Op zoek naar de bronnen van data

Feest: Europees internetfilter geblokkeerd!

Websiteblokkades: een juridisch steekspel buiten het parlement
DOSSIER: Platformen

Het Europees Parlement stemde vorige week over een beleidsdocument waarin niet-werkende internetfilters weer eens als oplossing naar voren werden geschoven. We deden daarom een oproep: help parlementariërs overtuigen tegen zo’n internetfilter te stemmen. Dat had effect, maar het resultaat is verrassend.

We riepen jullie op om de Nederlandse parlementsleden in Brussel te bellen en uit te leggen dat het een slecht idee is om internetfilters te introduceren. Die oproep was gelukkig niet aan dovemansoren. Snel daarna werden we al gebeld door beleidsmedewerkers van die parlementsleden met aanvullende vragen. Dank voor jullie hulp, dat was fantastisch. Daarmee hebben jullie namelijk geholpen het filter uit dat beleidsdocument te schrappen.

De parlementariërs hebben dat overigens wel heel letterlijk opgevat – niet iets waar jullie aan konden doen overigens. Uit de voorgestelde tekst is namelijk alleen het stukje tekst over het blokkeren van toegang tot informatie weggestreept. De tekst is als volgt aangepast:

[…] recommends the exchange of best practices between Member States on enforcement measures – such as on establishing white and black lists of, and preventing access to, illegal gambling websites, […]

En dat levert dan natuurlijk de vraag op: wat heb je aan een zwarte of witte lijst van websites als je er vervolgens niets mee doet? Hadden de parlementariërs niet meteen dat deel ook moeten schrappen?

Maar goed, jullie hebben een belangrijke bijdrage geleverd: het Europese internetfilter tegen (om te beginnen) kansspelen is van de baan! Dus geen gegok met onze communicatievrijheid. En daarom past niet anders dan dank. Dank!

 1. Tom van Messel

  <>

  Het antwoord op deze vraag kan bijvoorbeeld zijn: “blocking financial transactions” (zie overweging 19 op p.7 van de resolutie), of het informeren van consumenten over welke websites een Nederlandse vergunning hebben. Sites met een Nederlandse vergunning zullen aan NL regels moeten voldoen ter bescherming van de veiligheid van spelers en hun speelgeld.

 2. Tom van Messel

  Ik zag dat het begin van mijn reactie was weggevallen.
  Mijn reactie begon met een quote uit het artikel:

  En dat levert dan natuurlijk de vraag op: wat heb je aan een zwarte of witte lijst van websites als je er vervolgens niets mee doet?

 3. friedo

  dit is goed nieuws
  maar het echte gevaar voor internet ligt bij de NSA
  deze wil nu nog meer telefoonverkeer aftappen dan ze al deden
  we moeten iets vinden om de NSA plat te leggen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.