Donateursweek is los, op naar de 750!

Een 'veelbelovende' Opstelten op eerste cybersecurityoverleg

Waarom we nog 750 donateurs nodig hebben

Gistermiddag, 6 december, sprak de kersverse Commissie voor Veiligheid en Justitie over het belangrijke onderwerp cybersecurity, maar eigenlijk vooral over de hackplannen van minister Opstelten. De commissieleden stelden kritische vragen, maar niets waar de minister zich geen raad mee wist: hij pareerde alles met wat humor en een overdaad aan toezeggingen. Maar kan hij die waarmaken?

Het was nog wat onwennig: een nieuwe commissie met een voor haar nieuw onderwerp. De commissieleden hadden de kritiek van diverse partijen, zoals Bart Jacobs, de internationale veiligheidsgemeenschap en Bits of Freedom duidelijk opgepikt, zo bleek uit hun vragen. Oskam (CDA) en Gesthuizen (SP) wezen op het belang van onze grondrechten, Oosenburg (PvdA) hamerde op de noodzaak en effectiviteit van de plannen en Dijkhoff (VVD) uitte zorgen over de internationale implicaties ervan. Voor Bontes (PVV) en Verhoeven (D66) waren deze bezwaren reden genoeg om de plannen bij voorbaat al “onacceptabel” te noemen. Een van de redenen: Verhoeven vertrouwt de minister dit soort extreme bevoegdheid niet toe: “als de minister op de glijbaan zit, dan gaat hij ook glijden”.

Opstelten hoorde alles rustig aan. Hij moet (al ruim voor het debat) hebben besloten dat incasseren voor nu de beste verdediging is. Het cybersecuritybeleid dat Bits of Freedom samen met stakeholders en experts presenteerde werd bestempeld als “constructief” en door de minister omarmd: “we zullen kijken hoe dit kan worden meegenomen in de nationale cybersecurity-strategie”. Dat is voor alle ondertekenaars van het stuk natuurlijk heel mooi nieuws, maar niet voordat het ook werkelijk is gebeurd. In reactie op de vragen uit de commissie, zei de minister verder toe dat hij de noodzaak en proportionaliteit van zijn plannen zal onderbouwen, privacy zal respecteren en de bevoegdheden met alle zorgvuldigheid en procedurele waarborgen worden omkleed. Maar of hij dat kan waarmaken… Wij twijfelen:

We zijn dan ook erg benieuwd naar het uitgewerkte voorstel, dat er volgens de minister begin 2013 zal komen. Verder liet hij weten dat we vóór het einde van 2012 nog een kader ‘responsible disclosure’ kunnen verwachten en dat de meldplicht datalekken aan het begin van het nieuwe jaar ter consultatie wordt voorgelegd. Het worden dus drukke tijden voor cybersecurity.

 1. Arie

  Zolang de rechts extremist Opstelten klachten over politie naast zich neerlegt onder het mom ” ik ben niet verantwoordelijk voor de politie zou ik hem maar niet te veel vertrouwen.

 2. Jasper van Weerd

  Waren er buiten de Minister ook DG’s aanwezig?

 3. tb5t4h4e

  Wanneer die plannen er door komen dan zal het minimaal dezelfde proporties aannemen als de mate waarin nu telefoonverbindingen getapt worden.
  Laatst vertelde minister Opstelten dat middelen zoals spyware maar zeer beperkt, en alleen bij uiterste gevallen toegepast zou worden.
  Maar dit botst met het feit dat hij een poosje geleden te kennen gaf dat betreffende spyware niet door virusscanners gedetecteerd (en/of verwijdert) mocht worden.
  Wanneer je unieke spyware beperkt in zet, belanden diens file-signatures niet bij Anti-virus bedrijven.
  Een telefoon verbinding wordt aftappen wordt ook meer persoonlijker ervaren, dan een computer op afstand.
  Ben benieuwt hoe lang het dan duurt voordat Nederlandse politie diensten per ongeluk de gegevens bij buitenlandse autoriteiten gaan wissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.