• Menu

0 recente resultaten

Downloadverbod eindelijk begraven

Staatssecretaris Teeven zal geen voorstel doen om een downloadverbod in te voeren. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een aangenomen motie van D66 en PvdA van eind vorig jaar. Daarmee is eindelijk de weg vrij voor de volgende stap: modernisering van het auteursrecht.

Al eind 2011 sprak een meerderheid van de Tweede Kamer zich duidelijk uit tegen een downloadverbod. Maar staatssecretaris Teeven weigerde zijn plannen op te geven. Toen in november vorig jaar het onderwerp opnieuw door het parlement werd besproken moet Teeven gedacht hebben: nieuw kabinet, nieuwe kansen. En zowaar: even leek het er op dat de PvdA, ondanks eerdere beloften, het voorstel voor een downloadverbod wilde steunen.

Maar na een storm van kritiek haastte kamerlid Jeroen Recourt zich om namens de PvdA dat standpunt te corrigeren. De partij diende zelfs samen met D66 een motie in om het kabinet opnieuw te vragen af te zien van een downloadverbod. Net als in 2011 kon deze motie rekenen op een meerderheid. En dat blijkt nu voor Teeven genoeg reden om af te zien van een downloadverbod.

Hij schrijft in zijn brief ook dat hij nu geen andere keuze heeft dan de huidige thuiskopieheffing in stand houden, maar zo zwart-wit is het niet: wij hebben het kabinet al herhaaldelijk opgeroepen om serieus werk te maken van de modernisering van het auteursrecht. En ook een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gevraagd om een onderzoek naar alternatieve betaalmodellen. Nu Teeven het downloadverbod definitief heeft begraven, is er niets dat dit onderzoek nog in de weg staat.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag