• Menu

0 recente resultaten

Kroes maakt einde aan netneutraliteit?

Uit een gelekt voorstel van Eurocommissaris Kroes blijkt dat netneutraliteit op de helling staat. Dat is ernstig en kan gevolgen hebben voor de Nederlandse wet die sinds vorig neutraal internet garandeert. Extra opvallend is dat Kroes drie (!) dagen geleden nog vurig verklaarde voorstander van een neutraal internet te zijn.

Niets veranderlijker dan een politicus. Woensdag negen juli sprak Eurocommissaris Kroes zich nog uit voor netneutraliteit. In een speech verklaarde ze:

“Blocking or throttling services isn’t just unfair and annoying for users – it’s a death sentence for innovators too. So I will guarantee net neutrality.”

Mooie uitspraak – maar inmiddels geschiedenis. Deze belofte komt namelijk niet overeen met de tekst van het gelekte voorstel dat sinds gisteren in Brussel circuleert. Dat voorstel stelt in artikel 20 dat gebruikers vrij zijn om met internetproviders af te spreken welke bandbreedte, snelheid en kwaliteit ze willen afnemen. Daarbij is uitdrukkelijk ook opgenomen dat gebruikers ervoor kunnen kiezen om een bepaalde ‘quality of service’-dienst af te nemen. Bijvoorbeeld een abonnement waarbij Youtube- of VoIP-verkeer altijd voorrang krijgt boven ander verkeer. Ook krijgen internetproviders en contentproviders uitdrukkelijk het recht om onderling afspraken te maken over het voorrang geven van bepaalde typen verkeer.

Niet-neutraliteit

Deze ‘vrijheid’ komt er op neer dat internetproviders allerlei abonnementen mogen gaan aanbieden die bepaalde diensten voorrang geven. Daarbij wordt andere content niet actief geblokkeerd of geknepen, maar de ‘premiumdienst’ krijgt altijd voorrang. Dit zal resulteren in een wildgroei aan verschillende abonnementen en steeds minder ruimte voor nieuwe diensten die geen deals sluiten met internetproviders. Het moge duidelijk zijn, dit is niet wat wíj onder netneutraliteit verstaan.

Gevolgen voor de Nederland

Ruim een jaar geleden werd netneutraliteit met een grote meerderheid aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Het voorstel van commissaris Kroes kan de Nederlandse wet doorkruisen: als het wordt aangenomen, zal onze wet voor de Europese moeten wijken. Nu ligt de bal bij het Europees Parlement dat deze vage tekst in de goede of de verkeerde richting kan duwen. Gebeurt dat laatste, dan is Nederland terug bij af.

We gaan mevrouw Kroes hier natuurlijk op aanspreken. En we zullen kijken wat we nog meer kunnen doen om deze plannen te voorkomen. Wordt vervolgd!

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag