Feest: Europees internetfilter geblokkeerd!

Websiteblokkades: een juridisch steekspel buiten het parlement

Europa moet garanderen dat Nederlandse netneutraliteit blijft bestaan

Vandaag is de hoorzitting bij het Hof Den Haag in het hoger beroep over de blokkade van The Pirate Bay. De advocaten van Ziggo en XS4All kruisen de degens met de advocaten van Brein. Centraal staat de vraag of een internetprovider gedwongen kan worden om een hele website te blokkeren.

Daar is juridisch veel over te zeggen. Zo is het de vraag hoe zo een gebod zich verhoudt tot het grondrecht op communicatievrijheid, omdat hiermee de toegang tot rechtmatige informatie wordt geblokkeerd, nu en in de toekomst. Ook zijn er vraagtekens te plaatsen bij de effectiviteit van zo een maatregel: het is immers doodeenvoudig om die blokkade te omzeilen.

Maar Bits of Freedom is vooral bezorgd over de maatschappelijke gevolgen van websiteblokkades. Geven we daarmee niet toe aan de wensen van een industrie die jaren vooral heeft geïnvesteerd in het tegengaan van concurrentie, en haar online aanbod pas de laatste jaren mondjesmaat aan het uitbreiden is?

Het is dan ook niet gek dat het parlement al twee jaar geleden jaar duidelijk heeft gemaakt dat websiteblokkades wat haar betreft geen oplossing zijn. En zelfs de regering heeft toegezegd af te zien van het daaraan gerelateerde downloadverbod.

Het auteursrecht moet worden gemoderniseerd: kunstenaars hebben recht op een eerlijke vergoeding voor hun werk. Maar dit is niet op de oplossing. We moeten naar een systeem waar fans zoveel mogelijk van entertainment kunnen genieten en kunstenaars betaald worden.

  1. Ronald

    Beetje vreemd van Brein, een kopieerbijdrage op b.v. laptops zetten en tevens blokkades eisen. Brein lijkt op een bende die alle methodes opzoekt om de eigen bankrekening te spekken. Kopiëren gebeurd ook omgekeerd, bij software, d.w.z.het “illegaal” kopiëren van producent naar de gebruiker toe; Wanneer krijg ik mijn geld terug van al die MS Windows aankopen, het OS dat tegen mijn wil op elke PC is gekopieerd bij aanschaf en ik direct wis. Betaling evenwel afgedwongen om een PC te kunnen krijgen (oplossing simpel: gewoon de licentiestikker apart verkopen).

  2. Nick

    Tussen alle data die de NSA aftapt en opslaat moet ook veel zitten dat onder copyright valt – kunnen we Brein op de NSA afsturen?

  3. SImon

    En, wat was de uitspraak?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.