• Menu

0 recente resultaten

Bits of Freedom naar rechter om uitblijven beslissing KLPD

Al lange tijd moeten we wachten op de beslissing van het KLPD op drie van onze Wob-verzoeken. Ons geduld is nu écht op en daarom hebben we vorige week drie rechtszaken aangespannen. We hebben de rechter gevraagd om het KLPD te dwingen snel onze verzoeken te beantwoorden.

Zonder toegang tot informatie bij de overheid kan Bits of Freedom geen invloed uitoefenen. We vragen de overheid daarom regelmatig documenten openbaar te maken. Want alleen op die manier kunnen we echt goed beoordelen hoe het beleid over vrijheid op internet tot stand komt. En kunnen we zien of het gemaakte beleid wel goed wordt uitgevoerd.

De overheid moet zo’n verzoek “zo spoedig mogelijk“, maar uiterlijk binnen vier weken, beantwoorden. De overheid mag die termijn met nog eens vier weken verlengen en doet dan ook bijna altijd. Bovendien gunnen we – in overleg – de overheid vaak nog wat extra tijd. Maar op een gegeven moment is ons geduld écht op en willen gewoon antwoord.

En dus zijn we, om een beslissing af te dwingen, vorige week naar de rechter gestapt. In alle zaken hebben we de rechter gevraagd om het KLPD te dwingen nu snel een beslissing te nemen. De Wob-verzoeken gaan immers over belangrijke onderwerpen:

  • Eén van de verzoeken gaat over het gebruik van spyware. Dat is in ons verzoek omschreven als: “software die door opsporingsdiensten heimelijk geïnstalleerd kan worden op een digitaal apparaat van een verdachte (zoals computers, tablets, mobiele telefoons, routers en printers) en waarmee, al dan niet op afstand, toegang verkregen kan worden tot dit apparaat, gegevens van dit apparaat kunnen worden overgenomen en dit apparaat op afstand bestuurd kan worden”.
  • Ook wachten we nog op een beslissing in een zaak over de vorderingen van verkeers- en identificerende gegevens bij internet- en telefoonaanbieders, zoals KPN en T-Mobile, door de opsporings- en inlichtingendiensten. Niet te verwarren met ons verzoek om documenten over de vorderingen van de politie bij sociale netwerken zoals Facebook. Tegen een eerdere beslissing zijn we in bezwaar gegaan, maar de KLPD laat lang op zich wachten met het afhandelen daarvan.
  • Het derde Wob-verzoek waarvoor we naar de rechter zijn gestapt gaat over de inzet van ‘stealth SMS’. Dat zijn SMS-berichten die de politie naar jouw mobiele telefoon stuurt, maar die jij nooit te zien krijgt. Maar de politie kan dan wél jouw verkeersgegevens opvragen bij je provider en op die manier je locatie achterhalen. Ook dat verzoek is al even in behandeling.

 

Als het niet echt nodig is, gaan we natuurlijk niet naar de rechter. Maar nu het KLPD nalaat een beslissing te nemen, hebben we geen andere keus. Het zal ook nu nog wel een paar weken duren voordat de beslissingen op onze verzoeken op de deurmat liggen. We’ll keep you posted!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag