Minister belooft: eind dit jaar gegevens bij politie veilig

Omdat jouw stem telt: de nieuwe Digitale Vrijheidswijzer

Tien TEDtalks die je niet mag missen
DOSSIER: Stemwijzer

Nog heel even en dan zijn er weer verkiezingen. Vind je vrijheid op internet ook belangrijk, maar weet je niet op wie je moet stemmen? Wij helpen je met een goede keuze maken: hier is de nieuwe Digitale Vrijheidswijzer.

De Tweede Kamer heeft een stem in jouw vrijheid op internet. Het wetsvoorstel dat regelt dat jouw provider zich niet mag bemoeien met wat jij op internet doet, werd vorig jaar in de Tweede Kamer ingediend door de PVV, D66, PvdA, SP en GroenLinks. Een paar maanden later stemden ook de Partij voor de Dieren, de ChristenUnie en het CDA voor het voorstel. In de loop van de tijd hebben al die politieke partijen zich ook moeten uitspreken over tal van andere voorstellen die impact hebben op jouw vrijheid. Denk bijvoorbeeld aan het inkorten van de bewaartermijn van gegevens over jouw communicatie­gedrag op internet.

Zo zal dat ook de komende jaren gaan. Nu al staat er een wetsvoorstel voor een meldplicht datalekken in de steigers, net als een voorstel om inlichtingendiensten al het internetverkeer af te laten tappen zonder een gericht doel. En is er de vraag of de Grondwet uitgebreid moet worden met bescherming voor jouw e-mails en chats. Bovendien debatteert de Tweede Kamer met enige regelmaat over maatregelen zoals filters en blokkades op internet. Of wat dacht je van het beleid op het gebied van cybersecurity, het auteursrecht en handelsverdragen?

Het is dus ontzettend belangrijk welke politieke partijen het voor het zeggen krijgen na de verkiezingen. Op 12 september ben jij aan zet. In het stemhokje kun jij bepalen welke politieke partijen straks belangrijke beslissingen over jouw internetvrijheid mogen nemen. Weet je nog niet op welke partij je moet stemmen? Bits of Freedom helpt je met de Digitale Vrijheidswijzer. Daarin hebben we de partijprogramma’s van de meeste politieke partijen beoordeeld op de elf programmapunten over privacy en internet die zijn opgenomen in ons Manifest voor Internetvrijheid.

Dus: vind je vrijheid op internet belangrijk, maar weet je niet op welke partij je moet stemmen? Check de:

 

 1. Debora

  Dat GroenLinks volgens het programma heel goed is lijkt mooi. Maar hun belangrijkste persoon op dit onderwerp is Arjen Al Fassed, en die gaat waarschijnlijk verdwijnen uit de kamer (of hij moet bijzonder veel voorkeursstemmen krijgen). En of er dan in de praktijk nog actief iets gedaan wordt met de standpunten vraag ik me af.

  • Rejo Zenger

   Uiteraard. De partij zegt nu heel duidelijk wat haar standpunt zal zijn op deze onderwerpen, ongeacht of El Fassed in de Tweede Kamer komt. Maar het is inderdaad zo dat heet geen garantie is dat de partij inderdaad stemt zoals ze nu zegt dat ze het zal doen. Dat geldt overigens voor elke partij en elk verkiezingsprogramma.

  • Debora

   @Rejo Dat er geen garanties zijn snap ik. Regeren in Nederland kan alleen door compromissen te sluiten.
   Maar het gebeurt ook dat partijen van richting veranderen door de instroom van nieuwelingen of het vertrek van oude getrouwen. Ik heb Sap bijvoorbeeld zich nog nooit zich druk zien maken om dit onderwerp. En dan is het maar de vraag of er na El Fassed nog iemand is die dat met dezelfde betrokkenheid en passie zou gaan oppakken.

  • Lennart Huizing

   Dus als je voor digitale vrijheid bent kun je het best stemmen op GroenLinks, maar omdat GroenLinks misschien te weinig stemmen krijgt om El Fassed in de Kamer te houden, kun je beter op de PiratenPartij stemmen?!? Dat is wel een hele rare redenering.

   De Piraten halen hoogstwaarschijnlijk geen enkele zetel. Of Arjan el Fassed erin komt of niet, met GroenLinks heb je in elk geval een partij die duidelijke uitspraken doet over digitale vrijheid, die zeker in de Kamer vertegenwoordigd zal zijn en die heel misschien zelfs wel in de regering terecht kan komen. Is dat nou zo’n vreselijk ingewikkelde afweging?

   Full disclosure: ik heb banden met GroenLinks.

   • Debora

    Ik heb het niet over Piraten Partij gehad. Ik vraag me alleen hardop af wat er in de praktijk gaat gebeuren met de standpunten, wetende dat de meeste passionele GLer op dit onderwerp er niet bij zal zijn om ze te verdedigen en bevechten.

    Ik zal overigens dit keer, voor het eerst in jaren, sowieso niet op GL stemmen. Dat El Fassed veel te laag op de lijst gezet is, maakt deel uit van mijn redenen, maar is helaas bij lange na niet de enige.

    De Piraten Partij staat me wel aan, maar net als jij ben ik bang dat ze weinig kans maken op een zetel, en dat zou ik inderdaad zonde vinden van mijn stem.

 2. Blaise

  Heeft D66 geen standpunten over digitale vrijheid?

  • Rejo Zenger

   Zowel D66 als de VVD moeten nog een definitief programma vaststellen. Dat gaat voor beide partijen gebeuren op 25 augustus, op de partijcongressen.

 3. Hein

  Zie ik dat goed? PP, is dat de Piratenpartij, en scoort die een stukje minder dan GL = GroenLinks? Dan zijn mijn stemtwijfels bijna verleden tijd. (Nog even D66 afwachten.)

 4. Gerry

  Waar is de SOPN in jullie wijzer?

 5. K. Winkelaar

  Jammer dat de Libertarische partij niet genoemd wordt, toch met afstand de meest vrijheidslievende partij. Met groen links heb je dan wellicht de vrijheid om je digitale mening te uiten, dankzij de absurde tax op elektriciteit zul je je computer alleen niet meer aan kunnen zetten vanwege de kosten. Om maar niet te spreken van het MDI, dat door GL flink wordt gesteund. Dat is de vrijheid van het uitsluitend welgevallige meningen mogen uiten. Zoals bekend uit alle Linkse dictaturen.

 6. Superwurm

  Hoe kan ik dit nu serieus nemen als de Libertarische partij er niet eens bij staat? Als die andere partijen zijn allemaal een pot nat: ze willen alleen maar nog meer regeltjes, nog meer belasting, nog meer macht naar zich toe trekken en ons burgers de vrijheid en zeggenschap over ons eigen leven ontnemen.
  Vind ‘t echt triest dat niet alle partijen er bij staan en al helemaal niet de enige partij die voor onze vrijheid op komt: Lijst 14, de LP.
  Deze website is weer eens door de Staat gesubsidieerd om alle individueen te hersenspoelen met staatspropaganda?

  • Rejo Zenger

   @Superwurm: De Libertarische Partij hebben we genoemd onder de kop Overige partijen. Dat die partij daar is genoemd komt omdat we het grote overzicht zo helder mogelijk wilden houden en daarom een selectie hebben moeten maken. De partijen die in het grote overzicht onder de loep zijn genomen maakten volgens de Peilingwijzer van de Universiteit Leiden van 4 juli kans op minimaal één zetel bij de verkiezingen. De Libertarische Partij haalde die drempel niet.

   Voel je overigens vrij om aan te geven op welke manier die partij volgens jou voldoet aan de genoemde criteria.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.