Hack 4: activisten wereldwijd bedreigd door hackvoorstel

Hack 3: Een buitenproportionele inbreuk op je grondrechten

Hack 2: Alles kan gehackt worden
DOSSIER: Politie

Vandaag kijken we naar wat de invoering van de hackbevoegdheid voor jou betekent. Wat de politie met deze bevoegdheid kan is namelijk een buitenproportionele inbreuk op je grondrechten. 

Het hackvoorstel voorziet in opsporingsmethoden die het onderzoek in je computer (of ander apparaat) tot een inbreuk op je grondrechten maken die zijn weerga niet kent. En daarvoor hoef je niet eens verdacht te zijn.

De bevoegdheden kunnen worden ingezet als je verdachte bent, maar ook als de verdachte jouw computer gebruikt (heeft). Dat kan een persoon in je omgeving zijn, maar ook iemand die je computer gehackt heeft en vanuit daar malware verstuurd heeft, of als iemand je IP-adres gebruikt en daarmee doet alsof hij jou is. De politie denkt dan bij de verdachte te zijn, maar is in werkelijkheid bij jou.

politie_pc_klein

Als de politie eenmaal je computer binnen is, dan is er vrijwel niets dat ze technisch niet kunnen doen. Ze hebben dan namelijk de administratorrechten, wat wil zeggen dat de politie alles kan installeren, bekijken, kopiëren, bewerken en verwijderen wat ze maar wil. Dus bijvoorbeeld je webcam aanzetten, je vakantiefoto’s bekijken of zien welk datingprofiel je hebt. Daarnaast kunnen ook gegevens ontoegankelijk gemaakt worden, bijvoorbeeld door ze te verwijderen. En dat kan allemaal zonder dat je het doorhebt – of tot je het bestand niet meer kunt bekijken.

Dit heeft vanzelfsprekend erg negatieve gevolgen voor jouw grondrechten. Hieronder valt je privacy – want wat jij op je eigen computer zet is in principe je eigen zaak – maar ook het recht op vertrouwelijke communicatie ingeval van bijvoorbeeld afgeluisterde skypegesprekken of afgetapte emails. Ook je vrijheid van meningsuiting staat op het spel doordat bestanden ontoegankelijk gemaakt kunnen worden.

 

Afbeelding gebaseerd op \"Facebook: The privacy saga continues\", van opensourceway, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie

 

Je kunt het samenvattend vergelijken met het combineren van alle bevoegdheden die de politie heeft om onderzoek te doen, gebundeld in één overkoepelende hackbevoegdheid. En dat terwijl je, zoals we hierboven hebben uitgelegd, niet eens verdachte hoeft te zijn. Bovendien zul je het niet eens doorhebben dat alles wat je doet bekeken en beluisterd wordt. Dit wetsvoorstel maakt daarmee een ongeëvenaarde inbreuk op je grondrechten.

Maar Ivo, deze inbreuken gelden ook voor jouw grondrechten, wat vind jij ervan?

 

opsteltenhacktalles

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

 1. KFC

  Beste AIVD, Ik wil graag weer in mijn eigen gmail kunnen omdat ik een nieuwe inlog voor mijn DigiD moet aanvragen. En leuk, nu kan ik ook al niet meer in mijn mobiel omdat jullie de pincode hebben veranderd. Leuk hoor,erg grappig! Kunnen jullie eens ophouden mij steeds te pesten met het stiekem bekijken, blokkeren en sluiten van mijn accounts enzo. Oke, Ik zal nooit meer iets positiefs zeggen over Snowden…

 2. RoelErick

  Waarom zou de politie gegevens van mijn computer willen verwijderen? Ik begrijp dat het 1) technisch mogelijk is dit te doen zonder gerechtelijk bevel, en 2) mag zonder gerechtelijk bevel. Volgens mij betekent dit dat een politieagent op eigen houtje verdacht makende gegevens uit mijn computer kan ophoesten en tegelijkertijd gegevens, die een alibi verschaffen, kan wissen. Gaat Opstelten er soms van uit dat die politieagenten altijd eerlijk zijn én nooit fouten maken? De Schiedammer parkmoord, waarbij een verdachte die later onschuldig bleek, min of meer tot een bekentenis is gedwongen omdat de politie ervan overtuigd was dat ze de goede te pakken hadden, is slechts één tegenvoorbeeld.

 3. Hein.

  Tja. Als mijn computer gehackt is en gebruikt voor criminele activiteiten, dan is er (als de rechter zodanig beslist) natuurlijk niets op tegen als de politie deze helemaal binnenstebuiten keert. De politie kan er natuurlijk geen onderscheid in maken of ik mijn computer zelf daarvoor gebruikt heb, of iemand anders. Daarvoor moet eerst onderzoek plaatsvinden, en het liefst zonder dat ik dat kan frustreren.

 4. jhon

  Omdat de grondrechten zijn afgeschaft (art.120) grondwettelijk hof idem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.