Nederlanders systematisch afgeluisterd

Mag Opstelten bij jou op consult?

Veel geschreeuw, weinig privacy

Heb jij een mening over het concept Wetsvoorstel Computercriminaliteit III en de bijbehorende ontwerp-Toelichting, schroom dan niet en zet hem op papier!

Minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) heeft er immers niet voor niets een internetconsultatie van gemaakt. Dat betekent dat hij nieuwsgierig is naar alles wat er aan zijn voorstel mankeert en dat je mag verwachten dat je input in een volgende versie wordt meegenomen.

Een beetje aansporing heeft de Minister echter wel nodig: het voorstel is namelijk een hoop gebakken lucht en met de kritiek die zijn plannen tot nu toe hebben gekregen (zie bijvoorbeeld hier en hier) is weinig gedaan. De consultatie is dus van groot belang om het tij te keren. Met jouw input doe je bovendien niet zozeer de Minister, maar vooral de slachtoffers van zijn beleid een groot plezier: burgers en bedrijven wereldwijd worden namelijk de dupe van zijn verstrekkende plannen.

Als je ervoor kiest om je input publiek te maken (die mogelijkheid wordt je op het reactieformulier gegeven) dan geef je anderen bovendien de mogelijkheid veel van jouw commentaar te leren. De deadline is 1 juli 2013, dus: now is the time to act!

 1. Onno Hansen

  Beste Minister Opstelten,

  na DigiNotar, na DigiD, na de OV chipkaart, na zo vele niet goed gelukte projekten – is de overheid nu wel echt toe aan zo’n ingrijpende volgende stap? Ongeacht de inhoudelijke kanten van de zaak, kunt u laten zien dat de overheid niet alleen veel geleerd heeft van het falen uit het verleden maar ook de benodigde stappen heeft gemaakt dat dit plan niet ook faalt?

 2. Roots Echo

  Ambities om een verdeelde maatschappij te vormen, waarbij de ene helft de andere in de gaten houdt, lijken mij geen duurzame op het vlak van sociale cohesie.

 3. Dhr. A. Aarad

  80sexies: Hier valt tegenwoordig elke elektronisch apparaat onder.
  Waar de wet niet in voorziet, is het volgende:
  1) Wie houdt toezicht op het proces?
  2) Wat indien de fysieke computer buiten NL/EU staat?
  3) Wat indien het een virtueel systeem is betreft binnen de NL/EU?
  4) Wat indien er opzettelijk gebruik wordt gemaakt van een of meerdere NL/EU systeem/systemen door (een) derde(n) niet in de EU/NL zijnde systeem.
  5) Wat indien er toegang wordt verschaft tot een systeem van een buitenlandse inlichtingendienst binnen of buiten de NL/EU?
  6) Wat indien er gebruik wordt gemaakt van de verbinding om bij de betreffende overheids-hacker wordt ingebroken?
  7) Wat indien het een (niet EU/NL) bedrijf betreft?

  U kunt ook bovenstaande 7 vragen in combinatie op tal van scenario’s toepassen.

 4. Harld

  Na jaren van diverse bevoegdheden doorvoeren is het nu eens tijd om al deze bevoegdheden eens te evalueren ipv een nieuwe vergaande toe te voegen aan de lijst. Als ik zie dat het strafrisico gedaald is tot 1,8% (Zie http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/01/strafrisico-gigantisch-gedaald-vrees-voor-stijging-criminaliteit/) lijkt het er sterk op dat al die dingen dus niet goed blijken te werken of niet voldoende gebruikt te worden.

  Daarnaast vraag ik mij af om hoeveel gevallen het per jaar gaat waar de nieuwe wetgeving voor gaat gelden. Voor het terughacken zie ik niet meer dan een handjevol gevallen en dan is deze wet wel heel vergaand. Botnets van 200.000 PC ga je bv niet terughacken in een paar dagen.

 5. Hugo

  Mijn reactie heb ik inmiddels opgestuurd.

 6. Vraagje

  Mag je dan de internetconsultatie terughacken? 😉

 7. John

  Net alsof de Minister iets met de resultaten van de internetconsultatie wil doen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat proberen deze Minister op andere gedachten te krijgen een zinloze exercitie is, gezien de perikelen met o.a. de wietpas. Er zit teveel beton tussen deze man zijn plaat en de werkelijkheid.

 8. Johan

  “Opstelten vindt bescherming persoonsgegevens ‘te duur'”

  In een NOS interview geeft minister Opstelten aan dat de bescherming van de persoongegevens het bedrijfsleven teveel kosten met zich meebrengt
  nl. 1.1 miljard euro i.p.v. de geschatte 71 miloen euro.
  Ik denk dit probleem eenvoudig te takkelen is om dan maar de uitbreiding voor meer internet en email surveillance en heimelijke hackvoorstellen t.b.v de Nederlandse politie af te blazen. Alsof dat geen investeringen vereist. Er worden hier nl. grondrechten van Nederlandse burgers geschonden en iedere burger wordt dan automatisch een potientiele verdachte. Zeker als die een uitgesproken mening heeft die wat afwijkt van de “norm”. Ander voorbeeld, invoering van cameratoezicht is al een feit en het is tot op heden onvoldoende aangetoond dat het criminaliteit verhindert, maar het kost wel de staat handen vol geld aan apparatuur en personeel om deze beelden (achteraf) te beoordelen. Nog een paar, de traceerbare ov-chipkkaart, het spionage-kastje t.b.v. het rekenng rijden, noem maar op. Dan blijkt er geld genoeg te zijn, allmaal zaken waarbij tonnen zoniet miljoenen euro’s in zijn geinvesteerd.

 9. Pinkeltje

  Vul vooral de consultatie in.

  Zeker als je tegen bent.

  Je NAW gegevens afgeven is verplicht en daarmee maak je jezelf meteen tot verdacht persoon als je negatief bent over deze wetswijziging.

  Slimme jongen die Opstelten.

 10. Frans Verschoor

  Ik maak me oprechte zorgen over de transformatie van een rechtsstaat in een controlestaat.

  Van de politici heb ik geen hoge verwachtingen.

  Ik zal me met hand en tand verzetten tegen deze vorm van verhuftering.

 11. hawick

  De nederlandse overheid heeft zich al decenia gediskwalifieerd.
  Ze is corrupt [zie oorspronkelijke betekenis uit Latijn]: ze misbruikt haar machtsmiddelen op een andere manier dan waarvoor democratisch toestemming is gegeven.
  Zehandelt grootschalig in strijd met zowel nationale als europese regels inzake privacy.
  Justitie en politie ontduiken / ontwijken het verstrekken van verantwoording aan het parlement.
  Daarmee tasten ze het fundament van onze rechtstaat aan.

  Het is tijd voor een parlementaire enquete !!!

 12. Lennart K.

  De correcte link voor de toelichting is trouwens https://www.internetconsultatie.nl/computercriminaliteit/document/727

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.