• Menu

0 recente resultaten

Snowden verdient de Sakharovprijs

Bits of Freedom roept, samen met een Europese coalitie van organisaties die digitale burgerrechten beschermen, het Europees Parlement op om de Sakharovprijs dit jaar uit te reiken aan Snowden.

Sakharovprijs
De Sakharovprijs wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt aan personen die zich hebben ingezet voor burgerrechten en fundamentele vrijheden. De prijs is vernoemd naar Andrei Sakharov, een Russische voorvechter van de rechten van de mens. Deze winnaar van de Nobelprijs voor de vrede heeft zich altijd verzet tegen repressieve regimes en voor vrijheid.

Edward Snowden
Dit jaar is Edward Snowden een van de genomineerden. De klokkenluider onthulde dat de VS een heel scala aan technische middelen inzet om burgers te monitoren. Door hem weten we nu dat het internet helemaal niet zo vrij is – en dat onze digitale burgerrechten zwaar onder druk staan door overheidssurveillance.

Voorvechter
Als dank voor deze onthullingen heeft Snowden nu paradoxaal genoeg asiel aan moeten vragen in Rusland, het land dat Sakharov vervolgde. Hij moet nu leven onder constante dreiging uitgeleverd te worden aan en te worden veroordeeld door het land dat zich presenteert als voorvechter van vrijheid en democratie, maar intussen alles en iedereen bespioneert.

Westerse landen apathisch
Er is geen westers land dat het voor hem opneemt. Alle burgers van deze landen worden bespioneerd, maar ze doen niets. De Nederlandse overheid hult zich in stilzwijgen, het Europees Parlement doet halfslachtig onderzoek en intussen gaan de praktijken van de NSA gewoon door.

Internetsurveillance
Snowdens onthullingen brengen de schokkende realiteit van massale internetsurveillance naar voren. Dit is hét moment om hem de erkenning te geven die hij verdient. Het is ook het uitgelezen moment om een signaal te geven aan de Verenigde Staten, bijvoorbeeld dat het enkele feit dat wij geen Amerikanen zijn ons niet verdacht maakt.

Snowden verdient de Sakharovprijs.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag