Bits of Freedom heeft het hackvoorstel gehackt. Kijk mee!

Tweede Nederlandse transparantie-rapport gepubliceerd

Big Brother Awards 2013: nomineer en help mee!

De zakelijke internetprovider BIT zet de tweede stap naar openheid over gegevensverzoeken van de Nederlandse overheid. Na het eerste Nederlandse transparantie-rapport geeft BIT op eigen initiatief inzicht in gegevensverzoeken over 2012. BIT beantwoordt hoe vaak opsporingsdiensten persoonsgegevens opvroegen en hoe vaak gevraagd werd om materiaal te verwijderen. Deze publicatie (pdf) is een belangrijke stap naar duidelijkheid over de opvraagdrang van de opsporingsdiensten.

De transparantie-trend is gezet
De transparantie-rapporten volgen elkaar in rap tempo op. In Nederland publiceerde Leaseweb als eerste een transparantie-rapport. In de V.S. is deze trend al eerder ingezet; Google, Twitter, Dropbox, Microsoft en LinkedIn publiceren allen regelmatig een rapport om inzicht te geven in de omvang van gegevensverzoeken. Facebook, Yahoo, Microsoft en Apple hebben na het PRISM-schandaal ook cijfers bekendgemaakt over geheime gegevensverzoeken.

De transparantie-rapporten zijn een prachtig begin om inzichtelijk te maken wat de overheid van ons internetters opvraagt. En al is BIT het afgelopen jaar maar één keer gevraagd om persoonsgegevens af te staan, een transparantie-rapport brengt een belangrijke boodschap over. Losstaande transparantie-rapporten maken duidelijk dat er een grote vraag is naar meer openheid. Om een volledig beeld te krijgen van de overheidsverzoeken zullen meer Nederlandse bedrijven moeten volgen. De grote internetdiensten publiceren de geheime verzoeken namelijk alleen voor de V.S. en richten hun transparantie niet altijd op Nederland. Daarom is het niet alleen onduidelijk hoe vaak de AIVD in het geheim onze gegevens vordert, maar we weten zelfs niet hoe vaak de politie onze persoonlijke gegevens opvraagt.

Internetters willen transparantie
We roepen daarom andere internetdienstverleners op om ook inzicht te geven in hoe vaak de overheid aanklopt voor gegevens. Volg het goede voorbeeld en wees een pionier op transparantiegebied; internetters waarderen het. Wie zet de derde stap naar openheid?

 1. 2QeVn3d5

  Jammer dat de Tabs niet doorgegeven mogen worden. Ben best wel benieuwd om welke hoeveelheden dat gaat… Maar goed…

  Hopelijk volgen er nog meer transparantierapportage… het begin is er iig.

  • Bas

   @ 2QeVn3d5

   Ik vind het jammer dat ik geen goeie reden kan bedenken waarom de aantallen tabs niet openbaar gemaakt kunnen worden.

 2. Negeer Opstelten, transparantie mag gewoon « Bits of Freedom

  […] herleidbaar zijn tot een specifiek onderzoek. Alle bedrijven die het goede voorbeeld van Leaseweb, BIT, XS4ALL en RIPE NCC nog niet volgen kunnen zich nu niet langer achter Opstelten & Teeven […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.