• Menu

0 recente resultaten

Foto: Anas Alshanti

Van mobiele telefoon naar harde schijf van politie

Je hele leven staat op je mobiele telefoon. Via de apps op je telefoon deel je niet alleen je intiemste gevoelens, het is ook een registratie van wat je doet en waar je bent. Het is daarom belangrijk om te weten wat de politie kan en mag met de gegevens op je mobiele telefoon.

De Metropolitan Police in Londen gebruikt sinds vorig jaar de laatste technologische snufjes voor het snel kunnen uitlezen van een mobiele telefoon. Niet langer hoeft een telefoon voor onderzoek naar een forensisch laboratorium gestuurd te worden; een police constable kopieert nu gewoon op straat alle gegevens op je mobiele telefoon naar een harde schijf. Onbeantwoord is de vraag wat er na het kopiëren met de gegevens gebeurt. Duidelijk is wel dat als je verdachte af bent, de gegevens niet worden weggegooid.

Reden voor ons om eens uit te zoeken of de Nederlandse politie ook zulke apparatuur gebruikt. Bits of Freedom verzocht de drie grootste politieregio’s om documenten openbaar te maken die gaan over “de aanschaf en/of de inzet van mobiele apparatuur waarmee relatief snel informatie van mobiele telefoons en andere gegevensdragers gekopieerd kan worden.” Om ons verzoek te verduidelijken verwezen we naar Logicube’s CellXtract en Radio Tactic’s ACESO Field als voorbeelden.

Uit de antwoorden van de politiekorpsen valt af te leiden dat elk van de drie korpsen sinds 2005 over zulke apparatuur beschikt. Het gaat dan om het XRY systeem van Microsystemation en het UFED systeem van Cellebrite. De korpsen hebben ons in een toelichting verzekerd dat de apparatuur alleen wordt gebruikt in hun forensische laboratoria. Daar wordt de apparatuur ingezet voor een efficiënte analyse van in beslag genomen gegevensdragers. Als de apparatuur het laboratorium al verlaat, dan is het voor de inzet op een groot plaats delict. Geen van de korpsen heeft auto’s van surveillerende agenten uitgerust met deze apparatuur.

De documenten:

 

De kans dat de politie bij een preventieve fouillering ter plekke ook even snel de gegevens van jouw telefoon kopieert is dus gelukkig erg klein. Gelukkig maar, want je telefoon vertelt immers zo ontzettend veel over jou: wat je doet, wat je boeiend vindt, waar je bent en met wie je zoal contact hebt. Je intiemste gevoelens deel je niet met iedereen, ook niet met de politie. Het is daarom belangrijk dat we weten wat de politie kan en mag doen met jouw mobiele telefoon.

Heb jij wel eens je telefoon moeten afgeven aan de politie? Weet je wat ze toen met je telefoon hebben gedaan? En hoe? Laat het ons weten!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag