U hoort zsm van ons.

TAFTA: miljardenclaims voor de Nederlandse staat

Snowden verdient de Sakharovprijs

De EU en de Nederlandse overheid willen buitenlandse investeerders de kans geven om besluitvorming te voorkomen en terug te draaien, op straffe van gigantische claims die door de Nederlandse staat betaald moeten worden. Dat blijkt uit het opnemen van investor-to-state dispute settlement (ISDS) clausules in diverse verdragen tussen de EU en andere landen.

Investeringsklimaat
Een van deze verdragen is het vrijhandelsverdrag TAFTA tussen de EU en de VS. De onderhandelingen, die deze week verder zouden gaan, zijn door de shutdown van de Amerikaanse overheid gepauzeerd. Inzet van deze onderhandelingen is het wegnemen van onderlinge handelsbarrières. Hierdoor moet de handel eenvoudiger en vooral goedkoper worden, waardoor de economie groeit en de EU meer investeerders kan aantrekken.

Barrières
Een van de barrières voor het aantrekken van deze investeerders zijn wij. De bevolking kan, via het politieke proces, beslissen om ook na het sluiten van het verdrag wetgeving aan te passen. Dat is een uitgangspunt van onze democratische (en soevereine) rechtsstaat, maar dat is natuurlijk niet handig voor een investeerder.

Compensatie
De investeerder kan dan namelijk geconfronteerd worden met strengere milieu-eisen of strengere privacyregels. Dat kan hem geld kosten – en daar moet hij voor vergoed worden. Dat vindt althans de Europese Unie, die speciale rechtsbescherming opneemt voor investeerders door middel van investor-to-state dispute settlement (ISDS). Dat betekent dat als Nederland een wet aanpast of maakt die de investeerder niet verwachtte en waardoor een investeerder minder winst kan maken, de burger moeten opdraaien voor de vergoeding van de investeerder.

Denk bijvoorbeeld aan een miljardenclaim van Google omdat de Nederlandse overheid besluit dat overheidsorganisaties niet meer van Amerikaanse aanbieders van clouddiensten gebruik mogen maken.

Chilling effect op beleid
Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Hierdoor geeft de Nederlandse overheid het recht om beleid te maken uit handen aan investeerders, die niet het beste voor hebben met onze digitale burgerrechten, het milieu of andere zaken die wij als land belangrijk vinden. Daarnaast kan het een chilling effect hebben op wetgeving: investeerders kunnen eenvoudig dreigen met een miljardenclaim om wetgeving te voorkomen. Politieke besluitvorming is nog nooit zo makkelijk geweest: luister naar de lobbyist van grote bedrijven, want anders kost het de schatkist een vermogen.

Controversiële arbitrage
Een bijkomend probleem is dat de beslissing of de Nederlandse staat die vergoeding moet voldoen niet wordt genomen door een rechter, maar door een niet onafhankelijke arbiter. Deze kan beleid en wetgeving terugdraaien, evenals rechterlijke uitspraken. In plaats van een transparante procedure vindt deze procedure ook nog eens achter gesloten deuren plaats.

Bits of Freedom is, net als onze Europese collega’s, uiterst gekant tegen deze ondemocratische, ontransparante vorm van geschillenbeslechting. Het is volstrekt onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering voorstander is van deze desastreuze ontwikkeling.

 1. Anoniem

  Techdirt (Glyn Moody) en vele anderen roepen dit al tijden, niet alleen over TAFTA maar ook over de Pacifische tegenhanger TPP. ISDS is bedoeld voor landen met niet/slecht werkende rechtssystemen (lees: bananenrepubliek). De EU heeft een werkend democratisch rechtssysteem en moet dit 100% afwijzen. Geen TAFTA met ISDS dus.

 2. wunjo

  Hoewel elke ondernemer zijn ondernemingsrisico wil beperken, lijkt het mij niet de bedoeling op de belastingplichtigen hiermee op te zadelen…

 3. Harry

  “quote”Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Hierdoor geeft de Nederlandse overheid het recht om beleid te maken uit handen aan investeerders, die niet het beste voor hebben “/Quote”

  En hiermee overtreden onze beleidsmakers dus voor de zoveelste keer onze eigen wet.Wet 93 van het wetboek .Macht zelfs een klein beetje macht weggeven aan tweede en derde is ten strengste verboden .Straf 30 jaar gevangenis en/of een boete uit de hoogste categorie . Landverraders dus of zelfs hoogverraad.Wie laat deze mensen is oppakken ? Nederland is tot afvoerputje gemaakt in 10 jaar tijd.

