Online privacy = online onzin?

OM: "hacken is spannend"

Microsoft Transparency Report voorbeeld voor Nederlandse bedrijven

Tek Tok #4 was een wervingspodium voor Team High Tech Crime. De boodschap: professioneel ‘hacken’, wie wil dat nou niet? We zetten de lowlights op een rij.

Het was een avond voor ware cowboys: o.a. Pim Takkenberg (Teamleider Team High Tech Crime); Wilbert Paulissen (Hoofd Nationale Recherche); Ronald Prins (CEO Fox-IT); en Lodewijk van Zwieten (Officier van Justitie Cybercrime).

Jongens die warm worden van het idee dat de politie mag inbreken en rondneuzen op computers van verdachten. Volgens de wet een no-go, maar als het aan deze heren ligt duurt dat niet lang meer: een wijzigingsvoorstel is in de maak.

Maar als je hen op hun woord mag geloven, maakt dat in de praktijk weinig uit:

Tijdens Tek Tok #4 vertelt Prins hoe Fox-IT in de zaak Descartes, een verlenging van het onderzoek naar Robert M, in opdracht van de politie heeft helpen inbreken op computers die onderdeel waren van een Tor-netwerk (vanaf 0:32:08).

Van Zwieten verbetert hem:

“Ronald had het net over inbreken. Nah, laten we er geen woordspelletje van maken, Wilbert had het over ‘betreden’ – en zo zien we dat ook.”

Ze hebben de jongens van Fox-IT daarbij niet “gewoon hun gang laten gaan”. De politie kijkt altijd mee om te zien of er dingen gebeuren die zij zelf niet mag.

Van Zwieten vervolgt:

“In dit geval ben ik zelfs nog een stapje verder gegaan. Het daadwerkelijk op de knop drukken om de website binnen te treden, dat deed ik zelf want daar zijn de mensen van Ronald niet voor ingehuurd.”

“Enneh” – terwijl een brede en ondeugende glimlach op zijn gezicht verschijnt – “ik vond het eigenlijk ook wel een beetje spannend om het zelf te doen, als ik eerlijk ben” (vanaf 0:35:20).

Zijn dit de hoeders van onze rechtsstaat? Mensen die de grenzen van het recht opzoeken en werkwijzen beproeven met grote risico’s voor onze cybersecurity en mensenrechten?

Sterker nog: die anderen graag in dit soort praktijken onderwijzen? Om die reden blijken ze namelijk standaard mensen van de FBI over de vloer te hebben (vanaf 0:40:50).

Online veiligheid is een actueel onderwerp en het is erg belangrijk dat cybercrime op een goede manier bestreden wordt. Maar van dit soort uitspraken krijgen wij alles behalve een veilig gevoel.

De hele registratie van de wervingsavond van Team High Tech Crime vind je hier.

  1. Henk Temming

    Graag een paar concrete voorbeelden waarom dit volgens jullie zo is dan, dit is een samenvatting geen argument waarom het dan anders zou moeten, en als het anders zou moeten kom dan met een oplossing.

  2. A. noniem

    Benno de Winter moest uit de show van de politie want er mocht geen tegengeluid zijn. Dat is op een corrupte manier gegaan.

    En de show zelf laat zien dat het gewoon een beetje sensatiebeluste criminele rauwdauwers zijn. Lekker de wet overtreden en later zen we wel of het mocht. Normevervagend tuig is onze overheid steeds meer aan het worden.

  3. A. noniem

    @Henk Temming
    Dit is concreet. Wat bedoel je.
    THTC (het klinkt al als iets illegaals) is nergens een oplossing voor.

  4. Roel

    Wie wil er nu geen Birkoff zijn….?

    Het spannend vinden lijkt me heel menselijk, als het maar met respect en binnen de juiste kaders & protocollen gebeurd.

    Die juiste kaders & protocollen echter …

  5. hawick

    Tijd voor een parlementair onderzoek. Ik ben de IRT-affaire nog lang niet vergeten.

  6. rbt

    @Henk lees je even in op de takedown van bredolabs, daarin zijn vrij veel internationale antihacking wetten gebroken ..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.