Alle e-mail op jouw Gmail, al jouw Skype-gesprekken, al jouw persoonlijke berichten op Facebook. De Amerikaanse overheid analyseert al jouw gegevens bij deze diensten. Nu, live. En dat in het geheim sinds 2007.
Continue analyse en opslag van gegevens
Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben direct toegang tot de servers van onder andere Google, Apple, Facebook, Skype en Microsoft. Sinds 9/11 konden deze diensten al (te) gemakkelijk gegevens vorderen van Amerikaanse bedrijven. Maar dat ze in het geheim, systematisch, (vrijwel) zonder rechtelijke tussenkomst, alle gegevens van de grootste internetdiensten opslaat en analyseert is schokkend. De grondrechten van onschuldige burgers blijken nu al jarenlang te worden geschonden. Een monster van surveillancesysteem komt aan het licht.
Bewijs voor gigantische surveillance
Een gelekte Powerpoint-presentatie bevestigt dat de Amerikaanse geheime dienst NSA permanente toegang heeft tot de servers van de grootste internetbedrijven. Het geheime PRISM-programma van de NSA heeft al jaren lang direct toegang tot alle gegevens van de internetdiensten, waaronder zoekgeschiedenis, de inhoud van e-mails, bijlages, gesprekken, foto’s en chats. De slides geven aan dat de NSA samenwerkt met de internetbedrijven, al zeggen deze bedrijven niets van het programma te weten.
Het PRISM-programma zorgt voor uitgebreide en diepgaande surveillance op onze communicatie. Het gaat daarbij zowel om real-time surveillance als om al eerder opgeslagen gegevens. Dat betekent simpelweg dat de vertrouwelijkheid van onze communicatie is geschonden. En dat dat nog steeds gebeurt, nu, terwijl je deze blogpost leest. Niet alleen van personen, ook bedrijven en overheden die gebruikmaken van de clouddiensten van bijvoorbeeld Google. Niet alleen van Amerikanen, maar juist van niet-Amerikanen zoals Nederlanders omdat voor het gebruik van onze gegevens geen gerechtelijke toetsing nodig is.
Bescherm communicatie en spreek je uit
Bescherm jouw communicatie zo goed mogelijk en help anderen om hetzelfde te doen. Niet alleen staat de Nederlandse regering en de EU toe dat dit gegevensgraaien kan, in Nederland wordt hard gewerkt aan regelgeving die dit legaal zou maken voor de Nederlandse spionnen. Spreek je uit tegen ondoordachte wetsvoorstellen van de Nederlandse overheid en tegen slap gedoe in het Europees Parlement en eis bescherming van jouw gegevens.
*Update: De NSA stelde al trots dat andere buitenlandse spionnendiensten PRISM gebruiken. Op 7 juni 2013 blijkt ook dat sinds juni 2010 de Britse veiligheidsdienst GCHQ via het PRISM-programma toegang tot de gegevens op de servers van de internetdiensten heeft gekregen. De Britse veiligheidsdienst lijkt hierdoor de formele juridische procedure te omzeilen die vereist is om persoonlijk materiaal van een buitenlands internetbedrijf te verkrijgen. De vraag is nu: gebruikt de Nederlandse AIVD ook de informatie van de NSA?
*Update 2: Op 11 juni 2013 stelt een bron van de AIVD dat ook de Nederlandse inlichtingendienst toegang heeft tot gegevens bij de grootste internetdiensten uit de VS. Daarnaast werken Nederlandse internetbedrijven vaak mee aan een verzoek. En mocht dit niet het geval zijn, dan zijn binnen bedrijven en instellingen AIVD-agenten te activeren die meewerken aan een verzoek. Bits of Freedom eist een einde aan het gebruik van het PRISM-afluisterprogramma door Nederlandse geheime diensten en vraagt om een onderzoek naar dit afluisterschandaal.
AlreadyFukked
Is het niet zo, dat er in Zeeland (Middelburg, geloof ik) een enorm ondergronds complex “the basement” ligt waar AL ons internet verkeer getapt wordt? Ongetwijfeld gevolgd door wat datamining… Zal wel onderdeel zijn van Echelon, Echelon II, ofzo. Onder welke vlag het ook opereert – volgens mij zijn wij Nederlandse burger al HEEL erg fukked. Rechten? Die zijn al lange tijd maar van weinig waarde – in de ogen van ‘onze’ overheid.
dosch
[citation needed]
Simon
De wereld staat nu op opeens op zijn achterste benen omdat een overheid het doet, terwijl die wereld zonder problemen dagelijks de de marketinganalysemachines van alle googles, facebooks, skypes, twitters, etc. vrijwel zonder terughoudendheid vult met persoonlijke informatie. Ik weet nog niet welk doel ik erger vind: “”antiterrorisme”” of de almaar groeiend geraffineerdere, slinkse en steeds meer op de persoon toegesneden marketing.
Storend vond ik het gesprek vanmiddag op Radio 1 met een GroenLinks-politica, die zei dat hier geen technische maatregel tegen hielp maar slechts een wettelijke maatregel. Hallo muts, natuurlijk zijn hier technische maatregelen tegen te nemen: encryptie en decentralisatie van services. Zoals e-mail. Ik gebruik een Nederlandse hoster en verstuur al mijn mail via beveiligde verbindingen direct vanaf het apparaat (pc, mobiel) zelf. Als ik dat nog niet vertrouw kan ik de berichten zelf ook nog versleutelen zodat echt alleen de beoogde ontvanger er iets mee kan. En als extra beveiliging zou ik het ook nog zelf kunnen hosten…
Dat is sinds jaar en dag gestandaardiseerde techniek, door eenieder te gebruiken.
Voor telefonie zijn er net zo goed gestandaardiseerde, decentrale. beveiligde technieken: o.a. SIP. Voor chat is er o.a. XMPP. Voor social media is er o.a. buddycloud. (à propos: google ondersteunde en gebruikte XMPP tot voor kort. Nu ze overgaan naar “Hangouts” vervalt die mogelijkheid opeens, zogenaamd omdat XMPP te weinig gebruikt werd?!)
De wereld heeft het de Amerikanen ook wel erg gemakkelijk gemaakt door massaal gebruik te maken van gecentraliseerde “gratis” Amerikaanse diensten. Daar helpt geen wet tegen.
flupzor
Er zijn helaas geen realistische oplossingen voor veel problemen. Bijvoorbeeld de end-to-end encryptie van e-mail kan niet fatsoenlijk geimplementeerd worden in een webmail interface simpelweg omdat de primitieven die hiervoor nodig zijn nog niet bestaan.
Gmail gebruikt ook beveiligde verbindingen om hun mail te versturen, maar daar win je niks mee, omdat ze (kennelijk) aftappen bij Google zelf.
Ik denk dat het onrealistische is om te denken dat alle burgers end-to-end encryptie zullen gaan gebruiken op basis van zelf gevalideerde certificaten, als ze het zouden gebruiken, zou het zijn op basis van een PKI. En de nadelen van PKI bekend.
Daarom ben ik het wel gedeeltelijk eens met de door jouw gehoorde politica. Ik denk dat om dit probleem aan te pakken ook wetgeving moet worden veranderd.
Hennk
Jazeker, dataretentie voor iedereen!
Simon
@Flupzor: dat die end-2-end encryptie een probleem is met webmail klopt gedeeltelijk. Maar sowieso hoef je geen webmail te gebruiken (ik vind het zwaar onhandig vergelijken met een native client), ten tweede kun je ook je eigen webmail hosten, maar ik snap dat niet iedereen dat zomaar even doet. Daarom ten derde: gebruik een Nederlandse of Europese hoster. Die hebben ook gewoon webmail, en er zijn ook gewoon genoeg gratis hosters te vinden.
E2E encryptie met e-mail is echt helemaal niet zo complex. Je moet het een keer gedaan hebben. En de tooling kan zeker nog wat beter. Maar zelfs ik heb niet zo’n grote alu-hoed op dat ik dat gebruik.
Nederlandse wetgeving m.b.t. briefgeheim is uitgebreid naar elektronisch verkeer. Zolang er ten minste een rechter een oordeel over geveld heeft voordat dat geheim gebroken mag worden, dan zijn we al een heel eind. Ik heb toch nog meer vertrouwen in onze eigen regering (hoewel, Opstelten en Teeven snappen het nog niet helemaal) en EU-regelgeving dan dat wij conflicteren wetten gaan opleggen aan buitenlandse mogendheden…
Rolf Blijleven
In het boek De Datameesters van Steven Baker (oorspronkelijke titel The Numerati) komt de NSA ook al uitvoerig aan de orde. Citaat: “Niemand wil een bewakingsmaatschappij die er desondanks niet in slaagt ons te beschermen”. (Recensie hier)
Het ziet er naar uit dat die bewakingsmaatschappij er inmiddels is, maar dat die ons inderdaad niet beschermt, zie Breivik, Boston, noem maar op.
Linda
@Simon Een belangrijk verschil tussen dataminen door bedrijven en dataminen door de overheid, is dat bedrijven je niet jaren achter slot en grendel kunnen zetten als hun datasoftware een onjuist profiel van je maakt. Hooguit krijg je dan de verkeerde advertenties voorgeschoteld 😉
John
Ik heb niets te verbergen, zo mag van mij PERSOONLIJK alles afgetapt en geluisterd worden!
Zakelijk vind ik het niet gepast, omdat er dan grote belangen mee gemoeid gaan, en er geheimen info naar concurerende bedrijven kan gaan!
als niemand iets te verbergen heeft is alles open en transparant.
Diegene die dit niet willen zullen best wel iets te verbergen hebben en dat zal niets legaals zijn ben ik bang voor!
Tegen afluisteren
Bezwaar aantekenen per brief en dit massaal anders worden ze toch niet wakker!
Is het geen tijd voor verbindingen via sateliet en de lucht? in Frankrijk zijn al jaren bezig om lokaal e-mail per zender (met code) te versturen (beetlje oude packet gebeuren).
Wat is trouwens de beste e mail encryptie software van meer dan 256 bit/bytes?
Vince
http://googleblog.blogspot.nl/2013/06/what.html
Tim Toornvliet
John, je hebt dus wel degelijk iets te verbergen: je zakelijke informatie. Maar daarnaast kan ik me niet voorstellen dat je ook persoonlijk niets te verbergen hebt. Mag iedereen zomaar op ieder moment bij je naar binnen lopen en in je huis en computer snuffelen? Durf je hier je pincode en creditcardnummer te posten?
Het is een misverstand dat privacy alleen gaat om het geheim houden van gênante of illegale informatie.
Zie ook: https://www.bof.nl/ons-werk/niets-te-verbergen/
Marnix
Ik heb niets te verbergen. Of wel. Dat maakt niet uit. Het is geen criterium. Het gaat erom dat je privéleven eigenlijk geen privé meer is. Dat je persoonlijke reacties, je eigen levenssfeer, je veilige omgeving, continu kunnen worden worden leegegezogen door mensen die je niet kent. Het is de omgekeerde wereld; alles van mij kan worden besnuffeld, bekeken, opgeslagen, omgekeerd en geanalyseerd, zonder dat er een duidelijke reden voor hoeft te zijn. Slaap lekker.
‘Ik heb niets te verbergen’. Dat zijn zelden figuren die geen schutting plaatsen in hun tuin. Of geen gordijnen hebben hangen. Of die hun pincode luidkeels roepen terwijl ze ‘m intoetsen bij de geldautomaat. Die porno kijken met de ramen open en het geluid op tien. Die briefjes op hun voordeur hebben hangen dat ze ‘van 12 juli tot en met 14 augustus op vakantie zijn, de sleutel ligt onder bloempot rechts’. Iedereen zou het recht moeten hebben een groot deel van zijn leven te kunnen verbergen. Omdat het een grondrecht is. En die verworvenheid is inmiddels zó aangeknaagd, dat er weinig meer van over is.
‘Diegene die dit niet willen zullen best wel iets te verbergen hebben en dat zal niets legaals zijn ben ik bang voor!’ is een voor de hand liggende, logische, maar schrijnend naïeve reactie, John. Daar gaat het helemaal niet om. De issue is hier geen volledige transparantie en openbare veiligheid, maar duizelingwekkende controledrang die eindeloze bevoegdheden geeft. Ik wil niet dat het wazzappje aan mijn geliefde (even hypothetisch) waarin ik beschrijf wat ik seksueel met haar wil doen door een of andere ambtenaar gelezen wordt. Niemand die ik niet ken hoeft het persoonlijke gedichtje dat mijn dochter voor mij heeft geschreven te kunnen bekijken. En zo zijn er tal van dingen die ik graag voor mezelf wil houden, terwijl ze niets te maken hebben met crimineel gedrag.
