• Menu

0 recente resultaten

Waarom Facebook ongeschikt is als politiek platform

Vergeet even dat je jouw gegevens plaatst bij een bedrijf dat die vervolgens opslaat en analyseert: Facebook is leuk. Maar als politiek platform of geschiedenisboek is het volstrekt ongeschikt, zoals de recente verwijdering van een verkiezingsposter laat zien.

Op de groepspagina van VPRO’s Geschiedenis24 was een bericht gewijd aan de iconische verkiezingsposter van de voorloper van GroenLinks: de PSP.

PSP-poster van George Noordanus (1971)

Facebook verwijderde de pagina zonder voorafgaande waarschuwing. De poster zou in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden van Facebook. Die bepalen dat je geen “naaktbeelden” mag publiceren op Facebook.

Na ophef kreeg Geschiedenis24 een dag later een nieuw bericht: “One of your pictures was deleted by mistake. It has been restored and you should now be able to see it. We apologize for the inconvenience.” En vlak daarna: “Je hebt een foto geüpload die in strijd is met onze Gebruiksvoorwaarden. Daarom is deze foto verwijderd.”

Het is niet de eerste keer dat Facebook volstrekt legale afbeeldingen verwijdert. Maar het toont opnieuw aan hoezeer gebruikers zijn overgeleverd aan de grillen van Facebook. Dit was immers niet zomaar naakt; dit was een politieke uiting (een verkiezingsposter) die werd besproken in een historische context (Geschiedenis24). En toen die afbeelding tóch toelaatbaar leek, werd ze door het systeem direct automatisch opnieuw weggefilterd.

Wat is de oplossing? Facebook moet haar beleid sowieso aanpassen en meer ruimte laten voor dit soort politieke uitingen. Ze moet haar filtersystemen beter afstemmen zodat goedgekeurde afbeeldingen niet opnieuw worden weggefilterd. Maar de kern van het probleem is dat we zijn overgeleverd aan de grillen van een bedrijf dat zijn eigen regels stelt en willekeurig toepast, ons leven in kaart brengt en die informatie doorgeeft aan de politie.

Ons advies: vertrouw Facebook niet – niet om je privé-gegevens privé te houden en niet om je publieke informatie online te houden. En maak dan de keuze of je Facebook wilt blijven gebruiken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag