2013: jouw donatie voor privacy en transparantie

Jouw data in zwart gat van privacyregels

Persbericht: bedrijven maken misbruik van maas in privacywetgeving

Europa vernieuwt komend jaar de huidige en inmiddels sterk verouderde privacyregels. Uit onderzoek van Bits of Freedom blijkt dat er in de voorgestelde regels nog altijd grote gaten zitten. Overheid en bedrijven verzamelen jouw gegevens veel te makkelijk met een beroep op hun “gerechtvaardigd belang”. Deze vage bepaling geldt als soort joker om onbeperkt jouw persoonsgegevens binnen te halen. Wat kun jij doen?

Jouw gegevens worden binnen geharkt

Bedrijven vragen vaak of je even je postcode en geboortedatum wil invullen als je een klacht hebt of een product retourneert. Dat bleek in oktober uit door jullie aangedragen voorbeelden. Maar vaak merk je niet eens dat jouw gegevens worden verzameld en maken bedrijven stiekem een profiel van je. Je hebt geen idee bij wat een app op je smartphone met jouw adresboek doet. Facebook houdt nog veel meer over je bij dan dat je zelf toevoegt. En Google hoopt alle persoonsgegevens op van alle gebruikers van alle diensten en legt daar verbanden tussen.

Bedrijven hebben een commercieel belang bij de informatie die voor jou heel persoonlijk is. En de reden voor het verwerken van die informatie zijn weggemoffeld in onleesbare privacy policies, of algemene voorwaarden. Je vraagt je dus vast wel eens af: “Wat doen jullie met mijn gegevens en waarom?”. Op deze vraag krijg je nooit een begrijpelijk antwoord. Hoe kan dat?

Bedrijven profiteren eindeloos van “gerechtvaardigd belang”

Met een beroep op “gerechtvaardigd belang” verwerken bedrijven vaak ongelimiteerd persoonlijke gegevens. Uit ons onderzoek blijkt dat bedrijven niet gedwongen worden daarover duidelijk te zijn. Theoretisch dienen bedrijven hun belang af te wegen tegenover het belang van de privacy van hun gebruikers. Maar dit wordt aan de bedrijven zelf overgelaten, achter gesloten deuren. Daarover hoeven ze geen helderheid te geven of verantwoording af te leggen. Bedrijven worden namelijk vrijwel nooit gecontroleerd; niet door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en niet door de rechter.

We hebben gevallen onderzocht waar bedrijven veel persoonsgegevens verzamelen en het niet duidelijk is met welk doel dat gebeurt. Het is vaak helemaal niet noodzakelijk dat ze al die gegevens van alle gebruikers oppotten. Daarom omschrijven bedrijven graag zo vaag mogelijk wat ze met persoonsgegevens doen. Op die manier kunnen ze zelf hun ‘gerechtvaardigd belang’ invullen naar hoe het hen het beste uitkomt. Kunnen we gegevensverzamelaars wel vertrouwen met die grote verantwoordelijkheid?

 Spreek je uit tegen zulke uitbundige verzameldrang

We hebben nu een unieke mogelijkheid om de regelgeving voor heel Europa aan te passen. Bits of Freedom maakt zich in Brussel hard voor een verbetering van de privacyregels. Maar jij kunt ook zelf wat doen. Kijk kritisch naar de verzameling van jouw gegevens en vraag je af of dat wel nodig is. Laat van je horen op het moment dat je gegevens onnodig moet afgeven of je het vermoeden hebt dat jouw gegevens worden verzamelt zonder dat je daarvoor een doel ziet. Doe het in persoon of online, maar laat vooral duidelijk weten dat jij vraagtekens zet bij hun verzamelwoede. Zoiets als:

“Uit uw privacy policy wordt mij niet duidelijk wat u met mijn gegevens doet. Ik kan me geen reden bedenken waarom u deze gegevens nodig zou hebben. Ik ben benieuwd op welke grondslag en met welk specifiek doel u deze gegevens verzameld. Zou u me daarom in klare taal duidelijk kunnen vertellen waarom u deze gegevens verzamelt en denkt dat uw belang belangrijker is dan mijn privacy? Zou u me ook kunnen vertellen of u zonder de gegevens ook uw dienst kunt leveren en wat u verder doet met deze gegevens?”

We zijn erg benieuwd naar je ervaringen! Je kunt ze hieronder kwijt.

Ons persbericht over dit onderzoek vind je hier.

 1. ineke

  Typisch, ik wil google (een van de grootste mail account aanbieders) een mail sturen met de vraag ivm de privacy policy. Echter wat schetst mijn verbazing er is geen mailadres bekend. ook info@google.com werkt niet. Iemand een idee?

  • PinkShinyRose

   Je kan ze even bellen of een brief sturen om het te vragen:
   Google Amsterdam
   Claude Debussylaan 34
   Vinoly Mahler 4
   Toren B, 15th Floor
   Amsterdam, Netherlands
   1082 MD, Netherlands
   Phone: +31 (0)20-5045-100
   Fax: +31 (0)20-524-8150

   Of naar het hoofdkantoor:
   Google Inc.
   1600 Amphitheatre Parkway
   Mountain View, CA 94043
   USA
   telephone: +1 650 253 0000
   fax: +1 650 253 0001

   zie https://www.google.com/contact/

   Maar, het is inderdaad wel vreemd dat ze geen algemeen e-mail adres hebben.

 2. Sherlocked

  Zag het al aankomen

 3. Marianne Brak

  If you want to contact Google Press to ask a question or for whatever reason you want use press@google.com

  Have you got an issue with your Google email? Use gmail-feedback@google.com and tell them what’s wrong or just ask them your questions.

  Want to change or remove information, get a quick help, contact the support team? Visit http://www.google.com/support/websearch/bin/request.py or http://www.google.com/support/?hl=en

  Do you want to contact Google and give them a feedback about one of their product? Looking for more help? Visit this page, choose the product you want to talk to Google!

  If you are looking for info about the latest flux trend, contact flutrends-support@google.com.

  Do you want Google to help you find a shop in your city? Are you looking for Google help while you are on vacation? Call 1-800-466-4411.

 4. Privator

  Mijn vrouw had gegevens ingevuld voor een babybox. Juiste adres alleen naam van ons kind gefingeerd, voornaam alswel achternaam.
  Krijg ik op een gegeven moment informatie toegestuurd van mijn bank over jeugdrekeningen.

  Vroeg ik me af waarom zij mij schreven? Kind had een andere achternaam van zowel mijn vrouw als die van mij.

  Verhaal wezen halen bij mijn bank. De muts aan de telefoon: we hebben er een klacht van gemaakt en u wordt binnen paar dagen terug gebeld voor een verklaring.

  Wat denk je, natuurlijk bellen ze. Nou niet dus….
  Ga binnenkort ook overstappen, want als zij zo met gegevens en klanten omgaan ben ik klaar met hun.

 5. lucienne coenegracht

  ik was vergeten uit te checken uit de stadsbus, heb een bewust anonieme ov-chip, en om 4 euro terug te vragen moest ik op het terugvraagformulier alle persoonsgegevens invullen, naam, adres, geboortedatum, e-mail.
  Mij niet duidelijk waarom. Naam en e-mail, alla. Ik probeerde de rest leeg te laten, maar dan werkt het formulier niet,gvd. Heb nu een gefingeerde geboortedatum ingevuld, eens kijken hoe het verder loopt.
  Kleine daad van verzet, haha. Goed idee om er eens achteraan te mailen.

 6. Jana

  Voor Facebook heb ik een tijdelijk account aangemaakt met net andere gegevens dan mijn bestaande account, voor demonstratiedoeleinden (een lezing). Ander mailadres aan gekoppeld, niets gelijk behalve de computers waarmee ik op internet inlog. Maar op het tijdelijke account krijg ik de vraag of ik enkele mensen ken, waaronder mijn zoon (heel andere achternaam, geen vrienden op FB en ik heb hem weleens opgezocht, maar hij mij beslist niet, zegt hij) die absoluut niet gelinkt kunnen worden aan het bestaande account behalve via de IP-adressen van de computers.

 7. HWB

  Uitermate Irritant dat met Name Google misbruik maakt van jouw gegevens, plotseling ontvang ik na aanmaak van een Gmail account vragen of ik een aantal mensen. Tot mijn verbazing en vriendin waarmee ik al lange tijd geen contact meer kan krijgen.

  Het moet maar eens afgelopen zijn met de ISA bedrijven die uitsluitend als doel hebben schatrijk te worden met het gebruik van onze gegevens.

 8. Peter

  Begin met het installeren van CCleaner. Vink alles wat aan webbrowser is gerelateerd aan en op de Tab applicaties, Adobe en multimedia.
  Wis elke keer alle cookies na gebruik van internet.
  Zet ook wissen tijdelijke bestanden in de internetbrowers aan.
  Zet ook wissen geschiedenis wissen aan bij afsluiten browser.
  Het starten van internet browser duurt wat langer maar het voordeel is dat niet alle rotzooi op je PC blijft hangen.
  Installeer een goede firewall en virus scanner er bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.