• Menu

0 recente resultaten

Hack 1: Ongewenste bijwerkingen zijn ongewenst

Gisteren kondigden we aan dat we de komende tijd elke dag een kwetsbaarheid bloot gaan leggen in het hackvoorstel. Vandaag gaan we in op je digitale bescherming. Want is het niet zo dat als je online gaat, je de laatste tijd het gevoel hebt dat je iets onder de leden hebt?

Cyberdokter Ivo ziet het al gelijk: je hebt last van ongewenste beveiliging!

In de toelichting op het wetsvoorstel cybercriminaliteit III geeft Minister Opstelten aan dat dit komt doordat je je gebruikersinstellingen bij bijvoorbeeld Gmail of hotmail niet aanpast. Hij diagnosticeert (p. 6):

‘Deze standaardinstellingen worden door de gebruikers vrijwel nooit gewijzigd, waardoor zij – zonder dat zelf te weten of na te streven – steeds beter zijn beveiligd tegen het aftappen en opnemen van hun communicatie.’

Dus dat is dat gevoel wat je had. Ongewenste beveiliging. Akelig, vooral omdat het daardoor voor de politie ook nog eens extra moeilijk wordt om de communicatie op je smartphone, via Facebook of per email af te tappen. Een zeer ongewenste bijwerking van de poging je te wapenen tegen dingen als fraude, identiteitsdiefstal en het bekijken van je persoonlijke informatie en communicatie door criminelen.

politie_google

Dat kan zo natuurlijk niet langer. Daarom moet de politie de beveiliging, die je overigens kennelijk zelf al niet wilde, kunnen omzeilen. Dit moet ervoor zorgen dat de politie je beter kan beveiligen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is niet zo hoor. Dit middel is heus niet erger dan de kwaal.

Daar kunnen we wel op vertrouwen, toch Ivo?

opsteltenhacktalles

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag