• Menu

0 recente resultaten

Nederlanders systematisch afgeluisterd

Alle e-mail op jouw Gmail, al jouw Skype-gesprekken, al jouw persoonlijke berichten op Facebook. De Amerikaanse overheid analyseert al jouw gegevens bij deze diensten. Nu, live. En dat in het geheim sinds 2007.

Continue analyse en opslag van gegevens
Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben direct toegang tot de servers van onder andere Google, Apple, Facebook, Skype en Microsoft. Sinds 9/11 konden deze diensten al (te) gemakkelijk gegevens vorderen van Amerikaanse bedrijven. Maar dat ze in het geheim, systematisch, (vrijwel) zonder rechtelijke tussenkomst, alle gegevens van de grootste internetdiensten opslaat en analyseert is schokkend. De grondrechten van onschuldige burgers blijken nu al jarenlang te worden geschonden. Een monster van surveillancesysteem komt aan het licht.

Bewijs voor gigantische surveillance
Een gelekte Powerpoint-presentatie bevestigt dat de Amerikaanse geheime dienst NSA permanente toegang heeft tot de servers van de grootste internetbedrijven. Het geheime PRISM-programma van de NSA heeft al jaren lang direct toegang tot alle gegevens van de internetdiensten, waaronder zoekgeschiedenis, de inhoud van e-mails, bijlages, gesprekken, foto’s en chats. De slides geven aan dat de NSA samenwerkt met de internetbedrijven, al zeggen deze bedrijven niets van het programma te weten.

Het PRISM-programma zorgt voor uitgebreide en diepgaande surveillance op onze communicatie. Het gaat daarbij zowel om real-time surveillance als om al eerder opgeslagen gegevens. Dat betekent simpelweg dat de vertrouwelijkheid van onze communicatie is geschonden. En dat dat nog steeds gebeurt, nu, terwijl je deze blogpost leest. Niet alleen van personen, ook bedrijven en overheden die gebruikmaken van de clouddiensten van bijvoorbeeld Google. Niet alleen van Amerikanen, maar juist van niet-Amerikanen zoals Nederlanders omdat voor het gebruik van onze gegevens geen gerechtelijke toetsing nodig is.

Bescherm communicatie en spreek je uit
Bescherm
jouw communicatie zo goed mogelijk en help anderen om hetzelfde te doen. Niet alleen staat de Nederlandse regering en de EU toe dat dit gegevensgraaien kan, in Nederland wordt hard gewerkt aan regelgeving die dit legaal zou maken voor de Nederlandse spionnen. Spreek je uit tegen ondoordachte wetsvoorstellen van de Nederlandse overheid en tegen slap gedoe in het Europees Parlement en eis bescherming van jouw gegevens.

*Update: De NSA stelde al trots dat andere buitenlandse spionnendiensten PRISM gebruiken. Op 7 juni 2013 blijkt ook dat sinds juni 2010 de Britse veiligheidsdienst GCHQ via het PRISM-programma toegang tot de gegevens op de servers van de internetdiensten heeft gekregen. De Britse veiligheidsdienst lijkt hierdoor de formele juridische procedure te omzeilen die vereist is om persoonlijk materiaal van een buitenlands internetbedrijf te verkrijgen. De vraag is nu: gebruikt de Nederlandse AIVD ook de informatie van de NSA?

*Update 2:  Op 11 juni 2013 stelt een bron van de AIVD dat ook de Nederlandse inlichtingendienst toegang heeft tot gegevens bij de grootste internetdiensten uit de VS. Daarnaast werken Nederlandse internetbedrijven vaak mee aan een verzoek. En mocht dit niet het geval zijn, dan zijn binnen bedrijven en instellingen AIVD-agenten te activeren die meewerken aan een verzoek. Bits of Freedom eist een einde aan het gebruik van het PRISM-afluisterprogramma door Nederlandse geheime diensten en vraagt om een onderzoek naar dit afluisterschandaal.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag