• Menu

0 recente resultaten

Coalitie eist verwijdering auteursrecht uit internationaal handelsverdrag

Het afgelopen jaar heeft de internetgemeenschap het achterkamertjesverdrag ACTA met massaal protest naar de prullenbak verwezen. Maar we zijn er nog niet. Er wordt op dit moment door Europa en de Verenigde Staten namelijk gewerkt aan een nieuw handelsverdrag: het Transatlantic Free Trade Agreement (TAFTA). Een coalitie van NGO’s eist nu dat alle bepalingen over intellectueel eigendomsrecht, zoals auteursrecht, uit TAFTA worden verwijderd en dat alle stukken openbaar worden, zodat dit verdrag niet het nieuwe ACTA wordt.

Op 13 februari 2013 zijn de onderhandelingen tussen VS en Europa gelanceerd. De ondertekenaars eisen in hun oproep dat alle bepalingen over octrooirecht, auteursrecht, merkenrecht en andersoortige intellectuele eigendomsrechten worden uitgesloten uit TAFTA. Dit soort bepalingen staan namelijk op gespannen voet met fundamentele rechten, zoals vrijheid van meningsuiting, en nieuwe bepalingen zullen internetvrijheid alleen maar verder beperken.

Daarnaast eisen de ondertekenaars dat alle onderhandelingsteksten openbaar worden gemaakt. Net zoals bij ACTA zijn onderhandelingen achter gesloten deuren onaanvaardbaar, omdat de uitkomst daarvan leidt tot bindende regels die nationale en Europese wetten zullen veranderen.

De oproep is een initiatief van onder meer Vrijschrift. Ondertekenaars zijn een brede coalitie van digitale burgerrechtenorganisaties en gezondheidsorganisaties, waaronder Bits of Freedom, EDRi en EFF. Meer dan 35 Europese en Amerikaanse maatschappelijke organisaties hebben de oproep ondertekend.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag