• Menu

0 recente resultaten

Hack 2: Alles kan gehackt worden

Vandaag gaan we een kijkje nemen bij een van de vaagste en meest uitgebreide begrippen van het wetsvoorstel: het begrip geautomatiseerd werk. Elk geautomatiseerd werk kan straks door de politie worden gehackt. Benieuwd wat daaronder valt?

politie_phone_kleinWij ook! Het begrip zelf is al enige tijd opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, maar in het wetsvoorstel zal dit begrip enorm worden uitgebreid. Simpel gezegd: alles wat in verband staat met een netwerk kan dan door de politie gehackt worden. Ja, dat is ruim; er hoeft zelfs niet eens sprake te zijn van verbinding met het internet.

Standaard denk je dan aan: de computer, smartphone en tablet. Maar laten we een stapje verder gaan. De nieuwe televisies, routers, netwerkprinters en mediacenters mogen ook gehackt worden. En wat te denken van een server, het boordsysteem in je auto, je iWatch of Google Glass?

Zoals je ziet zijn er dus heel veel apparaten die hieronder vallen. En dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer, want steeds meer apparaten maken gebruik van netwerken, waaronder dus ook het internet. Jij wil je verwarming vast aanzetten voor je thuis bent? Handig, maar waarom altijd zo warm: heb je soms een wietplantage? Of een ander voorbeeld: je kijkt televisie en Opstelten kijkt mee naar het programma.

politie_tv_klein

Nog serieuzer wordt het als je denkt aan nieuwe generaties gehoorapparaten of andere medische apparatuur. Zo lijkt het een leuk idee als je niet meer naar het ziekenhuis hoeft om je pace-maker te laten uitlezen, maar ook deze kan worden gehackt door de politie. Dit zal niet de bedoeling zijn van Opstelten, maar waarom is het begrip dan op deze wijze verruimd? Deze apparaten vallen er namelijk nu wel allemaal onder.

Zoals je ziet is het een bizar ruim begrip. Maar wij zijn vast een aantal apparaten vergeten die gehackt kunnen worden. Zin om mee te denken? Deel ze met ons in de comments. Of nog beter: maak er een plaatje van en deel hem hieronder!

Maar wat vind jij er eigenlijk van als je het zo bekijkt, Ivo?

opsteltenhacktalles

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag