Help ons de nieuwe privacyregels te redden!

Nederlandse primeur: LeaseWeb publiceert Transparency Report

Bescherm jezelf met de Internetvrijheid toolbox

Op ons verzoek publiceert LeaseWeb als eerste bedrijf in Nederland een Transparency Report. Dat is groot nieuws, omdat openheid over hoe vaak de overheid in onze gegevens snuffelt hard nodig is. En het is groot nieuws voor onze campagne om dat soort informatie openbaar te maken. Want goed voorbeeld doet volgen.

Dit is hem: het “Law Enforcement Transparency Report” van LeaseWeb.

Opvragingen en verwijderingen

Het Transparency Report omvat een overzicht van het aantal verzoeken door de overheid om gebruikersgegevens, forensische kopieën, verwijdering van informatie in algemene zin en verwijdering van informatie met betrekking tot seksueel misbruik van kinderen. Over 2012 waren die cijfers voor Nederland respectievelijk 46, 7, 2 en 175. Het Transparency Report bevat ook cijfers voor de landen waar LeaseWeb nog meer een vestiging heeft: Duitsland en de Verenigde Staten.

Eén schaap over de dam…

Met dit Transparency Report geeft LeaseWeb als eerste Nederlandse bedrijf gehoor aan onze oproep om een dergelijk overzicht te publiceren. Bovendien is zij ook wereldwijd de eerste hostingprovider die een Transparency Report publiceert, zo laat LeaseWeb weten. Het is dan ook te hopen dat dit voorbeeld zowel in het binnen- als buitenland wordt opgepikt en dat wereldwijd vele bedrijven volgen.

Waarom dit belangrijk is? LeaseWeb legt het uit:

“The Management Team of LeaseWeb believes that clients as well as wider stakeholders deserve a clear articulation of LeaseWeb’s obligations and responsibilities so they can understand how we ensure delivery of the highest quality in all of our services while adhering to the law. Like others in the technology industry, we believe it is important for the public to get transparent information about law enforcement access to customer data, particularly as customers are increasingly using technology to communicate and store private and also sensitive information.”

Onze versie van het belang van transparantie vind je hier.

Het kan nog transparanter

Overigens geeft LeaseWeb nog aan dat zij haar Transparency Report in de toekomst op een belangrijk punt gaat verbeteren:

“Historically LeaseWeb only recorded instances in which it produced some data in response to a valid law enforcement request. We are making changes to this practice so future disclosures will reflect total or partial rejections of law enforcement requests.”

De volgende keer zal LeaseWebs Transparency Report dus ook inzichtelijk maken hoe vaak verzoeken worden afgewezen.

Houd ons blog in de gaten voor verdere resultaten van onze campagne voor meer transparantie!

PS – in kader van volledige transparantie: de moedermaatschappij van LeaseWeb is een van onze bedrijfsdonateurs.

 1. Hans

  GEWELDIG! Laten we inderdaad hopen dat nu dit schaap over de dam is, de rest volgt.

 2. Is verantwoording afleggen strafbaar? « Welke toekomst…

  […] hoe vaak opsporings­diensten bij hen hebben aangeklopt voor gegevens van hun klanten. De hoster Leaseweb zette eerder dit jaar de trend door een transparantierapport te publiceren. De publicatie ervan had […]

 3. Negeer Opstelten, transparantie mag gewoon « Bits of Freedom

  […] niet herleidbaar zijn tot een specifiek onderzoek. Alle bedrijven die het goede voorbeeld van Leaseweb, BIT, XS4ALL en RIPE NCC nog niet volgen kunnen zich nu niet langer achter Opstelten & Teeven […]

 4. LeaseWeb geeft inzicht in opsporingsbevelen met transparency report | ISPam.nl

  […] juicht de publicatie van het ‘Law Enforcement Transparency Report’ door LeaseWeb in een blogpost toe en hoopt dat nu er één hoster over de dam is er meer zullen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.