Security Act 2002 | Matthijs R. Koot's notebook

  […] then is: what safeguards and oversight will be proposed? Article Dutch readers are referred to this article by Bits of […]

 9. Tijd voor het fundament: wetgeving voor geheime diensten wordt herzien « Bits of Freedom

  […] moeten gedragen? En: Hoe zorgen we ervoor dat de geheime diensten zich aan de regels houden? Na de Snowdenonthullingen, de onthullingen in Duitsland en 10 jaar na de vorige wet is het hoog tijd voor deze fundamentele […]

 10. BOINNK!!! | TIJD VOOR HET FUNDAMENT: WETGEVING VOOR GEHEIME DIENSTEN WORDT HERZIEN

  […] moeten gedragen? En: Hoe zorgen we er voor dat de geheime diensten zich aan de regels houden? Na de Snowden-onthullingen, de onthullingen in Duitsland en 10 jaar na de vorige wet is het hoog tijd voor deze fundamentele […]

 11. Nederland slaapwandelt naar online surveillancestaat « Bits of Freedom

  […] bleek dat andere landen dit deden? Dat klopt. Vlak na de eerste Snowden-onthullingen in juni 2013 zei Plasterk dat als zoiets in Nederland zou gebeuren, dat in strijd zou zijn met de wet. We dachten toen nog […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.