Privacy heeft te maken met een bepaald basisgevoel van veiligheid, van een respectvolle afstand tot je levenssfeer. Het is je eigen kleine plekje van de wereld waarin je de dingen kunt doen die jij belangrijk vindt, zonder dat je je daarvoor ooit hoeft te verantwoorden. Dat is iets fundamenteels, en het verdwijnt. In hoog tempo.
Ik word er in elk geval niet vrolijk van. En dat mag iedereen weten.
Ramiro
Goed gezegd Marnix. Vaak gehoorde reactie ook.
Check het interview met de klokkenluider van de Guardian:
http://www.guardian.co.uk/
Hij noemt ook iets heel belangrijks op het laatst, bij de vraag waarom hij dit gedaan heeft, en wat de gevaren van zo’n systeem zijn. Namelijk in het geval dat iemand je om welke reden dan ook verdacht vind, de methode om schuld te bewijzen wordt gebruikt waarbij mensen toegang hebben tot AL je gesprekken, grappen, eventuele foute beslissingen etc, waardoor er een constructieve manier van een negatief profiel wordt gebruikt. Dingen die niets met je verdenking te maken hebben, worden dan gebruikt om een negatief profiel van iemand te schetsen. Dit is een volledig foute manier van ten lasteleggen, die nogal eng uitpakt.
Amal
Dit artikel van Daniel J. Solove is al wat ouder, maar zegt het to the point: https://chronicle.com/article/Why-Privacy-Matters-Even-if/127461/
Hetty
Volgens mij druist dit ook in tegen de universele verklaring v/d rechten v/d mens en de grondwet….
W.J.
Wat ik zo typisch vindt aan dit verhaal: waarom zou dit van bovenaf beschermd moeten worden ? Als, waar je tegenwoordig ook bent, overal mensen lopen/zitten/staan te telefoneren. Het kan hen blijkbaar geen bal schelen dat iedereen mee kan luisteren naar hun privé of zakelijke gesprekken ! Ik krijg vaak de neiging om op zo’n ‘open’ telefoongesprek te reageren. Tot nu toe heb ik me nog in kunnen houden. Maar ik denk dat je vreemde reacties kan krijgen omdat ze zich niet eens bewust zijn van wat ze aan het doen zijn !
Rene
John, de informatie die afgetapt wordt kan worden gebruikt voor social engineering en mind control. Dat betekent iets voor jou en je geliefden.
Als je een open houding hebt ga je hier op googlen. Zo niet, dan heeft een hele lap tekst toch geen zin.
Lini
Ik heb ook niks te verbergen, ben geen terrorist, heb nooit meer dan 700 euro op mijn rekening, de enige illegale activiteiten die ik doe zijn drugs gebruiken en naar raves gaan, dus ik heb niet het idee dat ik heel interessant ben voor degenen die aan het afluisteren zijn. Maar alsnog vind ik het een belachelijk iets. En niet eens het hele afluisteren zelf. Het is de algemene reactie onder naieve schapen die zeggen ‘maar dat is toch normaal?’. Dát vind schokkend. Blijkbaar is deze scheve verhouding waar je onderworpen bent aan de grillen van je overheid, waar je eigenlijk vertrouwen in zou moeten kunnen hebben. Het is normaal dat we genaaid worden, in een keurslijf worden geperst, stempels krijgen, in hokjes moeten staan en ondertussen onszelf moeten voorhouden dat we het goed hebben met zn allen? Ik ben 20 en ik moet hier een toekomst gaan opbouwen, in een wereld waar ik niet mag zijn wie ik ben en niet eens mag weten wat de fuck er eigenlijk gaande is? Dit is niet alleen van toepassing op dit onderwerp maar op heel veel andere ‘schokkende’ ontdekkingen van de laatste tijd. Man man man wat hebben de generaties voor ons, het voor al mijn leeftijdsgenoten verpest…
tifkap
Het is simpelweg een zeer slecht idee om *alles* wat *iedereen* doet systematisch op te slaan en te dataminen. Zelfs in een niet autocratische staat kun je er donder op zeggen dat dit misbruikt gaat worden.
Wil jij leven in een panopticon? Ik niet.
Peerke Dondersz
Het gedoe begint op het moment dat je ouders je aangeven. (= je aan de Staat geven) Dan heb je een papieren identiteit waar iedereen in gelooft, ook ik nu, in mijn commentaar. Je hebt opeens leerplicht, inentingsplicht en Alles is van de staat, je rijbewijs, het paspoort, en bedoeld om je te controleren. Ik studeer weer (50+) en schrik van de digitale identificatieverplichting. Een Dig-id ben ìk niet. ‘Mijn’ Dig- Id heeft nog nooit gitaar gespeeld of lief gehad, is nog nooit boos geweest en is een dood iets, een verzinsel, om ons te doen geloven dat we gezamenlijk in een crisis zitten en moeten bezuinigen. De dag dat ik mijn paspoort en rijbewijs inlever wordt een feestdag voor me. Helaas ontbreekt het me nog aan de moed daartoe. Niet aan de overtuiging, maar aan de moed. Ik ben (nog) een lafbek.
Thijs
ik schreef er een stukje over op de KL-website: http://www.kennisland.nl/filter/opinies/terechte-schrikreactie-om-systematisch-afluisteren.
Leonieke Net | Nederlanders systematisch afgeluisterd « Bits of Freedom | Link
[…] https://www.bof.nl/2013/06/07/nederlanders-systematisch-afgeluisterd/ […]
ZAP
Dat ik gepest word daar ben ik zeker van. Maar dat terzijde.
Als slecht nieuws verkoopt en goed nieuws niet, waarom zijn we dan zo geïnteresseerd als iemand op zijn bek gaat? Waarom zijn er mensen die lachen als iemand zelfmoord heeft gepleegd, waarom zijn er mensen die gillen van het lachen als een ander platgespoten word in een isoleercel? Naming and shaming? Gaat het om mensen in zo’n kort mogelijke tijd zo veel en zo vaak mogelijk zo negatief mogelijk op internet te zetten? Zodat ze zo gefrustreerd mogelijk rondlopen op deze aardkloot? En dan nog glashard ontkennen ook.
Is dit een gevalletje als het mij maar niet overkomt? Dat niet alleen als we alleen maar camera’s hebben om begluurd te worden en niemand voorkomt dat dat meisje verkracht word, of die jongen in elkaar geslagen, of dat een misdrijf gepleegd wordt, waarom hebben we dan nog camera’s? Is het echt onrechtmatig gekregen bewijs? Of gaan we weer vrijuit door een vormfout?
Ken je dat nummer van lang geleden “I can’t help falling in love with you” van UB40 dacht ik? Met die film met die zieke voyeur gast er in? Nou, zo voel ik me dus. Of wacht dacht je van Jennifer Lopez “If you had my love”?
Wederom bewijs hoe ziek de overheid is. Ze slaan alles op, en daar kunnen ze je dan lekker onderuit mee halen nietwaar en om de oren mee slaan? Hebben wij nog wel recht op een gezellig leven? Of is het alleen maar kommer en kwel? Ik weet wel zeker het laatste.
Mijn data-God bestaat, heet NSA en woont in Amerika – Datadagboek #9 « Bits of Freedom - dosch
[…] is een bom van verontwaardiging ontploft op internet over de afluisterpraktijken van de NSA. Niet alleen klanten van telecomprovider Verizon blijken consequent bespioneerd te […]
Persbericht: Bits of Freedom eist einde gebruik PRISM door Nederlandse geheime diensten « Bits of Freedom
[…] Nu blijkt dat de Nederlandse geheime diensten met één druk op de knop echter ook informatie uit PRISM kunnen trekken. Op deze manier krijgen de Nederlandse geheime diensten er dus een enorm aantal […]
PRISM: geen Orwell maar Kafka – IP | vakblad voor informatieprofessionals
[…] door hen gewenste geheime operaties. Dat er uitgebreid gesnuffeld wordt, was dus al bekend. En dat ook Nederlanders daarin meegenomen worden, is ook niet verrassend. Snowden heeft er eigenlijk alleen een naam aan […]