Bits of Freedom eist échte evaluatie afluisterwet

Minister belooft: eind dit jaar gegevens bij politie veilig

Omdat jouw stem telt: de nieuwe Digitale Vrijheidswijzer

Persoonsgegevens zijn niet veilig bij de politie. Dat was onze conclusie na onderzoek naar tientallen interne rapporten van de politie. De politie erkende de problemen direct. De minister zegt dat nu alle zeilen worden bijgezet om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Begin volgend jaar weten we of dat gelukt is.

De politie overtreedt op grote schaal de wet als het op de bescherming van persoonsgegevens aankomt. Dat was onze schokkende conclusie na onderzoek van tientallen interne rapporten van de politie. Geen enkel politiekorps houdt zich aan alle regels. Eén van de korpsen leeft slechts twintig procent van alle normen na. De beveiliging van de persoonsgegevens is ver onder de maat en vaak worden gegevens die niet langer bewaard mogen worden niet verwijderd.

Zulke schokkende conclusies leveren natuurlijk tal van verontwaardigde reacties op. Politie en politici konden de problemen dan ook niet meer negeren. Korpschef Pim Miltenburg van het korps Gelderland Midden was heel eerlijk: “Dat komt, ik zal het maar ruiterlijk toegeven, omdat we er onvoldoende aandacht aan hebben gegeven.” Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie schreef maandag aan de Tweede Kamer:

“De politieorganisatie treft op dit moment de maatregelen die nodig zijn om de gebreken zo snel mogelijk te verhelpen. […] Het resultaat van deze inspanningen zal nauwlettend worden gecontroleerd in de wettelijk voorgeschreven interne auditronde bij de korpsen die na de zomer zal starten.”

De wet verplicht de politiekorpsen om binnen een jaar na het constateren van de gebreken, op die punten een nieuwe controle uit te voeren. Uiterlijk half januari moeten die rapporten er zijn. Vanzelfsprekend zullen wij daar ook bovenop zitten, maar wat ons betreft is dat pas het begin. De korpsen moeten elk jaar gecontroleerd worden, in plaats van elke vier (zoals het nu in de wet is geregeld). Het werk van de politie is te belangrijk om door slordigheden teniet te worden gedaan.

 1. PinkShinyRose

  Ik had die belofte eigenlijk liever van zijn opvolger gehoord, het is wel een erg gemakkelijke belofte aan het eind van je ambtstermijn. Maargoed, om nou alle potentiële opvolgers achter de vodden te gaan zitten… Misschien moet dit tijdens een debat ter sprake komen.

  • Rejo Zenger

   De minister doet zijn belofte als minister. De verantwoordelijkheid daarvan wordt volledig overgenomen door de volgende. Dat betekent dat deze toezegging niet minder waard is als er straks een nieuwe minister van Veiligheid en Justitie beëdigd is.

 2. jan rap

  is dat dezelfde politie waar job cohen een leidende functie heeft nee dank u die vertrouw ik niet leen hem niet mijn fiets en ook niet mijn geit

 3. Pewe

  Gotspe, bewuste misinformatie aan de Kamer of niet geborgde borging?

  Vraag 3:
  “Hoe gaat u het belang van privacy beter borgen?”

  Antwoord:
  “De controle op de privacy is in de wetgeving geborgd door de wettelijk voorgeschreven auditcyclus waardoor structureel goed inzicht in de kwaliteit van de gegevensverwerking wordt verkregen.”

  Historie:
  19 juli 2011 : CBP : “25 regionale politiekorpsen en 7 bijzondere opsporingsdiensten verzuimen privacyaudit uit te voeren”.

 4. Bert C.

  Beloftes?
  Als iemand bij de politie de wet overtreedt dan moet die er onmiddellijk uit vliegen. Wie is er ontslagen? Niemand zeker, want dat hoort bij een overheid die vindt dat wetten er alleen zijn om het volk koest en in bedwang te houden en niet zichzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.