Het parlement heeft de vorige regeringsperiode een duidelijke lijn gekozen: tégen websiteblokkades en tégen het downloadverbod. Op 22 november kwam het parlement bij elkaar om hierover verder te debatteren. En wat bleek: de PvdA bij monde van Jeroen Recourt maakte een 180-graden draai en gaf de regering voldoende steun om het downloadverbod en websiteblokkades te lanceren.
Het parlement heeft eind 2011 een motie tegen websiteblokkades en een motie tegen het downloadverbod aangenomen. Die motie tegen het downloadverbod luidde als volgt:
constaterende, dat een downloadverbod in strijd is met een vrij en open internet;
overwegende, dat controles op downloads de privacy van internetters aantast;
overwegende, dat een downloadverbod partijen de kans geeft om achter individuele burgers aan te gaan;
overwegende, dat burgers niet mogen worden belemmerd bij het ontvangen van informatie;
verzoekt de regering af te zien van het downloadverbod en op zoek te gaan naar alternatieven om het legale aanbod te stimuleren,
Die motie werd onder meer door de PvdA ingediend. De PvdA schreef ook in haar verkiezingsprogramma dat ze tegen een downloadverbod en websiteblokkades is:
“De PvdA wil het internet vrijhouden. Daarom stemden we ook tegen het ACTA-verdrag. We gaan ons inspannen voor een moderner auteursrecht. Het sluit niet meer aan bij de gedigitaliseerde maatschappij. Repressieve maatregelen tegen burgers zijn geen oplossing. Geen downloadverbod, maar onderzoek naar nieuwe betaal- en distributiemodellen voor artiesten. Het stimuleren van cultuur gaat boven het vervolgen van gewone mensen. Het blokkeren van websites hoort daar dus niet bij. […] Permanente voorafgaande controle van of filtering van informatie op het internet is ontoelaatbaar.”
Maar tijdens het debat bleek dat de PvdA weer openstaat voor handhaving, als individuele gebruikers worden ontzien (pas later zei hij het duidelijk).

En Teeven pakte dat dankbaar op:

Dit is ontzettend zonde. Nu gaan we dus weer richting het blokkeren van websites en het aanpakken van andere tussenpersonen. Ook staat de weg open voor een civielrechtelijk downloadverbod. En dat is niet wenselijk – het gaat simpelweg niet werken en beperkt internetvrijheid (lees hier meer: 1, 2, 3, 4 en 5).
Heeft het ACTA-debacle ons dan niets geleerd? We moeten de komende tijd weer hard aan de bak, zoveel is duidelijk.
leenvr
PvdA is allang geen partij vd Arbeid meer maar een partij van Afbraak Armoe Macht en zakkenvullers geworden.
Anoniem
Leen, je plaat slaat over. Platen namen we vroeger trouwens gewoon op op bandjes. Daar zat blijkbaar een heffing op (wist ik veel), en daarmee was je van het gezeur af.
Sybil
Heeft de PvdA een reden gegeven voor hun plotselinge ommezwaai?
Cyd
Het zijn politici, dat is reden genoeg. Liegen, draaien en verdraaien is hun vak.
Henk de Vries
Hallo BOF, had ik dit een tijdje geleden niet al voorspeld op deze site? VVD betekent een downloadverbod en dat de PvdA hiermee inz ee gaat is en diep en diep triest. Ik leg mijn vertrouwen opnieuw bij jullie neer. Overtuig alstublieft mensen om de PvdA te berichten hier tegen te stemmen. Dit is waanzin én kiezersbedrog. Houd het internet open!!
Jeroen
Dit bericht werpt enig licht op wat Recourt heeft gezegd over het downloadverbod (alleen voor bedrijven, hoeveel procent van de illegale downloads gebeurt eigenlijk door bedrijven, maar dat terzijde), maar wat is het nieuwe PvdA-beleid van websiteblokkades? Is dat ook alleen op internetverbindingen van bedrijven?
Ot van Daalen
Daar heeft de PvdA zich niet expliciet over uitgelaten, maar het was duidelijk dat de PvdA onder meer websites zoals TPB op het hoog had, die worden aangepakt door middel van….websiteblokkades.
brinkie
Tja, de Nederlandse kiezer heeft dit toch echt zelf gewild hoor. GroenLinks teruggeworpen naar 4 zetels, de Piratenpartij die de kiesdeler niet eens haalt en een eclatante overwinning voor VVD en PvdA.
Pandora
Mirror on the wall, here we are again
Through my rise and fall
You’ve been my only friend
http://youtu.be/kZNDV4hGUGw
Ron Bakker
Kan dit zomaar in een democratie?
Een politicus doet een belofte en 2 maanden later breekt hij niet alleen de belofte, maar gaat hij zelfs de andere kant op!
Afgezien van het kiezers bedrog, lijkt mij dit ook niet goed voor de imago van de politici en partij(en).
Aan de andere kant, wanneer zij mogen liegen en bedriegen, mogen wij dat toch ook, tenslotte vallen we onder dezelfde wet?
Kan iemand het verschil uitleggen?
joop
Je stemt op een persoon die je vertegenwoordigd in de 2e kamer (of een partij, if you like), welke zeggen bepaalde zaken belangrijk te vinden, en zus en zo tegen dingen aan kijken.
En liegen mag, bedriegen tot op zekere hoogte ook. Wat niet mag is de wet overtreden.
Verder verbaas ik me er nog steeds over, over het gebrek aan begrip van het Nederlands democratisch stelsel. Ik zou toch verwachten dat op een redelijk ‘politiek getinte site’, wat ik Bof vindt, er nog steeds zulke stomme opmerkingen staan als ‘de politiek heeft ons verraden’ of ‘de PvdA bedriegt haar kiezers’. Maar dat is hier niet de plek voor, en wil ik je graag doorverwijzen naar wikipedia.
joop
Ik had meer verwacht van de PvdA, dat wordt dus maar een mailtje sturen met de vraag wat hun rede hiervoor is. Of hadden ze die ook genoemd tijdens het debat?
Ot van Daalen
Nee, de PvdA gaf niet een reden hiervoor. Het is heel nuttig om hierover mailtjes te sturen, dus zeker doen!
PinkShinyRose
Is dit wat men bedoelt met: het kabinet praat niet met één mond? Minister Kamp laten verkondigen dat hij voor een vrij en ongecensureerd internet is en minister Teeven de volgende dag laten verkondigen dat hij het tegengestelde wilt? Ik ben het op dit punt trouwens wel met Kamp eens.
Linda
Mijn mailtje naar de PvdA is verstuurd. En wel naar deze meneer, die een paar maanden geleden de mond nog vol had van een vrij en open internet: http://www.martijnvandam.com/home/Vrij_en_open_internet_wordt_wettelijk_gegarandeerd.html?id=175
Dat politici na de verkiezingen ‘draaien’ is zeker geen verrassing. Maar op het volledig verlaten van de door henzelf verkondigde principes, mogen ze best -en graag zo veel mogelijk- aangesproken worden…
Bert
Dit tast het vertrouwen in de PvdA aan. Hopelijk stemt men de volgende keer niet op de PvdA meer. Maar veel mensen vergeten alles en kijken alleen naar de beloften de week voor de verkiezingen. Het ligt dus aan jou en mij om te onthouden wat de PvdA doet en er niet meer op te stemmen.
ONTHOUDEN en gevolgen aan verbinden.
frank87
Het downloadverbod komt uit een politieke agenda van Europa uit 1994 rollen.
Het is kennelijk makkelijker de Nederlandse kiezers voor te liegen dan om dit opnieuw op de Europese agenda te zetten.