Politie: uploadfilter werkt niet tegen kindermisbruik

Wat kunnen we in 2013 doen door jouw donatie?

Beoog algemeen nut en support Bits of Freedom!

Deze week proberen we 750 donateurs over te halen om ons te steunen. Maar waarom eigenlijk? We hebben in de vorige blogposts al een paar dingen verteld die we in 2013 kunnen doen door jouw donatie. Maar dat is niet alles! Er gebeurt zo veel op het gebied van internetvrijheid – en wij zitten er bovenop. Een selectie:

 • Bewaarplicht. De bewaarplicht is een van de grofste schendingen van de privacy die op dit moment in Nederland bestaat. In Nederland wordt de bewaarplicht geëvalueerd. Wij vinden dat de bewaarplicht moet worden afgeschaft.
 • Blokkades en verwijderingen. In 2013 zullen we meer websiteblokkades en inbeslagnames van IP-adressen en domeinnamen zien. Dat soort maatregelen zijn vaak disproportioneel en onwenselijk voor kunstenaars en fans en moeten onmogelijk worden gemaakt.
 • Sociale netwerken en cloud computing. Een steeds groter deel van het leven verschuift naar sociale netwerken en de cloud. Daar zijn onze gegevens en berichten echter in handen van private partijen, die hun eigen regels stellen. We vinden dat materiaal niet zomaar mag worden verwijderd en dat er veel strenger moet worden opgetreden tegen diensten die de privacyregels stelselmatig overtreden.
 • Datalekken. Geregeld lezen we dat privé-gegevens op internet belanden door slechte beveiliging. We vinden dat betrokkenen daarover direct moeten worden geïnformeerd via een meldplicht datalekken.
 • Netneutraliteit. Providers wilden bepalen wat jij op internet doet. Mede dankzij onze campagne zal in januari 2013 dat wettelijk verboden zijn. Wij vinden dat dit streng moet worden gehandhaafd, zodat het internet open en vrij blijft.

En dat is nog maar een selectie. Ook onderwerpen als encryptie, anonimiteit en internet governance staan op onze radar. Kortom: werk aan de winkel.

 1. Koen

  Goede punten; aandacht hiervoor is helaas keihard nodig. Daarom ben ik al een tijd donateur. Wat ik me wel afvraag als ik dit lees: Hoe? Hoe trekken jullie ten strijde van de bewaarplicht? Hoe krijg je bedrijven zo ver datalekken te melden?
  In de blog post van 14 december hebben jullie het over tools en informatie. Komen er ook (crowdfunded) rechtszaken? Gaan jullie lobbyen? Komen er publiekscampagnes? Ik ben benieuwd!

  • Ot van Daalen

   Hey Koen, tof om te horen dat je donateur bent! In het algemeen bereiken we onze doelen op drie manieren: via het informeren van de politiek, via het mobiliseren van onze achterban en via het voorlichten van mensen hoe zij zichzelf kunnen verdedigen. Per onderwerp zal de nadruk op deze activiteiten verschillen. Voor de bewaarplicht geldt bijvoorbeeld dat we het afgelopen jaar veel tijd hebben besteed aan het adviseren van een onderzoeksinstituut van de regering dat een evaluatie van de wet opstelt. Volgend jaar verwachten we dat het rapport wordt gepubliceerd. Dan zullen we hierop reageren en zo het publiek (hopelijk mobiliseren). Bij datalekken ligt de nadruk weer meer op het politieke traject: we pleiten voor een goede meldplicht datalekken op Europees niveau. Ten aanzien van empowerment: we doen geen rechtszaken – omdat het effect daarvan beperkt is -, maar we willen aandacht besteden aan manieren waarop mensen zichzelf kunnen beschermen. Dan moet je denken aan informatie over Tor, encryptietechnologieën en hoe tips voor het gebruik van sociale netwerken. Ik hoop dat dat antwoord geeft op je vraag – aarzel niet om te mailen of te bellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.