• Menu

0 recente resultaten

Dataset zegt NEE!

Het is zo ver. Ik ben lid van de club. Het overkwam me enkele dagen geleden en ik was er niet op voorbereid. Van de een op de andere dag was alles anders. Laat me vertellen wat er gebeurde.

Het is laat in augustus en een van de beste zomers sinds jaren. Ik ga op vakantie. OHM2013 vervaagt langzaam tot een mooie herinnering terwijl ik met mijn vinger op het papier de beste route zoek naar een klein dorp in Frankrijk. Alles is perfect: er is een hotel, een rivier en mijn reisgenoot wil er ook heen. Het enige wat mist is vervoer. De trein is veel te duur, vliegtuigen onhandige dingen, een auto heb ik niet en voor een pelgrimstocht is de vakantie net te kort. We besluiten een auto te huren.

Sinds couchsurfing een goed idee bleek, zijn er tientallen sites gemaakt waar je dingen kan delen, soms gratis, soms voor wat geld, soms voor wat geld en je privédata. In die laatste categorie zit Snappcar; je auto verhuren aan of een auto huren van je buren. Snappcar zorgt voor verzekering en enkele andere zaken zoals een beetje veiligheid voor met wie je zaken doet. Daarvoor moeten ze weten wie je bent en of je überhaupt wel kan rijden. Dus een kopie van je rijbewijs is noodzakelijk. Deze kan je eenvoudig uploaden via de site en wordt volautomagisch gecheckt op enkele kenmerken waarmee ze je dan goed- of afkeuren. Welke kenmerken dat zijn? Geen idee, maar bij mij kwam na enige tijd het verlossende antwoord: ongeschikt.

En nu voel ik me speciaal. Nu ben ik een van die mensen die merkbaar, aanwijsbaar, ja bijna tastbaar de gevolgen ondervindt van een dataprofiel. Ergens is een datasetje over mij dat op de vraag: ‘Mag deze mijnheer een auto huren?” met een klinkend “NEE!” antwoordt. Dat is een venijnig datasetje dat ik niet zelf gemaakt heb, niet ken, niet kan inzien en niet kan beïnvloeden. Alhoewel, dat laatste is niet helemaal waar. Ik heb een adres gekregen van een zeker bedrijf dat deze screenings voor SnappCar doet. Ik zal ze mailen en bericht hier terug met de resultaten.

 

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

Douwe is sinds 2009 vrijwilliger voor Bits of Freedom. In 2013 zal hij twee-wekelijks een blog schrijven over zijn dataverzoeken. Achtergrond en andere zaken kan je lezen op z’n blog: dosch.it

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag