• Menu

0 recente resultaten

Europa moet garanderen dat Nederlandse netneutraliteit blijft bestaan

Op 12 september presenteerde de Europese Commissie haar voorstel om netneutraliteit in Europa te beschermen. We hadden diezelfde dag een afspraak in Brussel met Pearse O’Donohue, hoge ambtenaar bij de afdeling die verantwoordelijk is voor het voorstel. Onze zorgen zijn in dat gesprek niet weggenomen, integendeel. Daarom stuurden we een dag later een brief waarin we vragen om bevestiging dat de Nederlandse netneutraliteitswet in stand kan blijven.

Tijdens het gesprek bleek dat de Europese Commissie een Facebook-only abonnement onder het voorstel niet uitgesloten acht. Ook wilde zij geen uitspraak doen over de vraag of de Nederlandse netneutraliteitswetgeving in overeenstemming is met het voorstel van de Europese Commissie. Dat is opmerkelijk omdat een woordvoerder van de Europese Commissie dit eerder nog garandeerde:

ryanheathguarantee

Daarom vragen we vandaag om een schriftelijke bevestiging dat de Nederlandse netneutraliteitswet in stand kan blijven (PDF).

letterODonohue

We zullen zijn reactie natuurlijk publiceren op onze website.

Update: we hebben op 16 september antwoord ontvangen van de Europese Commissie. In deze brief gaat de Commissie specifiek in op onze belangrijkste vraag of de Nederlandse wet in stand kan blijven. Volgens de Commissie kan de Nederlandse netneutraliteitswet ongewijzigd blijven bestaan. Goed nieuws dus, hoewel dit volgens de brief geen juridisch bindende verklaring is.

Op twee andere vragen geeft de Commissie minder duidelijk antwoord. We vroegen namelijk ook waarom het voorstel van de Europese Commissie ‘serieuze misdaad’ als een reden ziet voor ‘traffic management’ maatregelen. In de eerste plaats omdat we dit een gevaarlijke ontwikkeling vinden (zie ook ons persbericht van vorige week) maar ook omdat dit in strijd is met de Nederlandse wet. Daar krijgen we geen duidelijk antwoord op, en dat is merkwaardig: hoe kan dan wel worden verklaard dat de Nederlandse wet ongewijzigd kan blijven?

Daarnaast stelden we vragen over de mogelijkheid dat er goedkope ‘Facebook-only’ abonnementen zullen worden aangeboden. Dat wordt door de Europese Commissie zwakjes weerlegd door te stellen dat mensen duidelijk worden ge├»nformeerd over het type dienst dat ze afnemen, en door te garanderen dat het voorstel niet toestaat om mensen beperkte internetdiensten aan te bieden. Klinkt goed, maar is geen antwoord op de vraag of een Facebook-only dienst niet als ‘specialized service’ kan worden aangeboden.

Brief Europese Commissie (PDF)

Screen Shot 2013-09-17 at 3.09.53 PM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortom, we hebben nog niet alle duidelijkheid die nodig is om netneutraliteit veilig te stellen. We blijven daarom in nauw contact met de Europese Commissie en de Nederlandse wetgever en houden je op de hoogte

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag