• Menu

0 recente resultaten

Engelse afluisterdienst adviseerde over Nederlandse massale internettap

De onthullingen van Snowden blijven verbazen. Nu leren we dat de Engelse afluisterdienst GCHQ – die we bijvoorbeeld kennen van het hacken van de Belgische telecomprovider Belgacom – de Nederlandse geheime diensten adviseerde over het invoeren van een massale internettap in Nederland.

In een intern memo schrijft GCHQ over de Nederlandse AIVD en MIVD dat ze technisch competent en erg gemotiveerd zijn. Maar belangrijker nog:

“The Dutch have some legislative issues that they need to work through before their legal environment would allow them to operate in the way that GCHQ does. We are providing legal advice on how we have tackled some of these issues to Dutch lawyers.”

En “the way that GCHQ does”, wat is dat precies?

Nou: onder meer het aftappen van vrijwel alle internetcommunicatie die binnenkomt in Engeland en een deel daarvan 30 dagen (voor verkeersgegevens) en 3 dagen (voor de inhoud) opslaan. Alles: e-mailtjes, foto’s, telefoongesprekken, etc. Van iedereen. Voor allerlei doeleinden, waaronder economische spionage.

Nu weten we wat de Nederlandse regering bedoelde, toen ze in 2011 aankondigde dat ze ‘kabelgebonden verkeer’ ongericht wilde kunnen onderscheppen en daarvoor de wet wilde gaan aanpassen. (We wachten nog op het wetsvoorstel.)

Toen minister Plasterk onlangs werd gevraagd wat hij van het spionageprogramma Prism vond, had hij daarover een duidelijke mening:

“Er kan nooit sprake van zijn om zo maar eens een beetje rond te shoppen op het internet en mensen te bespioneren, dat kan niet.”

Mooi. Maar wij vragen ons af: zijn de Nederlandse geheime diensten achter de rug van Plasterk dit spionage-apparaat aan het bouwen? Snapt Plasterk niet wat de plannen van de Nederlandse geheime diensten zijn? Of zou hij terugkrabbelen en krijgt hij steeds minder zin in het verder bouwen aan een volstrekt losgeslagen spionageapparaat dat iedere Nederlander in de gaten houdt?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag