Veel geschreeuw, weinig privacy

De onderhandelingen over jouw privacy in Brussel naderen een hoogtepunt: begin juli wordt er namelijk gestemd. Maar om te zeggen dat de stemming er al goed inzit, nee. Sommige parlementsleden vliegen elkaar in de haren en een ander neemt blij een award in ontvangst van een grote lobbyclub. Het is dus druk genoeg, maar het gaat nog steeds meer om de verdienmodellen van bedrijven dan om jouw privacy.

sean-kelly-award
Foto IABEurope

Vorige week ontving Sean Kelly (hiernaast in het midden) een award uit handen van IAB Europe, een lobbyorganisatie die de belangen van online adverteerders en media behartigt in Brussel. Kelly is een Iers parlementslid dat samen met andere leden van zijn conservatieve EPP fractie een heel aantal voorstellen indiende die jouw privacy schaden. Het is op zijn minst ironisch dat hij vervolgens door een lobby-organisatie de hemel in wordt geprezen vanwege zijn ‘outstanding’ privacywerk en introductie van ‘sterke nieuwe concepten’ die in werkelijkheid de privacybescherming schaden en de controle over je eigen data wegnemen.

Onderhandelingen in de schaduw 

Het onderhandelingsproces in het Parlement is inmiddels in een geheime en allerminst democratische fase aangeland. Momenteel onderhandelen de leiders van de verschillende fracties achter gesloten deuren over mogelijke compromissen voor die onderdelen van de nieuwe wet die het meest onder vuur liggen. En dat zijn er heel veel: vrijwel over ieder artikel verschillen de partijen van mening. De teksten van die onderhandelingen zijn geheim.

Het lijkt onvermijdelijk dat de onderhandelingen tot onacceptabele resultaten gaan leiden. Maar het is nog niet te laat om parlementsleden wakker te schudden! Via campagneportal nakedcitizens.eu kun je met een e-mail of ansichtkaart aan politici laten weten dat jij bescherming van je privacy eist. Meer info over de achtergrond van de nieuwe privacywet vind je op onze speciale privacypagina, en op de superquickreadpagina.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.