Hack 2: Alles kan gehackt worden

Hack 1: Ongewenste bijwerkingen zijn ongewenst

Bits of Freedom heeft het hackvoorstel gehackt. Kijk mee!
DOSSIER: Politie

Gisteren kondigden we aan dat we de komende tijd elke dag een kwetsbaarheid bloot gaan leggen in het hackvoorstel. Vandaag gaan we in op je digitale bescherming. Want is het niet zo dat als je online gaat, je de laatste tijd het gevoel hebt dat je iets onder de leden hebt?

Cyberdokter Ivo ziet het al gelijk: je hebt last van ongewenste beveiliging!

In de toelichting op het wetsvoorstel cybercriminaliteit III geeft Minister Opstelten aan dat dit komt doordat je je gebruikersinstellingen bij bijvoorbeeld Gmail of hotmail niet aanpast. Hij diagnosticeert (p. 6):

‘Deze standaardinstellingen worden door de gebruikers vrijwel nooit gewijzigd, waardoor zij – zonder dat zelf te weten of na te streven – steeds beter zijn beveiligd tegen het aftappen en opnemen van hun communicatie.’

Dus dat is dat gevoel wat je had. Ongewenste beveiliging. Akelig, vooral omdat het daardoor voor de politie ook nog eens extra moeilijk wordt om de communicatie op je smartphone, via Facebook of per email af te tappen. Een zeer ongewenste bijwerking van de poging je te wapenen tegen dingen als fraude, identiteitsdiefstal en het bekijken van je persoonlijke informatie en communicatie door criminelen.

politie_google

Dat kan zo natuurlijk niet langer. Daarom moet de politie de beveiliging, die je overigens kennelijk zelf al niet wilde, kunnen omzeilen. Dit moet ervoor zorgen dat de politie je beter kan beveiligen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is niet zo hoor. Dit middel is heus niet erger dan de kwaal.

Daar kunnen we wel op vertrouwen, toch Ivo?

opsteltenhacktalles

wordt vervolgd

– Lees hier vorige afleveringen

 1. Roots Echo

  Cynisme lijkt me een zwaktebod (middel erger dan quaal)
  :-*

 2. Berend

  Ik vind wat verderop staat veel schokkender:

  “De opsporing heeft dan ook dringend behoefte aan de mogelijkheid om de communicatie te kunnen onderscheppen voordat deze wordt versleuteld of nadat deze is ontsleuteld. Dit betekent dat de communicatie wordt afgetapt en opgenomen op het geautomatiseerde werk, voordat de gegevens worden verzonden of nadat deze ontvangen zijn en de communicatie door de software op het geautomatiseerde werk van de ontvanger is ontsleuteld.”

  Met andere woorden we gaan gewoon keyloggers of trojan horses installeren als we een communicatie willen onderscheppen. Zo kan je ook ongewild, als bijvoorbeeld communiceert met iemand die onder surveillance staat, een virus op je computer krijgen. Geïnstalleerd door de overheid. De stap naar even op de camera kijken wie er staat te typen is dan ook niet meer zo groot.

 3. Door

  Hè jammer, een grappig artikeltje à la Geen Stijl, ik was juist geïnteresseerd naar een inhoudelijk verhaal.
  Zo eentje waardoor medestanders van BoF gevoed worden met argumenten en twijfelaars die nog geen standpunt hebben, overtuigd kunnen worden.

  • Ton Siedsma

   Ha Door,over 9 dagen publiceren de we de reactie op de consultatie van het hackvoorstel. Daarnaast kun je ook hier kijken!

 4. Pietje Precies

  De wereld wordt een suk veiliger als miljoenen anonymousjes ongestoord, legaal en onbespied overal kunnen grasduinen, nietwaar. Weet de minister wel waar ie het over heeft? Misbruik van bevoegdheden komt *altijd* voor. Al zet je er de doodstraf op. Hoe makkelijk is het om voorkennis te jatten en je slag te slaan? Hoe makkelijk is het om mensen te framen met vervalst bewijsmateriaal? Dit is niet nieuw, dit is van alle tijden.

  Laat die mensen svp met hun tengels van internet blijven voordat het helemaal naar de klote is. Kwaadwillenden hebben internet niet nodig. Plannetjes smeden of verboden informatie delen ging ook prima af toen de computer nog niet bestond. Daar sta je straks dan in je 100% surveillance maatschappij, blijk je nog steeds niet in ieders’ hoofd te kunnen kijken. Chipimplantaten dan maar? Brainscanners? En dan? Tot de conclusie komen dat iedereen het ineens gehad heeft met die ubercontroledrift die geen flikker heeft opgeleverd behalve paranoia omdat hoe je loopt al verdacht kan zijn? “Sorry u kunt weer gaan”. En wie weet val jij op dat moment uit de gratie, minister. Niet in staat gebleken een geheime staatsveiligheid te waarborgen. Wordt er diep achter de schermen een valse casus gebouwd om je voorgoed te wippen. Zo gaat dat in politiestaten.

  Wat een angsten allemaal. Ontneem mensen de noodzaak kwaadwillende dingen te doen. Gooi bijvoorbeeld geen dorpen in Verweghistan plat. Ga mensen niet martelen. Lever geen wapens aan despoten. Doe niet zo sneaky alsof vrijheid levensgevaarlijk is en de DDR afluisterstaat eigenlijk het grootste goed. Beperk vrijheid van meningsuiting niet omdat sommige meningen niet aanstaan. Zorg voor voedsel en onderdak aan hen die dit ontbreken. Doe even alsof we weer in Nederland in 1984 leven, het echte jaartal welteverstaan. Nuchter. “Doe normaal dan doe je al gek genoeg.”

 5. Berend

  Reacties werken niet goed meer?

 6. RoelErick

  Zou het niet veel makkelijker zijn om het beveiligen van je computer en het versleutelen van je communicatie te verbieden?

 7. Bas

  Mij lijkt het cynisme in dit stukje verwarrend en inderdaad een zwaktebod. Hou het (ondanks het belachelijke voorstel) serieus op de inhoud, zou ik zeggen. Hoezo ben je beter beveiligd als “je je gebruikersinstellingen bij bijvoorbeeld Gmail of hotmail niet aanpast”?

 8. Friedo

  ik vraag mij af of heel de wereld dit hack censuurvoorstel niet kan afblazen

 9. Eric

  De smalende toon van dit stukje is zondermeer terecht. Een voorstel als deze verdient een reactie waarin niet alle walging in naam van professionaliteit is weggecensureerd. Aangenomen dat BOF beschikt over voldoende inhoudelijke kennis (check), BOF daarom ook bekend staat bij iedereen (check), BOF naast deze campagne ook een puur inhoudelijke reactie geeft (check) zou ik zeggen: ga zo door. Het voorstel van Opstelten hoeft alleen serieus genomen te worden vwb de schade die het kan toebrengen aan de democratische rechtstaat. Het verdient voor de rest geen enkele vorm van respect.

 10. BloodyBokko

  Klinkt als de ‘Bundes-Trojan’ van de Duitsers en de Finfisher Finspy software die niet door Nederland gebruikt zou worden maar waarvan de servers gewoon in 020 staan. En daarbij is het ook wel handig dat het internetknooppunt ook gewoon in 020 staan. De verleiding naar het criminele is toch voor Opstelten nog te groot blijkbaar.

  • BloodyBokko

   Dat is de software die op je pc wordt gezet en dus de communicatie onderschept voor dat het versleuteld word. Daarbij heeft het nog een tal van andere leuke functies zoals bestanden OP je pc zetten. Dus ook zgn ‘ bewijsmateriaal’ kan voor je arrestatie gewoon ff geïnstalleerd worden. En dan moeten we vertrouwen op de integriteit van de overheid. Yeah right!

 11. Hans

  Als dit concept wet wordt, dan moet het Ministerie ook hernoemd worden: Ministerie van Onveiligheid?

 12. ArtLabsNL

  Bedoel je het invoeren van two-steps verification, wat die nare bijsmaak geeft van ‘bescherming die je eigenlijk niet wil’, ten koste van privacy door bijvoorbeeld opgeven telefoonnummer of andere data, wat ik liever niet wil.

 13. misteere

  aangezien we nu mogelijkheden hebben dat de bevolking de overheid kan controleren, stel ik voor dat een ieder staatsburger het recht heeft de overheid te hacken ter controle, openbaarheid en verificatie.
  Lijkt me een aardige voorwaarde voor dit wetsvoorstel.

 14. Adrie

  Sinds ik weet dat mailvelope ook webmail kan versleutelen met gpg weet ik dat er geen redenen meer zijn om onversleutelde mails te versturen.
  Wel moeten mijn contacten hun publieke sleutel kenbaar maken, en maar weinigen van hen (zelfs degenen met verstand van zaken) hebben enig idee hoe ze dat aan moeten pakken.
  Ook een ‘afluisterveilig’ chatprogramma als retroshare vindt nog maar weinig aanhang.
  Waarschijnlijk moet het ergens een keer goed fout gaan voordat men zich bewust wordt van het belang van privacy en beveiliging.
  Ik blijf hopen dat het ooit goed gaat komen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.