Maakt het ons makkelijker, dat kost minder

Datalek: ziekenhuis lekt gegevens 500.000 patiënten

Bits of Freedom naar rechter om uitblijven beslissing KLPD
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken weer uitgebreid. Een computersysteem met de gegevens van bijna 500.000 patiënten van een ziekenhuis bleek onvoldoende beveiligd.

Het computersysteem bevatte de medische dossiers van enkele tientallen patiënten. Ook het volledige patiëntenbestand van het ziekenhuis, bijna 500.000 patiënten, was in te zien. Daarin staan naast patiëntennummer, naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en burgerservicenummer ook gegevens over de partner. In een ander bestand staat welke patiënt op welke afdeling bekend is. Tussen de gegevens waren bovendien brieven tussen artsen, röntgenfoto’s, echo’s, hartfilmpjes, medicatielijsten, recepten, diagnoses, diverse soorten scans, behandelplannen en laboratoriumuitslagen te vinden.

De computer stond in een datacenter van een provider en lijkt al lange tijd onvoldoende beveiligd te zijn. Het lijkt er ook op dat de gegevens via een onversleutelde verbinding op de server werden gezet en het wachtwoord van de beheerder erg gemakkelijk te raden was. De computer werd gebruikt voor het digitaliseren van papieren dossiers.

Het ziekenhuis zegt geschrokken te zijn en heeft het systeem van internet losgekoppeld.

Persoonsgegevens worden opgeslagen in steeds meer en steeds grotere databanken, waarvan de beveiliging vaak onvoldoende is. Er is sprake van een datalek op het moment dat iemand onbevoegd toegang tot persoonsgegevens heeft gekregen. Bits of Freedom vindt dat er snel een meldplicht voor datalekken moet komen. Zo’n meldplicht moet betrokkenen in staat te stellen om bij een datalek maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen. Bits of Freedom heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie uitgebreid geadviseerd over haar wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken. Nu is het ministerie aan zet.

 1. G.Deckzeijl

  Lees al mijn bijdragen: sla ze op, geef ze door!
  Laat iedereen onthouden dat het internet NIET veilig is en dat u het NIET moet gebruiken om vertrouwelijke gegevens te parkeren: dat is nl. VRAGEN om moeilijkheden, waarvan acte hierboven!
  http://www.amsterdampost.nl/actie-vingerafdruk/
  Lees ook(en geef door aan uw ouders en grootouders):
  http://www.amsterdampost.nl/aan-iedereen-met-een-uitkering-of-aow/

 2. G.Deckzeijl

  Aanvulling van 11-10-2012, 08:41
  Aan de lezer: NEGEER alle comments die niet ter zake doen.

 3. Watch Dogs Jacket BontonWear

  Iconic piece of writing! This post is a great resource to take advantage for the excess leaning and seeking different points of view.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.