• Menu

0 recente resultaten

Een jaar vol dataverzoeken – Datadagboek #1

Amsterdam, 18 januari 2013

Welkom bij het eerste artikel van mijn datablog. Het gaat over privacy, databases en heel veel postzegels. Op dit moment deel ik het kantoor van Bits of Freedom met meerdere personen die actief door veiligheidsdiensten worden gevolgd. Ze hebben epische verhalen vol geheimhouding, encryptie, diplomatie, dubbelspionnen en een flinterdun onderscheid tussen goed en kwaad. Ze behoren tot een klein en onfortuinlijk groepje mensen dat actief wordt bespioneerd, achtervolgd, afgeluisterd en in kaart gebracht.

Maar dit blog gaat niet over hen. Dit blog gaat over jou, mij, je moeder, je twittervolgers, de pizzabezorger en al die andere mensen die belangrijk voor je zijn. Al die miljoenen doodnormale mensen die passief worden bespioneerd, achtervolgd, afgeluisterd en in kaart gebracht, terwijl ze niets te verbergen hebben. Dit blog gaat over enorme databases vol informatie over jou waar je geen toegang toe hebt, die door anderen worden beheerd, maar die wel jouw leven beïnvloeden.

Mijn naam is Douwe en ik ben een zak vlees met zelfbewustzijn en vrijwilliger bij Bits of Freedom. Ik ben ook vriend, broer, collega, exvriendje, burger, consument en gemakkelijk te negeren voorbijganger. Veel meer hoef ik niet te zijn of te worden. Maar tegen mijn wil in ben ik ook BSN137628976 en KVK34335440 en IP212.64.45.129. Sinds een paar jaar ben ik ook bonuskaart, zoekgeschiedenis en zoekresultaat en een variabele in algoritmes. Sinds een incident met een waterballon en een slecht gemutste smeris ben ik ook een vingerafdruk. Over dat incident wil ik het niet meer hebben.

Vanaf vandaag ben ik datablogger en zal ik verslag doen van het pad door de bureaucratische jungle naar mijn digitale alter ego. Ik wil weten wat zij van mij hebben. Om dat te bereiken moet ik eerst weten wie ‘zij’ zijn. Mijn eerste stap is bepalen welke bedrijven ik een brief ga sturen met een verzoek om inzage in de persoonsgegevens die ze van mij verwerken. Aangezien ik het grootste gedeelte van mijn leven Apple-producten gebruik ga ik hen zeker een brief sturen, maar als je nog andere ideeën en tips heb dan hoor ik ze graag!

Ongetwijfeld zijn er nog vele anderen die proberen hun data op te vragen en daar wel of niet publieke verslag van doen. Met hun en jouw input wordt databloggen hopelijk een nieuw werkwoord in 2013.

footer

Douwe is sinds 2009 vrijwilliger voor Bits of Freedom. Eerder maakte hij een T-Shirt voor de donateursdag waar hij ook elk jaar helpt te werven. In 2013 zal hij twee-wekelijks een blog schrijven voor Bits of Freedom over zijn dataverzoeken. Achtergrond over deze worsteling en andere zaken omtrent privacy kan je lezen op z’n eigen blog: http://dosch.it

 

 

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag