Hack 3: Een buitenproportionele inbreuk op je grondrechten

Hack 2: Alles kan gehackt worden

Hack 1: Ongewenste bijwerkingen zijn ongewenst
DOSSIER: Politie

Vandaag gaan we een kijkje nemen bij een van de vaagste en meest uitgebreide begrippen van het wetsvoorstel: het begrip geautomatiseerd werk. Elk geautomatiseerd werk kan straks door de politie worden gehackt. Benieuwd wat daaronder valt?

politie_phone_kleinWij ook! Het begrip zelf is al enige tijd opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, maar in het wetsvoorstel zal dit begrip enorm worden uitgebreid. Simpel gezegd: alles wat in verband staat met een netwerk kan dan door de politie gehackt worden. Ja, dat is ruim; er hoeft zelfs niet eens sprake te zijn van verbinding met het internet.

Standaard denk je dan aan: de computer, smartphone en tablet. Maar laten we een stapje verder gaan. De nieuwe televisies, routers, netwerkprinters en mediacenters mogen ook gehackt worden. En wat te denken van een server, het boordsysteem in je auto, je iWatch of Google Glass?

Zoals je ziet zijn er dus heel veel apparaten die hieronder vallen. En dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer, want steeds meer apparaten maken gebruik van netwerken, waaronder dus ook het internet. Jij wil je verwarming vast aanzetten voor je thuis bent? Handig, maar waarom altijd zo warm: heb je soms een wietplantage? Of een ander voorbeeld: je kijkt televisie en Opstelten kijkt mee naar het programma.

politie_tv_klein

Nog serieuzer wordt het als je denkt aan nieuwe generaties gehoorapparaten of andere medische apparatuur. Zo lijkt het een leuk idee als je niet meer naar het ziekenhuis hoeft om je pace-maker te laten uitlezen, maar ook deze kan worden gehackt door de politie. Dit zal niet de bedoeling zijn van Opstelten, maar waarom is het begrip dan op deze wijze verruimd? Deze apparaten vallen er namelijk nu wel allemaal onder.

Zoals je ziet is het een bizar ruim begrip. Maar wij zijn vast een aantal apparaten vergeten die gehackt kunnen worden. Zin om mee te denken? Deel ze met ons in de comments. Of nog beter: maak er een plaatje van en deel hem hieronder!

Maar wat vind jij er eigenlijk van als je het zo bekijkt, Ivo?

opsteltenhacktalles

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

 1. RoelErick

  Die slimme energiemeters van tegenwoordig, waarmee jeje energieverbruik zelf in de gaten kunthouden, kunnen volgens mij ook door de energiemaatschappij worden uitgelezen. De politie zou ‘verdachte verbruikspatronen’ in de gaten kunnen houden. Verbruik ik geen stroom? Dan zou het kunnen dat ik die illegaal aftap voor mijn wietplantage. Ook kunnen ze zien wanneer ik thuis ben.

 2. RoelErick

  OV chipkaartautomaten zijn verbonden met een netwerk.

 3. George

  Mijn kat is – zoals veel huisdieren – gechipt. De chip valt uit te lezen en die gegevens maken deel uit van een database die vanzelfsprekend in een netwerk hangt. Dus (de chip van) mijn kat zal dan ook gehackt mogen worden.

 4. RoelErick

  Pinautomaten zijn ook verbonden met een netwerk. Mobiele telefoons worden reeds getapt…. Allemachtig, als ze willen kunnen ze mijn hele handel & wandel achterhalen!

 5. flupzor

  In hoeverre zou de Homeland pacemaker scene legaal worden met deze nieuwe wet?

  Dit is de scene waar ik het over heb, met een analyse ervan:

  http://blog.ioactive.com/2013/02/broken-hearts-how-plausible-was.html

  Ik kan me voorstellen dat iemand vermoorden (of eigenlijk doden, als het legaal zou zijn) niet zou mogen. Maar zou je iemand (als alternatief voor pepper spray, of een stroomstootwapen) een kleine kick mogen geven? Of wat extra insuline, bijvoorbeeld bij een insulinepomp.

 6. Mr Anonymous

  ….’think b4 you vote!’…..

 7. AngryMuppet

  Nu snap ik waarom mijn koffiezetapparaat zo raar doet de laatste tijd! Ivo zit er mee te klooien!

  Maar nu even serieus… alles wat er mogelijk is qua hacken en wat er al gedaan wordt (NSA en het nieuwste Britse GCHQ schandaal) dat is geen spionage meer, het is ook geen terrorisme bestrijding meer, het is het ten uitvoer brengen van een heel erg ziek en gevaarlijk plan!

  Kijken we toe hoe het (elektronische) net zich sluit, of kunnen we het nog afbuigen en terugdraaien.

 8. flupzor

  Zou de politie ook iemand kunnen vastzetten in bijvoorbeeld een lift, tussen twee veiligheidsdeuren of nog leuker: z’n eigen woning?

 9. Berend Jan Beugel

  De Big Brother Award van BoF was nog nooit zo relevant. Afgelopen woensdag in De Groene Amsterdammer, Rob Weinberg trekt een treffende parallel met “1984” van George Orwell:
  “Dit is geen kwestie van een beetje minder privacy voor wat meer veiligheid. Massale surveillance van willekeurige burgers maakt ons allemaal verdacht en dus onveiliger. Het maakt ons extreem kwetsbaar voor valse verdenkingen en niet te vergeten: voor toekomstige machthebbers met politieke agenda’s die we nu nog niet kennen.”

 10. Michiel

  Nieuwe deursloyen zoals de August zijn vaak ook verbonden met internet. Rechtstreeks of via een app.
  Kan Opstelten meteen zien hoe laat ik thuis kom, en wie er op bezoek komt.

 11. KCB

  De nieuwerwetse parkeerautomaten (met pinautomaat) hangen óók aan een netwerk.

 12. Mich

  Auto’s (die 112 kunnen bellen).

 13. Jons

  Wasmachines en ovens die online zijn, kunnen flink wat schade creëren. Het huis af laten fikken, door het warmte element te “overclocken” of zoiets met je wasmachine

 14. Frank

  voor Opstlten zijn wij en al onze apparaten verdacht. We MOETEN niets te verbergen hebben!
  De overheid hoeft NiET transparant te zijn, zij hoeven géén openheid van zaken te geven, zij mogen achterkamertjespolitiek bedrijven en geheime afspraken maken, zij hoeven zich niet aan de Grondwet te houden.
  Zij mogen & zullen nietsvermoedende mensen hun computer bewust kapotmaken, zonder dat iemand dat ooit te weten komt, laat staan dat die persoon een vergoeding kan/zal krijgen!

  Echter, wat gebeurd er, wanneer een prive persoon kan aantonen dat de politie heeft lopen hacken??!

 15. Marco

  Via energiemeter-gegevens valt er (soms) uit inschakelpatronen zelfs het merk en type van een apparaat te deduceren. Er zijn verbruiksmeetapplicaties die dit kunnen, dus ook Opstelten die jouw slimme meter mag hacken. Komt er een agent aan je deur om te vragen waarom jij denkt twee grote diepvriezen voor nodig te hebben..

 16. losers

  De duivel is tegenwoordig een aardig persoon die er alles aan doet om lief te zijn. Zoete woorden en een glimlach zal de wereld betoveren. Wrang zal het het zijn als de mens te laat is. Het leed zal groot zijn. Leer de tactiek van de duivel herkennen dan pas kan de mens het verslaan. Een nadeel: de duivel heeft zich al in je lichaam ingenesteld. Dus om het te verslaan moet je zelf iets verliezen…

 17. jacala

  Elk elektronisch apparaat wat uitgelezen kan worden valt hieronder zelfs als het alleen voor reparatiedoeleinde is.

  Camera’s in bedrijven die nu wettelijk niet toegankelijk zijn voor de politie. Tegenwoordig worden ze via een netwerk aangestuurd.

  Nieuwe auto’s met een elektronische sleutel met afstandbediening waarbij de sleutel communiceert met de auto om de deur van slot af te doen.

  ziekenhuisapparatuur staat ook op een netwerk angesloten.

  scada systemen. Dit is de besturing van sommige industriële installaties. onder andere sommige sluizen, verkeersregelingen, chemische installaties & pretparkattracties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.