Europese privacyregels verder onder druk

Coalitie eist verwijdering auteursrecht uit internationaal handelsverdrag

Drie overgebleven dataweigeraars – Datadagboek #5

Het afgelopen jaar heeft de internetgemeenschap het achterkamertjesverdrag ACTA met massaal protest naar de prullenbak verwezen. Maar we zijn er nog niet. Er wordt op dit moment door Europa en de Verenigde Staten namelijk gewerkt aan een nieuw handelsverdrag: het Transatlantic Free Trade Agreement (TAFTA). Een coalitie van NGO’s eist nu dat alle bepalingen over intellectueel eigendomsrecht, zoals auteursrecht, uit TAFTA worden verwijderd en dat alle stukken openbaar worden, zodat dit verdrag niet het nieuwe ACTA wordt.

Op 13 februari 2013 zijn de onderhandelingen tussen VS en Europa gelanceerd. De ondertekenaars eisen in hun oproep dat alle bepalingen over octrooirecht, auteursrecht, merkenrecht en andersoortige intellectuele eigendomsrechten worden uitgesloten uit TAFTA. Dit soort bepalingen staan namelijk op gespannen voet met fundamentele rechten, zoals vrijheid van meningsuiting, en nieuwe bepalingen zullen internetvrijheid alleen maar verder beperken.

Daarnaast eisen de ondertekenaars dat alle onderhandelingsteksten openbaar worden gemaakt. Net zoals bij ACTA zijn onderhandelingen achter gesloten deuren onaanvaardbaar, omdat de uitkomst daarvan leidt tot bindende regels die nationale en Europese wetten zullen veranderen.

De oproep is een initiatief van onder meer Vrijschrift. Ondertekenaars zijn een brede coalitie van digitale burgerrechtenorganisaties en gezondheidsorganisaties, waaronder Bits of Freedom, EDRi en EFF. Meer dan 35 Europese en Amerikaanse maatschappelijke organisaties hebben de oproep ondertekend.

 1. L

  Zijn er nu überhaupt (concept-)teksten openbaar?

 2. jan-47

  ALLES MOET OPENBAAR IEDEREEN MAG ALLES WETEN

 3. Linda

  Ze blijven het zoals verwacht dus gewoon proberen via de achterkamertjes. Goed dat BOF en hun collega’s dit soort schimmige handelsverdragen scherp in de gaten houden!

 4. Hans

  Zolang er heel veel geld te verdienen is aan andermans privacy, zullen er partijen zijn die er alles aan doen om te zorgen dat zij die privacy mogen schenden.

  Vandaag-de-dag lijkt het maar een enkeling te interesseren dat je privacy niet veilig is bij veel partijen. De reactie hierboven dat iedereen alles mag weten spreekt wat dat betreft boekdelen.

  Tegen de tijd dat er werkelijk helemaal niets meer van onze privacy over is, gaan mensen wakker worden. Te laat, natuurlijk, maar toch. Als de stemming omslaat, maken voorstellen als ACTA, SOPA, TAFTA en alles wat hierna nog komt, veel minder kans.

  Maar helaas, tot het moment dat we wereldwijd wakker worden, krijgen de lobbyisten nog heel veel voor elkaar.

 5. Parallax Reporter Grote ambities EU en VS bij onderhandelingen handelsverdrag | Parallax Reporter

  […] Schaake zegt er scherp op toe te zien dat TTIP niet die kant op gaat. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom pleitte samen met andere organisaties eerder dit jaar om de intellectuele eigendomsrechten te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.