Foto: Mario Caruso
Zelfregulerende kwaliteit politie ver ondermaats

De politie maakt onrechtmatig een peilbaken van je telefoon

We stellen je graag voor aan Ton Siedsma

De Nederlandse politie maakt grootschalig gebruik van de stealth-sms: een middel waarmee je telefoon gebruikt kan worden als een peilbaken, zonder wettelijke regels, waarborgen en rechterlijke controle. Een grof schandaal, vinden wij.

De stealth-sms is een voor de gebruiker van een mobiele telefoon onzichtbaar sms-bericht. Dit bericht wordt door de politie naar een mobiele telefoon verzonden. De telefoon maakt in reactie daarop contact met een zendmast. Door deze informatie op te vragen bij een telecommunicatieaanbieder, zoals KPN, Vodafone of T-Mobile, kan de politie bepalen waar een verdachte ongeveer is.

Locatiebepaling
Een enkel bericht geeft een grove locatiebepaling, maar wanneer er een groot aantal van dit soort berichten wordt verzonden en je mobiele telefoon als peilbaken wordt gebruikt, dan kan er een hele grote inbreuk op je privacy worden gemaakt.

Inbreuk privacy
Er is immers continu na te gaan waar je je ongeveer bevindt en hoe je leef- en beweegpatroon is. Bij een dergelijke inbreuk op je privacy moeten er duidelijke wettelijke regels zijn voor de inzet van dit middel. En die ontbreken momenteel. Er zijn wel interne regels opgesteld, deze staan in het GSM-concept 2008.

GSM-concept 2008
Dit GSM-concept 2008 is door ons in een Wob-verzoek openbaar gemaakt. Het is overigens geen concept, maar een officiële richtlijn. Het openbaren hiervan gebeurde niet via ons Wob-verzoek naar de stealth-sms; daarin wordt het document wel genoemd, maar niet openbaar gemaakt. Dit gebeurde vreemd genoeg wel via een Wob-verzoek over de IMSI-catcher. Een foutje?

Dan een gelukkig foutje, want nu hebben we de regels voor de stealth-sms kunnen analyseren. Daarbij kregen we de hulp van een persoon die het hele, ongecensureerde, concept aan ons gaf. Over dit concept gaan we het nog uitgebreid hebben, maar het komt op het volgende neer.

Te ruime regels
De regels die de politie zichzelf heeft opgelegd zijn heel erg ruim. Te ruim, volgens de rechter. Bijvoorbeeld: de politie hoeft van zichzelf alleen als de stealth-sms als bewijs wordt gebruikt, aan te geven dat de stealth-sms is ingezet. In alle andere gevallen dus niet. Daarbij blijkt dat de politie zich ook nog eens niet aan deze eigen regels houdt. In een aantal rechtszaken blijkt dat pas na goed onderzoek van advocaten de inzet van deze sms-berichten boven tafel kwam. De rechters waren hier, zeer terecht, niet over te spreken.

Geheimzinnig
De politie doet dus we heel erg geheimzinnig over de inzet van de stealth-sms. De politie gaat nu de discussie over de noodzaak en de wenselijkheid van dit middel uit de weg door onder de radar te opereren. In strijd met de wet en hun eigen regels.

Onacceptabel
Wij vinden dit onacceptabel. Het omvormen van een mobiele telefoon in een peilbaken is een grote inbreuk op je grondrechten. Je bent namelijk continu heimelijk te volgen door middel van je eigen telefoon. Daarom moet het parlement zich over de wenselijkheid van dit middel uitlaten. Vervolgens moet er voor en na de eventuele inzet van dit middel gerechtelijke controle mogelijk zijn. Tot slot moet er meer duidelijkheid komen over de grootschalige inzet van dit middel.

Zolang aan deze drie essentiële vereisten niet voldaan is, roept Bits of Freedom op om de inzet van de stealth-sms per direct te staken.

 1. rolf

  hoe is deze methode anders dan de reguliere “contacten” die je GSM legt met zendmasten (gewoon om z’n signaal te houden)? Is dat niet vergelijkbaar? En gelden daarvoor dan andere regels?
  Ik ben het eens met de kern van het betoog, maar snap niet waarom de stealth-sms anders is dan de “normale” mast-gegevens.

  • Ton Siedsma

   Dag Rolf, deze methode is anders in een aantal opzichten: die signalen kunnen ook worden opgevangen, maar volgens de KLPD (of nu LE) is het GSMnetwerk niet gebouwd voor zo’n driehoeksvergelijking, ook is hij volgens hen onbetrouwbaar. Bovendien heb je dan vanaf moment 0 de medewerking van een telecommunicatie-aanbieder nodig en die zijn niet altijd zo meewerkend als de politie zou willen.

   Dan de stealth sms: nu, in plaats van af te wachten tot er een signaal komt als iemand belt of een bericht ontvangt, wordt er actief door de politie zelf een bericht verzonden. Ze lokken als het ware een signaal uit. Dan hoeven ze bij de aanbieder alleen de cell-ID te verkrijgen, dus het nummer van de zendmast, hoeven te verkrijgen om te weten waar die persoon zich bevindt. Dit werkt veel ‘beter’ volgens de politie, want nauwkeuriger, betrouwbaarder en minder afhankelijk van de telecommunicatie-aanbieder.

 2. Jeroen

  Ik ben onder de indruk van de bandbreedte en mankracht van de politie! Dat ze dit met alle telefoons in Nederland kunnen doen zeg, in plaats van alleen (vermeende) criminelen. Bravo!

 3. Henk

  Hoe voorkom je dat jouw telefoon dit soort sms jes als Stealth sms behandeld. of zijn alle GSM al voorbereid op dit soort technieken? Misschien ook eens het beleid van de GSM makers aan de kaak stellen dat ze hier aan mee werken.

 4. Rob

  De mobiel zal zich na inschakeling meteen aanmelden op het desbetreffende netwerk en zodoende worden de gegevens en lokatie al meteen opgeslagen in een database. Dus stealth sms is alleen handiger als je continue de lokatiegegevens wilt vergelijken. Daarvoor heb je dan nog steeds de medewerking nodig van een provider. Lijkt mij echt een middel wat alleen ingezet mag worden bij zware criminaliteit.

 5. jhon

  Tik maar *#06# in je telefoon met het imei nummer ben al jaren te traceren vraag maar aan een crimineel. Alleen kruimeldieven hebben een GSM VIP´s hebben zo`n ding niet nodig

 6. rene

  Merkwaardig dat de overheid steeds meer mogenlijkheden heeft om haar burgers te bespioneren.

 7. Cat

  Werkt het ook als je telefoon uit staat?

 8. ivo

  om te achterhalen of er ooit stealth smsen zijn ingezet tegen je dien je de historische verkeersgegevens van je sim kaart op te vragen bij je provider. je kunt het dan zien aan de nummers, de verzender en ontvanger zijn de zelfde nummers.
  advocaten dienen ook vaak als verzoek in voor hun clienten in een strafzaak om de historische verkeersgevens te krijgen van de afgetapte lijnen. Een veel grotere schending is het open gooien van de afgetapte lijn, dus de opsporing gooit de telefoonlijn open om mee te luisteren in de omgevingsgeluiden. lekker voor als je op de slaapkamer bezig bent en je hebt de telefoon in de buurt. Kunnen ze mee genieten.

  • Redie

   Ik weet niet wat jouw idee is van de politie, maar ik vind dit echt een belachelijke reactie sorry hoor. Stealth wordt alleen gebruikt bij het opsporen van verdachten. Mensen dus die verdacht worden van een strafbaar feit waar vier jaar of meer gevangenisstraf op staat. Of van feiten die omschreven staan in artikel 67 WvSr. En de politie kan zeker geen telefoonlijn opgengooien om de omgeving af te luisteren. Je hebt de bel horen luiden, maar weet duidelijk niet waar de klepel hangt.

