TAFTA: miljardenclaims voor de Nederlandse staat

Snowden verdient de Sakharovprijs

Help mee het Europese VVD-programma te verbeteren

Bits of Freedom roept, samen met een Europese coalitie van organisaties die digitale burgerrechten beschermen, het Europees Parlement op om de Sakharovprijs dit jaar uit te reiken aan Snowden.

Sakharovprijs
De Sakharovprijs wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt aan personen die zich hebben ingezet voor burgerrechten en fundamentele vrijheden. De prijs is vernoemd naar Andrei Sakharov, een Russische voorvechter van de rechten van de mens. Deze winnaar van de Nobelprijs voor de vrede heeft zich altijd verzet tegen repressieve regimes en voor vrijheid.

Edward Snowden
Dit jaar is Edward Snowden een van de genomineerden. De klokkenluider onthulde dat de VS een heel scala aan technische middelen inzet om burgers te monitoren. Door hem weten we nu dat het internet helemaal niet zo vrij is – en dat onze digitale burgerrechten zwaar onder druk staan door overheidssurveillance.

Voorvechter
Als dank voor deze onthullingen heeft Snowden nu paradoxaal genoeg asiel aan moeten vragen in Rusland, het land dat Sakharov vervolgde. Hij moet nu leven onder constante dreiging uitgeleverd te worden aan en te worden veroordeeld door het land dat zich presenteert als voorvechter van vrijheid en democratie, maar intussen alles en iedereen bespioneert.

Westerse landen apathisch
Er is geen westers land dat het voor hem opneemt. Alle burgers van deze landen worden bespioneerd, maar ze doen niets. De Nederlandse overheid hult zich in stilzwijgen, het Europees Parlement doet halfslachtig onderzoek en intussen gaan de praktijken van de NSA gewoon door.

Internetsurveillance
Snowdens onthullingen brengen de schokkende realiteit van massale internetsurveillance naar voren. Dit is hét moment om hem de erkenning te geven die hij verdient. Het is ook het uitgelezen moment om een signaal te geven aan de Verenigde Staten, bijvoorbeeld dat het enkele feit dat wij geen Amerikanen zijn ons niet verdacht maakt.

Snowden verdient de Sakharovprijs.

 1. Durft Europarlement Snowden de Sacharovprijs toe te kennen? | George Knight

  […] Schermafbeelding van ‘Snowden verdient de Sakharovprijs‘ door Bits of Freedom, 9 oktober […]

 2. Hein.

  Ik ben helemaal voor. We hebben al ruzie met Rusland (ja het wordt hoog tijd om diplomatiieke onschendbaarheid aan te pakken), daar kan ruzie met de VS best bij. Straks is China onze beste vriend – goed voor de economie.

 3. Deborah

  +1.

  Diplomatieke onschendbaarheid, lastig hoor. Aan de ene kant: ja, aanpakken, maar wil je echt dat onze ambassadeurs in landen met rare wetten niet meer onschendbaar zijn? (Wetten als niet mogen rijden als vrouw, of niet de hand mogen schudden van een andere man dan je eigen ofzo). (Ik ben niet zo op de hoogte van wetten, maar er zijn -voor ons- wat rare wetten in sommige landen).
  Goed, aanpakken is niet hetzelfde als afschaffen, dat is ook weer wat zwart-wit van mij. Maar ik vind wel dat de rechten van het kind hoger op de lijst horen te staan dan diplomatieke onschendbaarheid. Evenals het juist parkeren (dat is dan weer een detail iets, maar je moet je gewoon gedragen, je hebt een voorbeeldfunctie).

  En ruzie met de VS – we hebben nu ook geen relatie met ze, het is one way traffic – zij zenden/zeggen/geven opdracht en wij zeggen ja , misschien, of stellen uit. (Ronduit nee zeggen gebeurt zelden.)
  Ik zou het niet erg vinden. Dat iemand maar eens de VS terechtwijst, wordt tijd dat de EU op eigen benen gaat staan. Door ruzie met de VS zou het best eens beter kunnen gaan met de EU omdat we meer op onszelf zijn aangewezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.