• Menu

0 recente resultaten

2013: jouw donatie voor privacy en transparantie

In 2013 blijven twee onderwerpen superbelangrijk voor Bits of Freedom. In de eerste plaats zullen we het Europees Parlement overtuigen om jou meer controle over jouw persoonsgegevens te geven. Daarnaast willen we openheid afdwingen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie over surveillance en opvragingen bij sociale media. Voor beide projecten is jouw donatie hard nodig. 

Wie is de baas over jouw persoonsgegevens?

We berichtten al eerder over ons werk in Brussel en het gevecht dat daar gaande is. De inzet: jouw persoonlijke informatie. Bijna een jaar geleden deed de Europese Commissie een voorstel voor een nieuwe Europese privacyverordening, die gaat bepalen op welke manier bedrijven en overheden jouw gegevens mogen gebruiken. Dit is een unieke kans om er voor te zorgen dat jij meer zeggenschap krijgt over je eigen gegevens. We zijn daarom actief in Den Haag, maar vooral in Brussel en praten met de belangrijkste parlementsleden en ambtenaren. Volgend jaar zal er voor het eerst over de nieuwe voorstellen gestemd worden. Daarvoor is het belangrijk dat wij zo veel mogelijk mensen spreken en overtuigen. Dat kunnen we alleen met jouw hulp. Je donatie is daarom meer dan welkom, en zodra je ons op andere manieren kunt helpen om politici te overtuigen, zullen we dat natuurlijk aangeven

Wat doet de politie eigenlijk precies op social media?

Wij willen weten hoe vaak de politie in jouw gegevens snuffelt, en of ze zich daarbij aan de regels houdt natuurlijk. We proberen al een hele tijd te achterhalen hoe het precies zit en welke gegevens de politie bij welke diensten opvraagt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie weigert echter keihard om informatie over dit soort gegevensopvragingen openbaar te maken. Wij zullen volgend jaar door gaan met ons onderzoek naar deze gegevens, waarbij we álle vorderingen van de politie bij iedereen die internet of een dienst op internet aanbiedt gaan onderzoeken. We richten ons dus niet alleen op specifieke diensten zoals sociale netwerken, maar ook op betalings­providers als Paypal, VOIP-providers als Skype en BudgetPhone en internet exchanges als de AMS-IX. We willen weten bij welke aanbieders hoeveel vorderingen om welke gegevens worden gedaan. En hoe vaak daar iets mis bij gaat. Want alleen als de politie transparant is over het gebruik van haar bevoegdheden, kunnen jouw rechten gewaarborgd worden.

Vind je dit belangrijk? Steun ons dan!

Om bovenstaande projecten volgend jaar te kunnen blijven doen, is jouw steun hard nodig. Wil je ons helpen? Ga dan naar www.bof.nl/do-your-bit en doneer!

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag