• Menu

0 recente resultaten

De glazen bol van minister Opstelten

Onlangs voorspelde onze minister de toekomst. Hij stelde dat de nieuwe regels om jouw privacy te beschermen ruim een miljard euro gaan kosten. Maar waar dat getal vandaan komt is onduidelijk.

Want de minister maakt zich zorgen over privacy. De kosten van privacy voor het bedrijfsleven, welteverstaan. Die kosten zouden namelijk vijftien keer hoger uitvallen dan gepland. Nieuwe regels gaan volgens de minister geen 72 miljoen, maar 1,1 miljard euro kosten. Per jaar.

Screen Shot 2013-06-10 at 5.38.53 PM

En hoe verklaart de minister dat verschil van 1.028.000.000 (zegge één miljard en achtentwintig miljoen) euro? Goede vraag! We hebben geen idee. Het rapport dat deze berekening haarfijn uit de doeken zou doen is namelijk nergens te vinden. En daar kijken wij dan weer van op. Is onze minister helderziend, of doet hij in het wilde weg uitspraken? Of vindt hij het gewoon niet nodig om dergelijke enorme bedragen sluitend te onderbouwen?

In dat geval is hij niet de enige. Ondernemersorganisatie VNO-NCW noemde de stijging in een reactie onmiddelijk buitenproportioneel. Nu is dat op zich niet verrassend, maar het is merkwaardig dat de minister en een grote lobbyorganisatie het roerend met elkaar eens zijn zonder dat er een rapport openbaar gemaakt is.

In ieder geval kunnen wij zonder rapport niet inhoudelijk reageren op dergelijke uitspraken. Dus daarom hebben we de minister vorige week (10 juni) per brief (hierboven) gevraagd om ons te laten weten hoe dit bedrag berekend is. Daarnaast vroegen we hem vriendelijk om dergelijke uitspraken in het vervolg vergezeld te laten gaan van een onderbouwing, zodat we de discussie over privacy op basis van feiten kunnen voeren. We houden jullie op de hoogte van het antwoord.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag