Het succes van onze digitale verkiezingsstrijd 2012

Minister moet per direct handhaving bewaarplicht opschorten

Vier veel gestelde vragen over de Vrijheidswijzer

De minister van Veiligheid en Justitie had eigenlijk voor het begin van deze maand een evaluatie van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens aan het parlement moeten sturen. Maar de minister is deze wettelijke plicht niet nagekomen. We hebben daarom een brief aan de minister gestuurd waarin we hem vragen om per direct de handhaving van de wet op te schorten.

Een grondige evaluatie van de Wet bewaarplicht is ontzettend belangrijk. Dat vond de regering bij het schrijven van het wetsvoorstel destijds ook. Het voorstel werd daarom uitgebreid met een verplichte evaluatie. De deadline voor de eerste evaluatie is begin van deze maand verlopen, maar de minister heeft nog niets van zich laten horen. Het is onacceptabel dat de minister geen evaluatie naar het parlement heeft gestuurd en natuurlijk al helemaal omdat hij daartoe wel wettelijk is verplicht.

In ons advies aan het ministerie constateren we dat het ongericht bewaren van het communicatie­gedrag van vrijwel alle Nederlanders een enorme inbreuk op de communicatie­vrijheid en privacy vormt, dat niet is aangetoond dat deze maatregel noodzakelijk is in een democratische samenleving en dat de maatregel daarmee in strijd is met onder meer artikel 8 EVRM.

Ondertussen is in verschillende rechterlijke uitspraken in heel Europa bevestigd dat de daar verplichte opslag van telecomgegevens in strijd was met het grondrecht op privacy. Ook in Nederland is geen andere conclusie mogelijk: de Wet bewaarplicht is in strijd met het grondrecht op privacy en communicatievrijheid en moet worden ingetrokken. Zolang de evaluatie niet heeft plaatsgevonden moet de werking van de wet worden opgeschort.

Wij hebben in een brief aan minister Opstelten geschreven:

“Bits of Freedom verzoekt u daarom vóór 1 oktober aanstaande i) aan te geven wanneer de evaluatie aan het parlement zal worden toegezonden, ii) te bevestigen dat u de handhaving van de Wet bewaarplicht zult opschorten, iii) te bevestigen dat u een wetsvoorstel tot intrekking van de Wet bewaarplicht zult voorbereiden en iv) te bevestigen dat u op Europees niveau zult pleiten voor intrekking van richtlijn 2006/24/EG.”

Het is onacceptabel dat de minister zijn eigen wet niet naleeft en dat wij opgescheept zitten met een wet waarmee gegevens over ons communicatiegedrag en onze sociale contacten langdurig worden bewaard. De bewaarplicht? Niet bewaren maar begraven.

 1. Anonymous

  Heel terechte vragen en eisen aan de minister.

  Het lijkt alsof de overheid en het ambtenarenbolwerk meent weg te kunnen komen met de wet overtreden en verplichtingen niet nakomen. De indruk wordt steeds vaker bevestigd dat de rechterlijke macht de kant van de staat kiest en tegen de burger is. Een rechter had de bewaarplicht al lang moeten toetsen aan evrm en grondwettelijk te achten rechten zoals het briefgeheim (=communicatiegeheim =volledige privacy).

 2. realitycheck

  Dat hebben ze goed geleerd van onze vrinden aan de overkant van de plas. Of was het nou toch andersom…??

 3. tifkap

  Mooi, leg Opstelten maar het vuur aan de schenen!

 4. anoniem

  toetsen aan het EVRM door de rechter is mogelijk, maar toetsen aan te Grondwet is in Nederland niet mogelijk. (art. 120 Grondwet)

 5. Alex Haan

  Heeft de minister ondertussen al voldaan aan de verplichting? Of is er nog steeds geen evaluatie gestuurd?

  En ondertussen (nieuw kabinet) blijft opa Opstelten aan en is er mogelijk sprake van zelfs verdere uitbreiding van de bewaarplicht. Zucht. Hij is blijkbaar erg goed in mooi sprookjes vertellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.