Opstelten bevestigt inzet DPI bij controleren communicatie vitale sectoren

Gisteren was het Algemeen Overleg Cybersecurity van de vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie. Wij waren er ook en volgden het debat. Een vergadering met veel gepraat en weinig antwoorden, tot een verrassend staartje volgde: de inzet van een controversiële afluistertechniek.

Minister Opstelten bevestigde onze zorg dat de overheid bij het opzetten van een “detectie- en responsnetwerk”  bij vitale sectoren, zoals overheids- en bankenwebsites, gebruik wil maken van Deep Packet Inspection (DPI). Hoewel het doel van het netwerk niet duidelijk is, wil hij dit waarschijnlijk doen om bijvoorbeeld malware te kunnen opsporen.

DPI, een techniek waarmee de inhoud van internetverkeer bekeken, geanalyseerd en eventueel gefilterd kan worden, is erg omstreden. Het betekent dat de communicatie van elke bezoeker die bijvoorbeeld naar een overheidswebsite gaat of met een ambtenaar mailt geanalyseerd kan worden. De functionaliteit maakt een zware inbreuk op je grondrechten, zoals je privacy, en ingeval van filtering je communicatievrijheid. Daarom hebben we eerder al succesvol actie gevoerd tegen het gebruik van DPI door KPN.

Ook in dit geval stellen we onze vraagtekens bij het plan. Waar zouden die afluisterboxen worden geïnstalleerd? En hoe wordt voorkomen dat communicatie met onschuldige burgers wordt afgeluisterd? Ook is het maar zeer de vraag of DPI effectief zal zijn in de bestrijding tegen malware.

Daarnaast is er gisteren onder meer gesproken over het wetsvoorstel van Opstelten om computers te hacken. De Kamerleden, waaronder Verhoeven (D66) en Bontes (PVV) waren over het algemeen erg kritisch. Oosenbrug van de PvdA kon zich echter zich onder voorwaarden wel vinden in het hackvoorstel. Verrassend, gezien haar eerdere scherpe kritiek op het hackvoorstel en het feit dat zij technische kennis van zaken heeft. Wij hopen dat zij haar standpunt verduidelijkt en nemen aan dat dit een foutje was.

We houden het voor je in de gaten en komen er op terug zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn!

Trouwens: de brief die we de Commissieleden ter voorbereiding van dit overleg hebben gestuurd, vind je hier.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.