Big Brother Awards 2013: nomineer en help mee!

De glazen bol van minister Opstelten

Microsoft deelt bugs met NSA voor “risico-analyse en –bestrijding”

Onlangs voorspelde onze minister de toekomst. Hij stelde dat de nieuwe regels om jouw privacy te beschermen ruim een miljard euro gaan kosten. Maar waar dat getal vandaan komt is onduidelijk.

Want de minister maakt zich zorgen over privacy. De kosten van privacy voor het bedrijfsleven, welteverstaan. Die kosten zouden namelijk vijftien keer hoger uitvallen dan gepland. Nieuwe regels gaan volgens de minister geen 72 miljoen, maar 1,1 miljard euro kosten. Per jaar.

Screen Shot 2013-06-10 at 5.38.53 PM

En hoe verklaart de minister dat verschil van 1.028.000.000 (zegge één miljard en achtentwintig miljoen) euro? Goede vraag! We hebben geen idee. Het rapport dat deze berekening haarfijn uit de doeken zou doen is namelijk nergens te vinden. En daar kijken wij dan weer van op. Is onze minister helderziend, of doet hij in het wilde weg uitspraken? Of vindt hij het gewoon niet nodig om dergelijke enorme bedragen sluitend te onderbouwen?

In dat geval is hij niet de enige. Ondernemersorganisatie VNO-NCW noemde de stijging in een reactie onmiddelijk buitenproportioneel. Nu is dat op zich niet verrassend, maar het is merkwaardig dat de minister en een grote lobbyorganisatie het roerend met elkaar eens zijn zonder dat er een rapport openbaar gemaakt is.

In ieder geval kunnen wij zonder rapport niet inhoudelijk reageren op dergelijke uitspraken. Dus daarom hebben we de minister vorige week (10 juni) per brief (hierboven) gevraagd om ons te laten weten hoe dit bedrag berekend is. Daarnaast vroegen we hem vriendelijk om dergelijke uitspraken in het vervolg vergezeld te laten gaan van een onderbouwing, zodat we de discussie over privacy op basis van feiten kunnen voeren. We houden jullie op de hoogte van het antwoord.

 1. Bas

  Opstelten zegt wel vaker toe een rapport op te leveren en doet dat vervolgens niet.

  • ept

   Tuurlijk kost het het bedrijfsleven zeer veel geld om hun eventuele bedrijfsgeheimen te beschermen i.e. tegen een overheid welke eerst alle (bedrijfs)informatie toe-eigent en dan zeer slecht beschermd of zelfs rondstrooit.

 2. Johan

  Typisch. Opstelten maakt zich druk over het bedrijfsleven, want daar ligt duidelijk zijn loyaliteit, evenals zijn toekomstig inkomen als commissaris. Dat hij nu in zijn functie als minister in feite commissaris van de gewone man is, is van ondergeschikt belang.

  ‘Uw privacy is een kostenpost en moet als zodanig worden wegbezuinigd voor een beter rendement. Ik zou wel ‘sorry’ willen zeggen, maar dat zou niet eerlijk zijn.’

 3. Kevin

  Ik ben wel benieuwd hoe privacy het bedrijfsleven uberhaupt geld kost. Volgens wat voor retoriek kost het een bedrijf feitelijk geld, om mijn privacy te waarborgen? Dit fenomeen behoeft uberhaupt uitleg.

  • MathFox

   Ik zou graag zien dat “het bedrijfsleven” zich serieus inspant om mijn gegevens te beschermen tegen onrechtmatige verspreiding. De meest voor de hand liggende methode, het niet verzamelen van gegevens die niet nodig zijn of die wettelijk gezien niet verzameld mogen worden, moet een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

  • KEVIN

   @MATHFOX

   Dat is precies waarom ik me afvraag hoe het kan dat het bedrijfsleven geld kost.
   Hoe minder data je opslaat hoe minderinfrakosten je hebt.

 4. Dick

  Die man heeft een hele hoge hoed waar hij allemaal verhaaltjes uit tovert, met als basis dat we allemaal heel erg bang moeten zijn voor al die terroristen. Gelukkig heeft hij de de oplossing, maar ehm….zijn oplossing kost een miljard voor het bedrijfsleven. Keep dreaming, dit is weer een proefballonnetje en bangmakerij om vooral maar extra geld bij elkaar te harken voor zijn eigen Nederlandse PRISM, want dan zijn we volledig veilig. Ik ben banger voro de overheid en meneer Opstelten dan voor een mogelijke terrorist.

 5. Marc

  Opstelten is natuurlijk volkomen ongeschikt voor de functie die hij nu bekleed. Het feit dat overige bewindslieden en volksvertegenwoordigers dat toestaan geeft evenwel ernstiger zorgen……

 6. Plug

  Een visie vormen en beslissingen nemen gebaseerd op feiten. Daar doet de overheid al een poosje niet meer aan lijkt het.

 7. Europa24

  Ik heb een hekel aan minister Opstelten.
  Hij is minstens net zo extreem als Wilders is.
  Maar goed, Nederland krijgt de leiders die het kiest.

 8. Maak je telefoon boeverproof met encryptie « Bits of Freedom

  […] afstand blokkeren van telefoons Zo nu en dan hebben we kritiek op het beleid van Opstelten. Maar het beveiligen van je telefoon (en andere apparatuur) is inderdaad erg […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.