• Menu

0 recente resultaten

Hack 9: Het trojaanse paard is zelf trojaans

Vandaag gaan we in op een belangrijk aspect van het hackvoorstel: het ontbreken van de technische waarborgen tegen misbruik van de hackbevoegdheid. Want waarborgen in het voorstel zijn namelijk onduidelijk en geven reden tot grote zorg.

In Duitsland leidde de inzet van politie-spyware tot de situatie waarin een agent de software gebruikte om de computer van zijn dochter te monitoren. In Nederland is recentelijk een zaak geweest waarin agenten zelf de verslagen van de telefoontaps manipuleerden en gesprekken zelfs verzonnen.

Deze voorbeelden zijn niet exemplarisch voor de opsporing. De politie heeft het beste met ons voor en doet enorm zijn best. Maar het toont wel aan dat juridische waarborgen alleen onvoldoende houvast bieden bij de verleidingen van het gebruik van dit middel. En dit is niet goed voor de integriteit van de opsporing.

ivo-2
Psst, vergeet je niet stickers te kopen?

Daarom moet er sprake zijn van sluitende technische waarborgen. Deze zijn er momenteel niet. Het is zelfs maar de vraag of dit voldoende te realiseren is. Nu wordt dit gek geregeld: er wordt beloofd dat er een aanpassing komt van het Besluit Technische Hulpmiddelen, maar deze wordt pas ná de totstandkoming van de bevoegdheid geregeld. Dit is vreemd, want zo blijft onduidelijk wat de waarborgen exact zullen zijn.

Het gevolg is dus dat we letterlijk en figuurlijk instemmen met het binnenhalen van een Trojaans paard. We gebruiken een Trojaans paard om de computers van verdachten – en onverdachten – te hacken, maar we weten niet hoe goed deze beveiligd is tegen misbruik. Dat is vragen om moeilijkheden.

Zolang de technische waarborgen niet gerealiseerd kunnen worden, moeten we deze bevoegdheid dus sowieso niet invoeren. Dit blijkt ook uit de praktijk in Frankrijk en Duitsland, waarin er onvoldoende technische waarborgen zijn tegen een ander gebruik dan waar de software voor bedoeld is. Om die reden wordt de software daar dus ook niet gebruikt. Laten we leren van de ervaringen van anderen en de politie en onszelf beschermen.

Ivo, moet jij ons niet beschermen?
opsteltenhacktalles

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag