Persbericht: Privacyorganisaties lanceren tegenaanval op anti-privacylobby

Embedheffing kans voor nieuw bestuur Buma/Stemra

Een jaar vol dataverzoeken – Datadagboek #1
DOSSIER: Platformen

Meer dan drie jaar nadat Buma/Stemra’s onzalige embedplannen zijn gestopt, is Buma/Stemra terug. Dit keer richt ze haar pijlen niet op individuele internetgebruikers met een persoonlijke pagina, maar op muziekblogs die muziekvideo’s embedden. Gelukkig zwelt het protest aan en dragen tegenstanders een alternatieve oplossing aan om te zorgen dat muzikanten betaald blijven krijgen en fans video’s kunnen blijven delen.

Het is alweer een paar jaar geleden, maar Buma/Stemra wilde al eerder geld vragen voor het embedden van muziekvideo’s – een plan dat we met succes hebben gestopt. En terecht, want embedden is een belangrijke manier voor muzikanten om hun muziek te promoten. Bovendien is het maar de de vraag of embedden auteursrechtinbreuk is.

Toen de rechter onlangs oordeelde dat dit wél een vorm van inbreuk is als het door radioportals wordt gedaan, zag Buma/Stemra echter haar kans schoon en ging zij ook andere websites aanschrijven – en zelfs dreigen met rechtszaken. Welke websites? De muziekblog Kicking The Habit ontving ook een brief van Buma/Stemra.

En dat is toch wel erg onsympathiek. Want juist via dit soort muziekblogs kunnen nieuwe artiesten bekend worden en bekende muzikanten nieuw materiaal promoten. Zeggen niet alleen wij, maar ook Ali B en Vato Gonzales. Bovendien wordt hierdoor de mogelijkheid om muziek en ander materiaal te delen beperkt. Ook draagt het bij aan de gedachte dat het linken naar materiaal auteursrechtinbreuk kan opleveren – en dat raakt de kern van het open internet.

Het initiatief linkvrij.nl heeft daarom op 23 januari een brief geschreven aan Buma/Stemra waarin ze een alternatieve manier van innen suggereert. Buma/Stemra zou niet vergoedingen moeten vragen bij de website die de video embedt, maar enkel bij de bron (de website die de video aanbiedt). Dat zou in dit geval een site als YouTube zijn.

Dat is een elegante oplossing, die zorgt dat muzikanten vergoed worden voor het gebruik van hun werk, en dat hun werk zoveel mogelijk verspreid kan worden. Het is bovendien geen gek idee omdat YouTube al een deal heeft met Buma/Stemra. We hopen dat het nieuwe bestuur van Buma/Stemra, dat binnenkort voor het eerst bij elkaar komt, dit soort suggesties serieus overweegt.

 1. G. de Vries

  Probleem is dat er een onoplosbaar dilemma is.

  Aan de ene kant kan B/S niet zomaar een complete vorm van openbaren aan de kant schuiven. Auteurs en uitgevers moeten immers al hun rechten overdragen. Gezien die contracten en de monopoliepositie is dit niet zomaar mogelijk.
  Het laten betalen bij de oorspronkelijke bron is ook geen optie. Dit is wellicht werkbaar bij Youtube, maar als kleinere streamende partij is dit niet handig.

  Aan de andere kant kan B/S, gezien diezelfde dwingende contracten en de monopoliepositie ook niet zomaar een belangrijke vorm van promotie onmogelijk maken: het gratis laten embedden van nummers.

  Dit probleem is niet op te lossen door een organisatie waarbij de meerderheid beslist en waarbij alle rechten op één hoop worden gegooid.

 2. Linda

  @G. de Vries. Ik zie dat anders. De huidige nieuwe poging van BUMA/Stemra en Sena om geld te verdienen aan embedden is het directe gevolg van de uitspraak tegen Nederland.fm. In die zaak stelde de Rechtbank Den Haag dat de uitbater inbreuk maakte op het auteursrecht, omdat hij advertenties naast de embedde content had staan. Een omstreden oordeel, waarbij grotendeels voorbij wordt gegaan aan de juridische status van embedden zelf. Daarnaast werd ook als doorslaggevend criterium genoemd dat deze site bijna volledig uit radiostreams bestond.

  BUMA/Stemra trekt deze redenering nu ook nog onterecht door naar licenties voor ALLE commerciële websites, ongeacht de vorm waarin zij embedde content presenteren. Ze rekken dus eigenhandig het auteursrecht op. Dat BUMA/Stemra zegt dat iets een nieuwe openbaarmaking is, wil niet zeggen dat dit juridisch klopt.

  Muziekwebsites moeten naar de rechter, willen ze zich tegen deze ruime opvatting van de uitspraak kunnen verdedigen. Maar BUMA is dan wel zo slim om achter klein blogjes en sites aan te gaan die daar de financiële middelen niet voor hebben. Resultaat: de website buigt en BUMA/Stemra kan koketteren met een precedent. Wat mij betreft maakt de wettelijke monopolist hier (en in recente andere zaken) flink misbruik van hun machtspositie.

 3. Friedo

  ik vind dit raar sommige wetsvoorstellen zoals bijvoorbeeld vroeger ACTA zou volgens dus de maker de muzikanten moeten beschermen en voor hun inkomsten zorgen maar buma/stemra wil precies de muzikanten tegen werken het is internetoorlog en de burgers zitten er precies midden in
  en wat van het INDECT project?

 4. Ben

  *zucht* Zoveelste keer dat de rechter een bijzonder omstreden uitspraak doet qua IP-rechten, en dat de aanklagende partij vervolgens misbruik maakt. Het wordt eens dat de rechters beter opgeleid en ingelicht worden (en dus niet woord voor woord Buma/Stemra en Brein nababbelen) en dat eens goed naar de rol van B/S en Brein wordt gekeken, want die beginnen ook buitensporig te worden.

 5. van Dijk

  Het is nog steeds zo dat buma/stemra websites benaderd. Ik kreeg vandaag een mail of ik contact wil opnemen om de licentie mogelijkheden te bespreken. Ik host zelf misschien 3 muziek files die ik van artiesten heb gekregen om op de site te zetten maar de andere ruim 26000 clips komen van onder andere van youtube.

  Wie kan mij adviseren wat te doen lopen er rechtszaken waar ik mij kan aansluiten of zijn er andere initiatieven.

  Via mijn site kunt u met mij in contact komen.

 6. Auteursrecht: voor innovatieve hervorming moet je niet in Nederland zijn « Bits of Freedom

  […] inbreuk was. Dat weten wij natuurlijk al jaren, maar de Buma’s van deze wereld doen daar soms moeilijk over. Embedden is geen nieuwe communicatie naar het publiek, dus valt het niet onder de exclusieve […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.