Wij lossen liever echte problemen op

Online privacy = online onzin?

OM: "hacken is spannend"
DOSSIER: Europese privacyregels
DOSSIER: Jouw data

Ik las net een artikel in Marketingweek dat mooi weergeeft hoe er wordt gedacht over jouw persoonlijke gegevens zoals surfgedrag en ip-adressen. Zulke gegevens zijn erg gewild, onder andere door de lezers van het onvolprezen Marketingweek. Maar dat irritante privacyrecht zit in de weg. Now what to do?

Maar gelukkig, er is hoop. Dit artikel legt uit hoe bedrijven je gegevens toch kunnen verzamelen, combineren en gebruiken zonder te hoeven voldoen aan allerlei lastige regeltjes, zoals het vragen van toestemming aan het lijdend voorwerp (yes, that’s you).

Enter het pseudoniem. Een pseudoniem is niks meer dan een nummer dat er voor zorgt dat een individueel IP adres en cookies aan één gebruiker kunnen worden toegewezen, zonder dat die persoon kan worden geidentificeerd. Iedereen die goed begrijpend kan lezen begrijpt dat het ook totaal niet relevant is of je iemand kunt identificeren of niet; het gaat er om dat je een persoon tot in detail kunt volgen.

Een stukje beeldspraak:

Google knows youre a cat

Einde verhaal, zou je denken. Maar nee. Deze gedachtengang vindt helaas gretig aftrek in Brussel. Niet alleen bij leden van het Parlement die massaal hebben voorgesteld pseudoniemen in de nieuwe wet op te geven. Ook de Europese Commissie staat hier niet volledig afwijzend tegen over.

Het moge duidelijk zijn dat de intrede van een uitzondering voor ‘pseudoniemen’ er toe zal leiden dat jij minder controle krijgt over jouw gegevens. Klim daarom nu in de pen en schud ze wakker in Brussel.

(ps: we verzamelen dus privacymemes! Nieuwe memes zijn van harte welkom. Zet ze in de comments of stuur een e-mail).

 

 

 

 

 

 1. Ben

  *zucht* Het wordt tijd dat niet alleen de industrie, maar ook de EU wat dit betreft aan banden wordt gelegd… De EU is naar mijn mening maar wat te graag bereid om privacy van burgers van EU-lidstaten weg te geven…

 2. Marc

  Belangrijk is in wiens naam en in wiens belang deze zogenaamde wet en regelgeving is gemaakt.

  Zijn mensen instaat echt uit altruïstische beweegredenen, wetten en regels voor onze sameleving te bedenken?

 3. Timm

  (Offtopic, over het “verzamelen van privacymemes”.)
  Hoewel ik het inhoudelijk volledig met u eens ben is het gebruik van memes wel degelijk aan enkele regels onderhevig. Elke meme probeert namelijk een bepaalde denkwijze aan te stippen. Mits de tekst in de meme niets te maken heeft met de originele grap/bedoeling (zoals in dit wanstaltige geval), schept de meme enkel verwarring. Meer info over dit specifieke geval: http://knowyourmeme.com/memes/i-should-buy-a-boat-cat
  Mocht u een idee hebben, zoals “On the internet, Google knows that you’re a cat”, zoek daar dan de meest geschikte meme bij, en probeer het idee binnen de bedoeling van die specifieke meme te passen. Succes! 🙂

  • Tim Toornvliet

   Timm: zeer terecht punt. Er zijn niet veel memes die de mogelijkheid bieden voor een boodschap over privacy die aansluit bij de originele betekenis. Dat is volgens mij de reden dat er op Privacymemes een aantal memes ‘misbruikt’ wordt. Maar des te meer reden om veel meer memes te maken die wél kloppen. Als je suggesties hebt: we houden ons aanbevolen!

 4. Azonata

  Leuke (en toepasselijke) meme: http://bit.ly/ziYrmH

 5. Anoniem

  Want naamloze mensen (of pseudoniemen) zijn geheel anoniem.
  http://www.dailymotion.com/video/x86r8f_i-love-alaska-episode-1-13-minimovi_shortfilms

 6. hawick

  Als klant ben ik eigenaar van mijn eigen gegevens over mijn sociaal gedrag inclusief koopgedrag en interessegebieden. Als mij bekend wordt dat dit systematisch wordt verzameld door een bedrijf A, dan krijgt bedrijf A gewoon een boycot. Het enige dat echt helpt is pijn in hun portemonnaie.
  Daarom zal ik in mijn sociale kring bij elke discussie deze aanpak vertellen en telkens firmanamen etcetera noemen ter illustratie. Ik boycot momenteel een nederlandse dealernetwerk van een bekend automerk en een internationaal uitgeversconcern. Teruggerekend over de omzet die ze in de afgelopen van me en of via me kregen, is elk van beide bedrijven meer dan E 2000/jaar omzet misgelopen door mij alleen. Ze staan nu beide voor 10 jaar op mijn zwarte lijst. In die tien jaar zal ik omdat ik erg actief over dit soort acties praat w.s. wel redelijk wat mensen hebben beinvloed. Daarmee komt de impact van mijn sanctie door aan te sturen op een omzet daling voor elk van de bedrijven uit op meer dan een ton.
  En als ze echt vervelend zijn of doen, dan maak ik gewoon meer misbaar en straffen ze zich zelf indirect nog meer.
  Dit is allemaal volledig legaal.
  Onder nogal wat artsen is nu bijvoorbeeld Springer pers een geliefd doelwit van een boycot. Ze hebben databases gevuld met prive gegevens zonder toestemming. Ze harken abbonnee bestanden bij elkaar en misbruiken gegevens uit een door hen zelf uitgegeven adresboek.
  Wie kent er een legitieme reden waarom een uitgever van alle artsen in Nederland de geboortedata verzameld ? Of de voornamen ?
  Of prive telefoonnummers of prive internet adressen of prive huisadressen [naast die van de praktijk]
  Ze gebruiken daarvoor ook bedrijfsnamen van hun bedrijfsonderdelen.
  Dat is allemaal niet nodig voor een landelijk adresboek [dat zowiezo al 10 jaar obsoleet is]. Nee, zonder toestemming, in het geniep, gebruken ze die informatie om een database te voeden voor een web-site over artsen. Hierover is vooraf geen informatie verstrekt. Als je zelf geen gegevens verstrekt blijven ze bij afdeling communicatie van je organisatie zeuren tot die een lijst vestrekt.

  Van mij mag de voltalige directie van Springer en al haar bedrjifsonderdelen in het cachot evenals alle grootaandeelhouders !!!!

 7. http://umbrellababyshowerinvitations.org

  Ok I have done this many times with great Here’s what you do: presoak your pasta sheets in COLD water for no more than 15 Assemble lasagna like Now your delicious sauces won’t be absorbed by the

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.