Waarom privacy ons (zo weinig) kan schelen

Europese privacyregels verder onder druk

Coalitie eist verwijdering auteursrecht uit internationaal handelsverdrag
DOSSIER: Europese privacyregels
DOSSIER: Jouw data

Vandaag heeft de Commissie Juridische Zaken (JURI) van het Europees Parlement haar opinie over de nieuwe EU privacyregels vastgesteld. Hoewel de aangenomen tekst een aantal grote missers bevat, is er toch sprake van een verbetering ten opzichte van twee eerdere opinies (van de commissies IMCO en ITRE) over dit onderwerp. 

Ondanks het lobbygeweld in Brussel beweegt de Commissie JURI een klein beetje de goede kant op. Een voorbeeld is het recht op ‘data portability: de Commissie wilde eerst het recht om data van de ene dienst naar de ander mee te nemen volledig verwijderen, maar heeft het beginsel uiteindelijk toch opgenomen. Ook stemt de Commissie voor (iets) betere standaard privacy-instellingen.

Helaas bevat de opinie nog een groot aantal missers die de privacybescherming van burgers verder afbreken. Zo mogen bedrijven en overheden van de Commissie JURI de persoonlijkheid en gewoonten van burgers in kaart brengen en gebruiken zonder dat daar toestemming voor wordt gegeven. Ook mogen gegevens van burgers verder worden gebruikt voor doelen die niets met het originele doel te maken hebben. Dit komt neer op een verslechtering van de regels ten opzichte van de huidige Nederlandse wet en daarmee op een negatief resultaat voor de Nederlandse burger.

Naar verwachting zal er in mei 2013 over dit onderwerp worden gestemd door de belangrijkste commissie (LIBE). Het is te hopen dat deze Commissie betere besluiten neemt en het fundamentele recht op privacy van Europese en Nederlandse burgers beschermt. Je kunt helpen het recht op privacy te beschermen door contact op te nemen met leden van het Europees Parlement via www.privacycampaign.eu.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.