• Menu

0 recente resultaten

Nederlandse primeur: LeaseWeb publiceert Transparency Report

Op ons verzoek publiceert LeaseWeb als eerste bedrijf in Nederland een Transparency Report. Dat is groot nieuws, omdat openheid over hoe vaak de overheid in onze gegevens snuffelt hard nodig is. En het is groot nieuws voor onze campagne om dat soort informatie openbaar te maken. Want goed voorbeeld doet volgen.

Dit is hem: het “Law Enforcement Transparency Report” van LeaseWeb.

Opvragingen en verwijderingen

Het Transparency Report omvat een overzicht van het aantal verzoeken door de overheid om gebruikersgegevens, forensische kopieën, verwijdering van informatie in algemene zin en verwijdering van informatie met betrekking tot seksueel misbruik van kinderen. Over 2012 waren die cijfers voor Nederland respectievelijk 46, 7, 2 en 175. Het Transparency Report bevat ook cijfers voor de landen waar LeaseWeb nog meer een vestiging heeft: Duitsland en de Verenigde Staten.

Eén schaap over de dam…

Met dit Transparency Report geeft LeaseWeb als eerste Nederlandse bedrijf gehoor aan onze oproep om een dergelijk overzicht te publiceren. Bovendien is zij ook wereldwijd de eerste hostingprovider die een Transparency Report publiceert, zo laat LeaseWeb weten. Het is dan ook te hopen dat dit voorbeeld zowel in het binnen- als buitenland wordt opgepikt en dat wereldwijd vele bedrijven volgen.

Waarom dit belangrijk is? LeaseWeb legt het uit:

“The Management Team of LeaseWeb believes that clients as well as wider stakeholders deserve a clear articulation of LeaseWeb’s obligations and responsibilities so they can understand how we ensure delivery of the highest quality in all of our services while adhering to the law. Like others in the technology industry, we believe it is important for the public to get transparent information about law enforcement access to customer data, particularly as customers are increasingly using technology to communicate and store private and also sensitive information.”

Onze versie van het belang van transparantie vind je hier.

Het kan nog transparanter

Overigens geeft LeaseWeb nog aan dat zij haar Transparency Report in de toekomst op een belangrijk punt gaat verbeteren:

“Historically LeaseWeb only recorded instances in which it produced some data in response to a valid law enforcement request. We are making changes to this practice so future disclosures will reflect total or partial rejections of law enforcement requests.”

De volgende keer zal LeaseWebs Transparency Report dus ook inzichtelijk maken hoe vaak verzoeken worden afgewezen.

Houd ons blog in de gaten voor verdere resultaten van onze campagne voor meer transparantie!

PS – in kader van volledige transparantie: de moedermaatschappij van LeaseWeb is een van onze bedrijfsdonateurs.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag