Datalek: ziekenhuis lekt gegevens 500.000 patiënten

Bits of Freedom naar rechter om uitblijven beslissing KLPD

Iedereen weet het: internetfilters werken niet

Al lange tijd moeten we wachten op de beslissing van het KLPD op drie van onze Wob-verzoeken. Ons geduld is nu écht op en daarom hebben we vorige week drie rechtszaken aangespannen. We hebben de rechter gevraagd om het KLPD te dwingen snel onze verzoeken te beantwoorden.

Zonder toegang tot informatie bij de overheid kan Bits of Freedom geen invloed uitoefenen. We vragen de overheid daarom regelmatig documenten openbaar te maken. Want alleen op die manier kunnen we echt goed beoordelen hoe het beleid over vrijheid op internet tot stand komt. En kunnen we zien of het gemaakte beleid wel goed wordt uitgevoerd.

De overheid moet zo’n verzoek “zo spoedig mogelijk“, maar uiterlijk binnen vier weken, beantwoorden. De overheid mag die termijn met nog eens vier weken verlengen en doet dan ook bijna altijd. Bovendien gunnen we – in overleg – de overheid vaak nog wat extra tijd. Maar op een gegeven moment is ons geduld écht op en willen gewoon antwoord.

En dus zijn we, om een beslissing af te dwingen, vorige week naar de rechter gestapt. In alle zaken hebben we de rechter gevraagd om het KLPD te dwingen nu snel een beslissing te nemen. De Wob-verzoeken gaan immers over belangrijke onderwerpen:

 • Eén van de verzoeken gaat over het gebruik van spyware. Dat is in ons verzoek omschreven als: “software die door opsporingsdiensten heimelijk geïnstalleerd kan worden op een digitaal apparaat van een verdachte (zoals computers, tablets, mobiele telefoons, routers en printers) en waarmee, al dan niet op afstand, toegang verkregen kan worden tot dit apparaat, gegevens van dit apparaat kunnen worden overgenomen en dit apparaat op afstand bestuurd kan worden”.
 • Ook wachten we nog op een beslissing in een zaak over de vorderingen van verkeers- en identificerende gegevens bij internet- en telefoonaanbieders, zoals KPN en T-Mobile, door de opsporings- en inlichtingendiensten. Niet te verwarren met ons verzoek om documenten over de vorderingen van de politie bij sociale netwerken zoals Facebook. Tegen een eerdere beslissing zijn we in bezwaar gegaan, maar de KLPD laat lang op zich wachten met het afhandelen daarvan.
 • Het derde Wob-verzoek waarvoor we naar de rechter zijn gestapt gaat over de inzet van ‘stealth SMS’. Dat zijn SMS-berichten die de politie naar jouw mobiele telefoon stuurt, maar die jij nooit te zien krijgt. Maar de politie kan dan wél jouw verkeersgegevens opvragen bij je provider en op die manier je locatie achterhalen. Ook dat verzoek is al even in behandeling.

 

Als het niet echt nodig is, gaan we natuurlijk niet naar de rechter. Maar nu het KLPD nalaat een beslissing te nemen, hebben we geen andere keus. Het zal ook nu nog wel een paar weken duren voordat de beslissingen op onze verzoeken op de deurmat liggen. We’ll keep you posted!

 1. Adriaan

  Goed zo!
  Wat ik me wel afvraag: Hoe lang liggen de verzoeken al bij de politie? Wat geven ze als reden op om nog niet in te gaan op de verzoeken?

 2. Lumey

  @Adriaan Ik denk dat ik het antwoord op je vragen wel kan bedenken.
  1. Al heel lang 2. Geen reden.

  Dat roept weer minimaal de verdenking op dat het zaakje weer stinkt en dus het daglicht niet kan verdragen.

  Wat mij betreft is er veel geoorloofd om criminelen op te sporen, maar geef daar wel openheid in.
  Als de wetshandhaver de wet niet naleeft is er iets fout denk ik.

 3. Ron

  Iedereen dient zich aan de wet te houden, zeker de overheden.
  Natuurlijk mag een opsporingsdienst telefoons en internet aftappen, maar niet zonder toestemming van minimaal een rechter en/of een officier van justitie.
  Natuurlijk moet ook een opsporingsdienst zich verantwoorden, door b.v. nu (eind 2012) te vertellen hoe vaak het is voorgekomen in 2011.
  Instanties die door mij, als belastingbetaler worden betaald, moeten mij dus ook (zoveel mogelijk) verantwoording afleggen.
  e.e.a. lijkt mij simpel en logisch.

 4. Anonymous

  Heel goed dat jullie deze stap zeten.

  Het zou goed zijn als er een goede handleiding komt hoe een goed WOB verzoek te doen. Overheden houden zich vaak niet aan de wet en traineren vaak ieder WOB verzoek.

 5. Anonymous

  Ik postte iets maar het verschijnt niet.

 6. Rejo Zenger

  Dat wisselt. In een enkel verzoek is het zelfs meerdere maanden. Daar moet je dan ook nog eens bij in het achterhoofd houden dat het ministerie, los van de termijnen die in de wet zijn vastgelegd, in goed overleg ook al extra tijd heeft gehad. Dat betekent dat van het “zo spoedig mogelijk” uit de wet echt geen sprake meer is.

  Het is niet altijd duidelijk waarom het ministerie niet sneller kan reageren. Vermoedelijk heeft dat voor een deel te maken met de beperkte capaciteit die voor de afhandeling van dit soort verzoeken op de juridische afdeling beschikbaar is. Voor een deel zal het ook te maken hebben met de slechte registratie van de documenten waardoor het veel tijd kost om alle relevante documenten op te zoeken.

 7. Tim_anon

  Goed bezig!

  Voor degene die zoals ik niet weten wat stealth SMS is: zie dit Security.nl artikel

 8. Bart

  Graag wil ik er op wijzen dat stealth SMSjes geen rare bijzondere schimnmige danwel illegale SMSjes zijn.
  Het ligt allemaal een beetje genuanceerder.
  Als je een sms stuurt kan je er voor kiezen om een ontvangstbevestiging te ontvangen. In (de meta gegevens van) deze bevestiging zit ook de cell-id van de mast die het bericht heeft afgeleverd aan de telefoon.
  Dit cell-id is uniek en is met de juiste bronnen (o.a. de google api) te vertalen naar een gps locatie.
  Dit is dus iets wat iedereen (met het juiste, niet illegale gereedschap) zou kunnen doen.
  De nauwkeurigheid is overigens lang niet te vergelijken met GPS aangezien de een gsm mast een behoorlijk gebied kan bedienen. Het geeft slechts een indruk van de omgeving waar het toestel zich bevind.

 9. Rejo Zenger

  Hou onze website in de gaten! We gaan misschien begin volgend jaar een workshop “wobben” organiseren, waarin je leert niet alleen leert een verzoek te schrijven, maar ook inzicht in het proces dat daarna komt. Voor nu: kijk eens op woberator.

 10. megan

  waar kan je terecht als je denkt dat big mama je internet bekijkt en je leven onmogelijk maakt. 3e computer en 3e provider en zelfs een andere woonplaats. Iedere keer gaat het na 3 a 4 weken fout met de beveiliging van de provider. ???

 11. Sjaak

  Stealth SMS Vooral gebruikt bij Noodhulp (vermiste personen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.