 9. Plamoen

  Het is weer fraai. Doet me trouwens denken aan die prullenbakken in een Londens winkelstraat, die MAC-adressen van smartphones van voorbijgangers registreren. Zie artikel Karin Spaink: http://tinyurl.com/l98p5aq

 10. Memo

  Dat is niet kies!

 11. V.P. Memo

  Leuk stuk Ton!

 12. harry

  en weet iemand buiten het uit zetten en verwijderen van de batterij hoe men dit kan tegen gaan of kan zien ,ik bedoel er zijn zat techneuten die volgens mij weten hoe je of firmware of hardware zou kunnen aan pakken ,ik bedoel er bestaan ook hackers die vergelijkbare resultaten boeken op diverse andere platformen ,wellicht voor die gene die apps maken een uitdaging 🙂

 13. Carla

  Gewoon geen zak- telefoon (mee(nemen) !
  Waarom zou je ??

 14. Jan

  @ Carla; Nee Carla, ze moeten je privacy gewoon respecteren, ik hoef mijn mob helemaal niet thuis te laten dat is de omgekeerde wereld…

 15. wunjo

  Als iemand, wie dan ook, om welke reden dan ook, wil weten waar ik ben en en mijn nummer heeft, kan diegene me gewoon bellen. Ik heb dan de keuze om wel of niet op te nemen. Neem ik op, dan heb ik de keuze om deze vraag wel of niet te beantwoorden.
  Mensen die mijn keuzes niet respecteren, kan ik geen respect tonen. Die vind ik achterbaks en respectloos!

 16. A. van Esveld

  Nadruk ligt erg op politie. Werkwijze bestrijden via inperken gegevensverstrekking/medewerking door providers? Provider verplichten om houder mobiele nummer te informeren over alle ‘activiteiten’ aan dat nummer gekoppeld?
  Zet mobiele telefoon eens wat vaker helemaal uit 😉

 17. Anoniem

  Beste Ton,

  Je spreekt in je artikel over ‘grootschalig gebruik’. Hoe groot is dat dan? Hoeveel stealth sms-jes heeft de politie in de afgelopen jaren verstuurd? Hebben we het over honderden of miljoenen?

  En gaat het dan om het traceren van vermissingen en vermeende criminelen (lijkt mij niet perse slecht..)?
  Ik ben benieuwd naar de opvattingen van BOF over het gebruik van opsporingstechnieken voor het oplossen van criminaliteit en vermissingen. Oftewel: wanneer hebben we recht op privacy?

 18. Anoniem

  PS:

  Is dit niet een erg oude opsporingstechniek? Met een continue dataverbinding op de meeste smartphones wordt toch continu contact gemaakt met een mast? Zit daar dan niet een veel groter probleem?

 19. De week in 298 woorden « Bits of Freedom

  […] proberen informatie over het gebruik van IMSI-catchers boven water te krijgen, maar de politie werkt niet echt mee. In de VS ook niet, daar werd de inzet […]

 20. De minister is net zo stil als zijn smsjes « Bits of Freedom

  […] niet aan je toont. De politie kan na de verzending van zo’n bericht vrij makkelijk bepalen waar je zo ongeveer bent. En als de politie maar vaak en lang genoeg zulke berichtjes naar je stuurt, krijgt ze een vrij […]

 21. cheap Packers jerseys free shipping

  What Is cheap Coyotes jerseys free shipping

 22. Opstelten maakt een grapje over stille smsjes « Bits of Freedom

  […] eerdere artikelen beschreven we hoe de politie met stealth-smsjes je mobiele telefoon als geheim peilbaken kan inzetten en dat er eigenlijk geen goede regels voor de inzet ervan bestaan. De interne […]

 23. Wim Hamhuis

  Het is wel ontzettend handig als je de telefoon op een rare manier kwijt geraakt bent. Stel je hebt m op het dak gelegd en hij is op de weg naar huis onderweg er af gevallen de struiken in. Dan kun je m vrijwel onmogelijk zelf terug vinden. Wellicht is deze methode dan juist wel fantastisch om de telefoon terug te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.