  Om kotsmisselijk van te worden .Willens en wetens gebeurt dit ,met een slap excuus als wir haben et nicht gewust kom je er niet meer van af.

 4. SmartWatch

  Het begin van het einde…en NIETS hierover in de MSM. Schande!

 5. Curly

  Men zal zich van deze desastreuze ontwikkeling moeten ontdoen van Wallstreet en consorte. De gewone bevolking zal opnieuw zijn eigen lot en beleid in handen moeten nemen.

  Alternatief om ons te ontdoen van deze boevenbende c.q. het internationale kapitalisme, is terug naar de revolutie van 1917 of 1934.

 6. Piet 001

  Dit het einde van democratie, de EU heeft al zoveel rechten verkocht aan bijv. Monsanto, Nestlé, Bayer, maar ook aan banken Morgan, Sachs. Het volk wordt als slaven behandeld m.a.w. als de bevolking geen zwarte kolen wil stoken moet de staat dus de belasting betaler de mis gelopen winsten betalen.
  De EU en het Europa is het misbaksel voor de toekomst.

 7. bart klok

  ik weet niet of dit het einde van de democratie is…….. want als je een overeenkomst aangaat met de geldende wetgeving erachter …dan is dat zo overeen gekomen …als dan de wetgeving veranderd omdat wij weer een regeringswissel hebben is dat contractbreuk. waar wij allemaal de dupe van kunnen worden maar nu niets tegen kunnen doen…….. kijk naar de spaarloonregeling .door een regering bedacht en door de ander afgeschaft …wij maar sparen en er is niks meer van over .en wat er is is door diverse regerings-besluiten verdwenen …….en daar kunnen wij tot nu toe niks tegen doen …….dat is geen democratie…… dat is domme politiek ….en misschien is dit wel een mogelijkheid om politici een beetje beter te laten nadenken voor ze weer wat bedenken en veranderen……..REGEREN ZOU VOORUITZIEN MOETEN ZIJN . en niet alleen voor de vier jaar die ze er weer zitten.

 8. DoeNormaalJoH

  Toen ik jaren voor fortuyn (tegen de politiek correcte opinie in) in alle openheid waarschuwde voor de aanstaande ramp mbt het oeverloze migratie beleid, begonnen auto’s me te volgen. Ik werd klem gezet en kreeg met radar wapens te maken. (hartkloppingen, hoge tonen)

  Toen, eind jaren 80, realizeerde ik me dat de belangrijkste post wo-II fout niet migratie maar de introductie van deze maatschappij ontwrichtende systemen onze grootste stupiditeit was.

  We zijn niet alleen het meest afgeluisterde land sinds voor 911. We hebben geen gekozen burgemeesters (hoofd politie), decaden lang een betaalde anderekant-opkijkende-(linkse)-staats-tv, vermalen 20, 30 jaar klokkenluiders als geen ander en folteren ook mensen sinds Lubbers met deze systemen.

  Ik denk in het verzwijgen van deze misdaden tot aan vandaag de dag de particuliere belangen van ambtenaren boven landsbelang gesteld worden. Tot aan vandaag de dag zijn deze ‘non-lethale wapens’ in Nederland in gebruik (elke dag meetbaar), er is geen enkele controle over (is er ook nooit geweest), mensen eindigen in het ziekenhuis ermee, worden invalide, men doet zich er voordeel mee. Het is een letterlijk een ‘jungle out there’ waar niemand vanaf weet. Een banale orgie van machtsmisbruik die verzwegen wordt onder de noemer van ‘staatsgeheim’. Toen ik mijns inziens de democratie het raam uitgemieterd, eind jaren 80.

 9. De week in 375 woorden « Bits of Freedom

  […] in Brussel over internationale handelsverdragen bijgewoond. Deze handelsverdragen kunnen een grote beperking op onze grondrechten gaan vormen en onze democratische besluitvorming ondermijnen. Je gaat nog veel van ons horen over […]

 10. tekla

  Gisternavond naar een conferentie van Raoul-Marc Jennar hier in Frankrijk geweest. Een groot gymnasium was vol in een dorp 3000 inwoners. Heel moeilijk en helmaal niet optimistisch, maar deze keer met rede. In het kort komt het neer op de zin van David Rockefeller (1999) « Quelque chose doit remplacer les gouvernements, et le pouvoir privé me semble l’entité adéquate pour le faire”.
  Het ergste van alles als Europa gaat tekenen, alle Europese landen zijn automatisch het er mee eens. Wat aan de andere kant van de Atlantisch oceaan? Amerika tekent maar iedere staat kan zich daarna er nog uit terug trekken. En iets anders Amerika tekent niet alles (oa.het klimaat, de cultuur)
  Wie maakt zich er in Nederland druk over ? Ineens wordt het stemmen voor de Europese verkiezingen wel heel erg belangrijk, welke partijen denken de TAFTA te tekenen en welke niet ?

 11. Guus Jacobs

  Het grappige en tevens trieste is dat mensen denken dat buitenlandse investeringen goed zijn voor een land. Hoewel dat voor sommige gevallen waar kan zijn , moetm we ons wel bedenken dat buitenlandse investeerders niet komen om geld te brengen maar om geld te halen.

 12. TTIP vrijhandelsverdrag, de management samenvatting | Lang Leve Europa!

  […] Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP, voorheen TAFTA) vormt een bedreiging voor de samenleving, hier de vertaalde management samenvatting uit deze […]

 13. Help mee: vertel de Europese Commissie over de gevaren van ISDS « Bits of Freedom

  […] dat is problematisch, want het kan betekenen dat overheden minder snel burgerbeschermende maatregelen zullen nemen, uit vrees voor miljardenclaims. Ook op gebieden als auteursrecht of de bescherming van […]

 14. Nog 1 dag: zeg Nee tegen het ISDS en het TTIP – Maar 1 minuut werk! | Lang Leve Europa!

  […] winsten mogen gaan verhalen op overheden. Elke inspraak die ons nog resteert is dan dus weg en het ISDS gaat ons dus veel geld kosten… De ISDS is dus de multinational-beschermingsclause van het TTIP, de managementsamenvatting […]

 15. Serieuze test voor Timmermans én Europese Commissie « Bits of Freedom

  […] Het investeringsbeschermingsmechanisme (ISDS) ligt de Europese Commissie zwaar op de maag. Na groeiend kritiek op ISDS kondigde de Europese […]

 16. TTIP en ISDS: Het Breekijzer en Het Verbranden van Schepen | Lang Leve Europa!

  […] overheden kunnen aanklagen en democratisch genomen besluiten kunnen aanvechten en ongedaan maken op straffe van miljardenclaims. Met de ISDS staan multinationals boven de democratie. Een concreet […]

 17. Nico Hoogendijk

  Hier is een oneerlijke en bedriegelijke overeenkomst waar de sterksten zich alles kunnen toeeigenen en dicteren
  Zeer verderflijk..!!!
  Waar is de eerlijke Handels overschot
  En gezonde producten
  Waar blijft het cradel to cradel.
  Zo is de credal al een dood geboren kind
  Laat de directeuren van Dow chemical
  eerlijke jaarverslagen over de afgelopen jaren publiceren en wel
  alles op internet in Jip en Janneke TAAL.
  Kunnen we een genuanceerd opbouwende wereld maken in plaats van een verdefelijke poel des verderfs!!!

 18. Parlementen mogelijk buitenspel bij TTIP vrijhandelsverdrag | Lang Leve Europa!

  […] erdoor te krijgen? De grote-bedrijven-lobby doet, zeer duidelijk, goed werk – want dit soort miljarden-claims worden natuurlijk niet mogelijk gemaakt om ons een plezier te doen, duidelijk. Maar, maar, maar… Duitsland was toch tegen? […]

 19. Bestendig economisch/financieel beleid | Mario8282

  […] delegeren. In dit kader wordt deelname aan verdragen of afspraken als TTIP, TAFTA verboden. Info: TTIP/TAFTA,   10 reden […]

 20. Heibel in het Europees Parlement over TTIP. Is ISDS de splijtzwam? « Bits of Freedom

  […] dit moment is het heetste hangijzer in de TTIP-resolutie het investeringmechanisme ISDS, waarmee buitenlandse investeerders de mogelijkheid hebben om landen aan te klagen voor een […]

 21. Vrijhandelsverdrag TTIP is een uitholling van de democratie | Lang Leve Europa!

  […] verplicht aan de verwoestende kernenergie, terwijl overheden dat niet willen – en nog een miljarden-boete voor de overheid ook. Het is duidelijk: Weg met ons, weg met de democratie! Slechts een zoveelste […]

 22. Nieuw handelsverdrag EU-VS schaadt burger en milieu | Lang Leve Europa!

  […] slechts 0,05% groeien in het meest optimistische onderzoek scenario. En dat is dan nog zonder de miljarden-claims die de multinationals kunnen verhalen op overheden middels de ISDS-regels in het […]

 23. Handelsverdragen TAFTA / TTIP zijn Acta 2.0 met betere propaganda | Lang Leve Europa!

  […] niet goed, en die schrijven ons de wet voor in de EU. En als we ons niet voorbeeldig gedragen riskeren we claims van miljarden euro’s en […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.