• Menu

0 recente resultaten

Ministerie overstag na gang naar rechter

We hadden lang genoeg gewacht op de beslissingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie op drie van onze Wob-verzoeken. De wettelijke termijnen waren al lang en breed overschreden. Omdat we niet nog langer wilden wachten, zijn we vorige maand naar de rechter gestapt. We beloofden toen je op de hoogte te houden en dus: waar staan we nu?

Ons verzoek aan de rechter had het gewenste effect. In alle drie de zaken besliste het ministerie opeens heel snel op onze verzoeken – nog voordat de rechter de tijd had om een uitspraak te doen. En dat betekent dat we een beslissing hebben op drie verzoeken over heel belangrijke onderwerpen.

Eén van de verzoeken gaat over het gebruik van “spyware”, software waarmee de politie in het geheim op jouw computer of telefoon kan inbreken. Daarmee kan de politie de besturing van je computer overnemen en gegevens kopiëren en verwijderen. Het KLPD gebruikt die software nu ook al, maar wilde er tot nu toe niets over kwijt. Tegelijkertijd werkt minister Opstelten aan een wetsvoorstel om het gebruik ervan nog makkelijker te maken. De reactie van het ministerie op ons Wob-verzoek is niet alleen schandalig laat, maar ook nog eens onvolledig en overmatig gecensureerd. Wij hebben natuurlijk bezwaar aangetekend.

De tweede zaak ging over een verzoek om helderheid te krijgen over de gegevens van klanten van telefonie- en internetaanbieders die door de politie worden opgevraagd. We willen graag weten hoeveel vorderingen er precies worden gedaan, welke gegevens worden opgevraagd en hoe vaak er bij zo’n vordering iets misgaat. Het ministerie had weliswaar al eens zo’n verzoek beantwoord, maar een beslissing op ons bezwaar liet veel te lang op zich wachten. Nu we naar de rechter zijn gestapt hebben we die beslissing ook binnen. Maar onze vragen zijn nog niet beantwoord en we overwegen nu of we deze zaak ook inhoudelijk aan de rechter willen voorleggen.

De derde zaak gaat over de onzichtbare SMS-berichten die de politie naar een mobiele telefoon stuurt om op die manier de geografische locatie van de gebruiker van die mobiele telefoon te achterhalen. We weten dat dat gebeurt, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Ook in deze zaak heeft het ministerie niet meer gewacht op een uitspraak van de rechter en heeft ons meteen een beslissing gestuurd. Die beslissing is – zoals gebruikelijk – onvolledig. We zijn nu druk bezig met het formuleren van ons bezwaar. Zodra dat af is, krijg jij dat natuurlijk ook te horen. Hou ons blog dus in de gaten!

Het is heel slordig dat de overheid niet op tijd reageert en ontzettend jammer dat we dit soort zaken aan de rechter moeten voorleggen om een beslissing af te dwingen. Nu de beslissingen er zijn, zit ons werk er nog altijd niet op: de beslissingen geven geen inzicht in de mate waarin de politie in jouw gegevens op internet snuffelt. Dat is wel nodig en wij zullen niet eerder rusten voor we deze informatie boven tafel hebben.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag