Hack 1: Ongewenste bijwerkingen zijn ongewenst

Bits of Freedom heeft het hackvoorstel gehackt. Kijk mee!

Tweede Nederlandse transparantie-rapport gepubliceerd
DOSSIER: Politie

Minister Opstelten wil de politie een hackbevoegdheid geven. Vraag jij je ook af wat dat precies zal betekenen? We hebben al een groot aantal zwakheden in het voorstel geconstateerd. Hoog tijd dus om de ambtelijke taal te hacken en zin voor zin te ontleden. Doe jij mee?

Op 2 mei publiceerde Minister Opstelten het wetsvoorstel cybercriminaliteit III ter consultatie. Tot 1 juli heeft iedereen de tijd om op dit wetsvoorstel te reageren en vanzelfsprekend doen wij dat ook. Een uitgelezen kans om het hackvoorstel zin voor zin te analyseren en de zwakheden bloot te leggen. We zijn druk bezig om onze reactie te schrijven, maar intussen willen we vast de meest opvallende zaken met je delen.

Daarom zullen we komende 10 dagen in onze Hackvoorstel Hackathon de grootste kwetsbaarheden van het hackvoorstel blootleggen. We zullen bijvoorbeeld ingaan op de inbreuk op je grondrechten, maar ook over de haast waarmee het wetsvoorstel geschreven is. Dus: stay tuned!

Wil je zelf iets doen? Dat kan:

 • Onze bevindingen kun je de komende 10 dagen volgen op bof.nl/hackvoorstel;
 • Dinsdag 25 juni kun je alles leren over het voorstel tijdens een workshop van de Internet Society in Den Haag;
 • Je kunt tot 1 juli natuurlijk ook zelf reageren op de consultatie of je zorgen delen met ons in de comments hieronder;
 • Laat iedereen weten dat Opstelten niets op jouw computer te zoeken heeft met een van onze stickers: zeer binnenkort te bestellen, dus hou onze site in de gaten!

ivo-2verbodentoegang-1

wordt vervolgd

 

 1. Paul

  Het “hackvoorstel” van Opstelten zou politie in essentie de mogelijkheid bieden om op te treden in situaties waarbij het onbekend is waar een server, die gebruikt wordt om strafbare feiten te plegen, zich bevindt. Dit zou kunnen betekenen dat een command & control server op een onbekende locatie wordt uitgeschakeld, waardoor criminelen hun toegang tot vele duizenden computers van nietsvermoedende gebruikers verliezen (inclusief de toegang tot hun privacygevoelige gegevens). Het gevolg is dat er zeer specifiek wordt opgetreden tegen systemen (en niet eens zozeer personen) waarvan vast is komen te staan dat deze misbruikt worden voor het plegen van ernstige strafbare feiten en waar traditionele rechtsmiddelen simpelweg tekort schieten in een wereld zonder landsgrenzen.

  Het alternatief is dat veel meer generieke maatregelen zullen worden genomen. Maatregelen die de onafhankelijkheid van tussenpersonen zoals internetproviders teniet doen, zoals de bewaarplicht en verplichte internetfilters. Maatregelen die elke burger kunnen raken zoals het ontsleutelbevel, maar in de toekomst misschien ook nog wel andere restricties met betrekking tot cryptografie en anonimiteit. Maatregelen die het vrije karakter van het Internet raken en ons de mogelijkheid ontnemen om andere landen op hun gebrek aan Internetvrijheid aan te spreken. Als ik moet kiezen tussen maatregelen die de vrijheid van het Internet en van elke burger raken of maatregelen die zich exclusief richten op systemen die door criminelen worden ingezet, dan is mijn keuze snel gemaakt.

  • Ton Siedsma

   Hoi Paul, bedankt voor je reactie! Het hackvoorstel is veel breder. Het richt zich op veel meer dan alleen servers en ook als de locatie van de server, computer, tablet en dergelijke wél bekend is. Daarbij kan deze bevoegdheid ook tegen onverdachte personen worden ingezet.

 2. Friedo

  goed werk bits of freedom team
  deze wet zou de privacy van heel de wereld kunnen schenden volgens mij gaat dit toch qua privacy schendingen verder dan ACTA
  ik heb de sticker openbaar op facebook gezet zodat alle mensen het ook kunnen zien hoe meer er van het voorstel afweten hoe beter we ons er kunnen tegen wapenen laten we zeggen 🙂

  maar ik heb een vraag wie heeft de eindbeslissing van deze wet? europees parlement?

  • Ton Siedsma

   Hoi Friedo, bedankt voor je vraag en goed dat je de stickers deelt! Het Nederlandse parlement beslist, als het wetsvoorstel wordt ingediend, of de wet wordt aangenomen of niet.

 3. Frank Scanman

  Wéten ze wel, dat er een verschil is tussen hacken en cracken??!

 4. Jasper van Weerd

  Wat is de RSS feed om de updates te volgen?

  https://www.bof.nl/category/hackvoorstel-hackathon/feed/

  Deze blijft bij mij leeg in mijn feedly…

 5. Prem Jaddoe

  Is het geen goed idee om iedereen op te roepen om het plaatje” IK MAG ER NIET IN” te gaan gebruiken in hun profile van Social media en of Email i.p.v. eigen foto ?

 6. Janet010

  Waar ik me zorgen over maak is dat de politie, niet gehinderd door enige vorm van gedegen kennis, met steun van de minister, voor wie blijkbaar hetzelfde geldt, op deze manier toegang krijgt. Kom op zeg! Waarom zou de politie het recht hebben om bestanden op servers te vernietigen of toe te voegen? Dat is vernieling van eigendommen en volgens mij valt dat onder vandalisme. Het maakt niet uit dat een officier van justitie het bevel geeft. Een huiszoeking mag niet zonder gerechtelijk bevel, een computerzoeking (scannen) dus ook niet.

  Ik dacht dat de wet voor iedereen gold, niet alleen voor de gewone burger?

 7. Marcel de Grijs

  Ik ben er fel op tegen dat de overheid wettelijk de bevoegdheid krijgt bij mij binnen te dringen en naar hartelust te rommelen met mijnonline leven. Bedenk dat dit voorstel slechts een zoveelste stap is van vele die nog volgen op weg naar een digitale politiestaat waarin burgers nog makkelijker gecontroleerd kunnen worden.

 8. fckoff

  Wie er nu echt beter wordt van deze wetgeving? Is er dan toch een soort elite die vindt dat zij mogen werken in een ander (luxer) level dan de gewone man/vrouw? Wat mag er dan volgens deze graaiende elite niet? Zijn ze bang dat de gewone man te veel praatjes krijgt? Onder het mom van terreurverdachte worden we straks allen met ducktape op onze smoel en met een minimumloon voor eens en altijd in de hoek gezet. Wie is die vervelende elite dan?

  • Friedo

   wat je zegt klopt wel
   regeringen zijn bang dat burgers gaan samen spannen tegen hun dat is hun zwak punt dus proberen ze dit op deze manier te vermijden natuurlijk praten ze het zogezegt goed met “wij willen de burgers meer veiligheid geven” deze wet vind ik te streng
   wat zullen de burgers zeggen?
   oh die hebben mij gehackt ik ga ze wat virussen sturen uit vraak en zo gaat er een strijd beginnen op internet en zal alles nog meer escaleren

 9. nick van kimmenade

  Overheden verliezen wereldwijd gezag, en eerlijk gezegd, ook iedere vorm van geloofwaardigheid. De politieke klasse is daarom bang aan het worden, geen zakkenvullen meer, weg pluche. Dit voorstel van Evil Opstelten van klassenjustitie en onveiligheid is echt weer een stuiptrekking. Een stuiptrekking van een dinosaurus die wel weet dat ie groot en log is, maar nog niet helemaal doorheeft dat ie allang is uitgestorven.
  Ik woon in een wijk waar ik door maar liefst 7 camera’s word gefilmd als ik even mijn hond ga uitlaten. Politie, gemeente en welzijnswerk houden burgers (op internet) al lang in de gaten en hebben al lang een taskforce om afwijkingen in gedrag of meningen snel op te sporen om te “corrigeren.” Alles onder het mom om burgerlijke onrust te verkleinen.
  Ideeën, gedachten en informatie (op het net) kun je als totalitaire staat niet controleren/reguleren, ook niet met hacks en cracks vanuit politie. Onze staat kan wellicht dissidenten zwart maken, allerlei schade toebrengen en zelfs doen verdwijnen. Maar helaas voor de pretorianen, ze hebben de strijd allang verloren. De komst van Internet is de bevrijding van de mensheid. We raken los van de onderdrukking door de staat en kunnen het heft over ons leven in eigen handen nemen. We staan namelijk in direct contact met de rest van de wereld.
  Iedereen kan op het net terugzien dat de muur is gevallen, dat Ceaucescu ten val is gebracht en dat de baltic way de communisten heeft verjaagd.
  Bob Marley zong al: you can’t fool all the people all the time.
  Hoe meer van dit soort totaal ridicule voorstellen worden gedaan of ingevoerd, des te sneller brengt de politieke klasse zichzelf ten val. Het wordt namelijk voor steeds meer mensen duidelijk dat de politieke intenties niet zuiver zijn.
  Ik hoop alleen dat de gevestigde orde zonder geweld aan de kant kan worden gezet. Ik zou het toch wel pijnlijk vinden om Evil Opstelten brandend achter een auto gesleurd te zien worden door een woedende menigte. Dan zijn we namelijk het ene kwaad met een ander aan het vervangen.

 10. Bert

  Hallo alle hier, door onverwachte aulopech die ik niet heb zien aankomen moet ik deze bijeenkomst missen`, ik baal hier ontzettend van, helaas geen tijd meer om het nog met de trein te kunnen halen.

  maar wat ik graag zou willen weten is er een mogelijkheid dit live te kunnen meekijken online, of zijn er mensen die het filmen daarbinnen?

  SAMEN WERKEN AAN DE TOEKOMST! WIJ LATEN DIT NIET DOOR OVERHEIDS INSTANTIES VERZIEKEN. STAND UP FOR YOU RIGHT!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.